SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Életszínvonalat akarsz vagy életminőséget? Avagy: hogyan ajándékozzunk családunknak boldogabb életet...

Frank Orsolya [cikkei] - 2018-02-02
Mert ugye mi a szokásos berendezkedés? Az, hogy elhatározzuk, megálmodjuk, belőjük, milyen életszínvonalat akarnánk elérni, ezt aztán kitűzzük magunk elé célul, majd ennek minden mást alárendelünk. Érdemes elgondolkodni azon, ezzel milyen életminőségre fizetünk be hosszú-hosszú évekre: amelyek sokszor egybeesnek gyermekeink gyerekkorával...
Életszínvonalat akarsz vagy életminőséget? Avagy: hogyan ajándékozzunk családunknak boldogabb életet...

Kiválasztjuk, hol és milyen házat vagy lakást szeretnénk, milyen autó az, amit már nem szégyellünk a szomszédok, munkatársak és rokonok előtt, hova járjon a gyerek iskolába; látván, hogy kollégáink évente nyaralnak és síelnek, megállapítjuk, hogy eszerint ez is kötelező, ha belegebedünk is, ha fogalmunk sincs, honnan lesz meg a rávaló… és így összeáll egyfajta leltár:

  • ház vagy lakás,
  • autó,
  • nyaralás, síelés,
  • óvodák, iskolák,
  • ruhák, technikai eszközök, egyéb tárgyak,
  • hobbik, kedvtelések.

Leverjük ezeket a cölöpöket, aztán hozzáigazítjuk az életünk fennmaradó részét: éljük a mindennapokat és megpróbáljuk mindezt előteremteni. Közben fáradunk, feszülünk, rohanunk és veszekszünk. Hamarosan elhisszük – és megdöbbentő, hogy ez máig is így él a köztudatban –, hogy a kiabálás, veszekedés, a mindennapos indulatkitörések és csúnya jelenetek a hétköznapi élet elfogadható, normális részét képezik.
Vagy a folyamatos stressz, kapkodás és sietés.
Vagy a folyamatos kialvatlanság, rendetlenség, elhanyagolt kapcsolatok, pusztuló egészség. Sok-sok ember él úgy, hogy űzi, hajszolja céljait, közben pedig leharcolja magát a végsőkig, és bizony, bele is betegszik. Hamarosan ráébredünk, hogy a céljaink rabszolgái lettünk.

Pedig az eredeti elképzelés szerint az életszínvonal az életminőséget szolgálta volna. Milyen szépen és jól fogunk élni, ha meglesz a ház, az autó, a medence, milyen boldogan fogunk nyaralni és síelni. Csakhogy ez a „majd ha, akkor” struktúra önálló életre kel és belső ellenséggé válik az életünkben. Most még egy kicsit hajtunk, meghúzzuk, összeszorítjuk, elviseljük, aztán meg eljön majd a Kánaán és nagyon jó lesz nekünk.
Néha el is jön. Néha jó is lesz. Néha még Apa se betegszik bele. Néha nem is válunk el.
Csak legtöbbször.

A felnőttek többsége a „most még egy kicsit” szakaszban éli le termékeny éveit és – ami még sírnivalóbb – sokszor erre az életszakaszra esik kicsinyeink gyerekkora is. Amikor Apa fektetés előtt/alatt/után ér haza a munkából, Anya ettől már eleve szomorú és ideges, amikor hétvégén mindent be akarnak pótolni… és akkor még jönnek a Nagyiék…
Jó lenne ezt a „majd ha, akkor…” mítoszt a tények éles fényénél megvizsgálni. Elgondolkodni: intelligens viselkedés-e, ha az elérhető maximális életszínvonal reményében a lehető legalacsonyabb életminőséget állítjuk be sok-sok évre – azért, hogy a kollégáink megfelelő státuszmarkerű autóban lássanak reggelente…
Reálisan számot vetni azzal, hogy az erőnk véges, hogy amit a testünk, az egészségünk elbír, az véges; amit a saját pszichénk elbír, az is véges, és amit a kapcsolataink elbírnak, az is. Az egészségünk törékeny, az élet hamar kikezdi, márpedig a munkaeszközt kímélni és karbantartani szokás, ha azt akarjuk, hogy sokáig működjék. A legtöbb férfi az autójának megadja azt, amit magának nem – az olajakat, szűrőket, szervizeket... Pedig közvetlen életveszélyben élünk. Ha rendszeresen ébresztőre és fáradtan kell ébredni; ha minden indulás egy stressz; ha mindig elmarad a sport; ha ma se váltottunk rendesen szót a társunkkal; ha a gyerekeket Apa már csak szuszogni látja, vagy gyorsan megnézi az e-naplót és (biztos, ami biztos) elmondja, hangosan és tagoltan, mi is lenne az elvárás, ha olyan jól teljesítő felnőtté akarnak felnőni, mint ő... akkor tudhatjuk, hogy baj van.

Jó lenne számolni, gondolkodni… mintha az egész életünk és a családunk története egyetlen nagy, többtényezős egyenlet volna, amiből ki akarjuk hozni a legjobbat – egy élhető életminőséget itt és most. A feladvány nem úgy szól, hogyan tudjuk a legtöbbet kihozni, a legtöbbet elérni egy élethossz alatt. A feladvány úgy szól, hogyan tudjuk egyensúlyba hozni a két oldalt: elégséges életminőséget elérni itt és most, miközben adózunk majdan elérendő, vágyott életszínvonalunknak.

Na de mi is az, hogy életminőség? A következő részben megvitatjuk. 

Fotó: ThomasFotos / pixabay

Frank Orsolya


Frank Orsolya
Pszichológus, családi kommunikációs szakértő

Pszichológus, Gordon-instruktor
CSALÁDI KOMMUNIKÁCIÓS TANÁCSADÁS ÉS TRÉNING

Miért nem értek szót a gyerekemmel? Miként őrizhetnénk meg a családi békét és a párkapcsolatunkat? Hogyan csinálhatnám másként, mint a szüleim? És mi az a Gordon-módszer?

Egyéni tanácsadás igény szerint, felmérő beszélgetéssel.
Érdeklődjön, tájékozódjon, jelentkezzen itt:
Elérhetőségeim:
E-mail: posta@arete.hu
Honlap: http://www.szeresdjol.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja