SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Váljak vagy ne váljak? - Mi az a határ, ahol még megmenthető egy házasság?

Jánosi Valéria [cikkei] - 2017-06-27
Nagyon sokan akár évekre is beleragadnak egy se veled, se nélküled viszonyba. Különösen nehezíti a "menjek vagy maradjak" kérdést, amikor gyerekek is születtek a párkapcsolatból, vagy sok hosszú, közösen eltöltött szép év áll mögöttünk, esetleg összeköt minket a közös kocsi- és lakáshitel. Íme, néhány szempont, ami segíthet a döntésben.
Váljak vagy ne váljak? - Mi az a határ, ahol még megmenthető egy házasság?

Sajnos nagyon sokan küzdenek ezzel a problémával. Már nem érzik magukat jól a kapcsolatban, állandósultak a viták, veszekedések, kihűlt a szenvedély, vagy alig beszélnek egymással. A legtöbben azt élik meg, hogy a társuknak soha nem lehetnek elég jók, a párjuk folyton talál valami kifogásolhatót bennük. Mégsem képesek eldönteni, hogy menjenek-e vagy maradjanak, mert ez nem ennyire egyszerű kérdés.
Visszatartja őket a remény, hogy lehet ez még jobb, a gyerek, a közös vagyon vagy éppen az együtt felvett hitel. Azon tépelődnek, hogy mekkora sérülést okoz majd a válás a gyerekeik lelkében. Van, aki az újrakezdéstől retteg, és egyáltalán nem reméli, hogy egyszer lesz még egy új párkapcsolata. Férfiak, nők közös kérdése ilyenkor: „Kinek kellek én ennyi idősen két-három gyerekkel?”.

A kérdés tehát nem könnyű, valóban nagyon sok szempontot érdemes mérlegelni.
 

Volt-e legalább két-három jó évetek?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy gondoljátok át, hogy volt-e legalább két-három jó évetek együtt. Ha azt tudjátok mondani, hogy a kapcsolatotok első évei harmonikusak, boldogok voltak, akkor minden esélyetek megvan arra, hogy megjavítsátok a házasságotokat. Ha viszont már az elején sem működött a dolog, ha az első pár évet is viharos veszekedésekkel töltöttétek, akkor nem sok esély van arra, hogy javítani tudtok egy valójában működésképtelen viszonyon.
 

Bántalmazó kapcsolatban élsz?

Azt mindenki tudja, hogy ha a párja megüti, megrúgja, rángatja, az fizikai erőszak, és ezt nem kell eltűrnie senkitől. Vannak, akik ennek ellenére mégis maradnak, mert sajnos természetes számukra, hogy így bánnak velük, vagy éppen nem merik elhagyni a bántalmazó partnerüket, mert attól félnek, hogy további bántalmazást szabadítanak magukra. A bántalmazó nagyon gyakran azzal zsarolja a párját, hogy elperli tőle a gyerekeket, így aztán a bántalmazott még évekig tűr. Márpedig ha van olyan eset, amikor egyértelmű, hogy véget kell vetni a kapcsolatnak, ez az. Persze nem könnyű kivitelezni, és gyakran külső segítség szükséges hozzá.

Sokan élnek bántalmazó kapcsolatban úgy, hogy nem is tudnak róla. A szóbeli bántalmazás jelei nem ennyire egyértelműek. Ha azt tapasztalod, hogy a társad viccnek álcázza a beszólásait, folyamatosan megaláz, rendszeresen sérteget, kritizál, utasítgat, és ha nem ennek megfelelően cselekszel, akkor dührohamban tör ki, akkor nagyon valószínű, hogy egy bántalmazóval élsz együtt. Ebben az esetben érdemes utána olvasnod a szóbeli bántalmazás jeleinek. Fontos viszont tudnod, hogy bántalmazó kapcsolatot nem szabad javítgatni. A bántalmazók szinte soha nem szokták beismerni, hogy bántalmazók, és bármekkora erőfeszítéseket is teszel bele, hogy megváltoztasd őt, ez tökéletesen reménytelen vállalkozás. Tehát a szóbeli bántalmazás esetében is igaz az, amit a fizikai bántalmazásról mondtunk: jobb minél hamarabb kiszállni a kapcsolatból.
 

Zsigeri ellenszenv

Előfordul az is, hogy egy kapcsolat eljut arra a pontra, amikor a párodat zsigerileg ellenszenvesnek találod. Itt igazából az „állati szintű” összeférhetetlenségről van szó. Ha utálsz már ránézni is a párodra, mert gusztustalannak találod, nem bírod elviselni az illatát, vagy úgy gondolod, hogy abszolút szerethetetlen számodra, akkor szintén nincs min gondolkodni. Lehetetlen együtt élni valakivel, aki szerinted aljas, ostoba, hibbant, ronda vagy büdös.
 

Eltűnt a bizalom

Vannak olyan kapcsolatok, amelyekből menet közben elpárolog a bizalom. Ha a társam rendszeresen hazudozik nekem, akkor teljesen világos, hogy egy idő után egyetlen szavát sem fogom elhinni. Egy ilyen kapcsolatban sem könnyű élni. Ha mégis ezt választod, akkor érdemes nagyon pontosan és világosan látni, hogy miért maradsz együtt valakivel, akinek még a kérdéseit sem hiszed el.
 

Együtt maradni a gyerekek miatt

A legtöbb házaspár azért gondolkodik hónapokat, néha éveket a váláson, mert attól tartanak, hogy a gyerekek sérülnek a válás során. A kutatások szerint a gyerekek nem a válás, hanem a szülők rendszeres veszekedései miatt sérülnek leginkább. Ha a kedvükért együtt maradtok, ezzel csak azt tanítjátok meg nekik, hogy a házasság arról szól, hogy fel kell áldoznod magad valakinek a kedvéért, és a párkapcsolat rossz dolog.
Ha a gyerekek kedvéért benne maradtok a rossz kapcsolatban, és nem tesztek semmit azért, hogy javítsatok rajta, esetleg elváljatok, ezzel azt is megtanítjátok a gyerekeknek, hogy nem lehet felelősséget vállalni az életetekért, el kell fogadni azt, amit a gép dobott. Sajnos egyik sem jó üzenet. Tulajdonképpen két rossz közül lehet választani: vagy kiteszitek őket a válás kellemetlenségeinek, vagy olyan negatív mintát mutattok nekik egy rosszul működő házasságban, ami valóban megnehezíti majd a felnőtt életüket.
Érdemes tudni, hogy a válás kellemetlenségei jócskán mérsékelhetőek, ha képesek vagytok nagy önuralommal békésen bonyolítani a dolgot. És persze mindig ott van a lehetősége annak is, hogy szembenéztek az elakadásaitokkal, és változtattok a dolgaitokon.
 

Szeretője van!

Kevés annál megrendítőbb érzés van, mint amikor rájövünk, hogy megcsaltak. Ha mostanában élted ezt át, akkor tökéletesen érthető, ha kétségbe vonod a házasságotok életképességét.
Érdemes azonban megvárni, amíg az érzelmi vihar lecseng, és a családod jövőjére vonatkozó kérdést higgadtabban át tudod gondolni. Lehet, hogy most kísértést érzel arra, hogy kirakd a hűtlen párod szűrét, de a fájdalom akkor is veled marad, attól nem fogsz ilyen könnyen megszabadulni.
Azt gondolom, hogy a hűtlenség valóban krízist okoz egy kapcsolatban, de minden krízis egyben lehetőség is a fejlődésre. Számtalan olyan házaspárral találkozom, akik a válság tanulságait levonva együtt maradtak, és képesek voltak helyreállítani a kapcsolatukban a bizalmat, és tudtak úgy fejlődni, hogy a házasságuk szilárdabba lett, mint korábban volt. Ne gondold tehát, hogy a hűtlenség elegendő ok a válásra! Sok házaspár képes megújítani a viszonyát, bár nem megy egyik napról a másikra.
 

Elmúltak az érzések

„Elmúlt a varázs” – mondják sokan, akik a válást fontolgatják. „Egyszerűen már nem szeretem őt.” Azok, akik a kiábrándulásról beszélnek, mintha a romantikus szerelem vagy a régmúlt idők rajongása után sóvárognának. Azt gondolják, hogy a valódi párkapcsolatok olyanok, mint a romantikus regények vagy filmek kapcsolatai. Ezekkel összehasonlítva laposnak és unalmasnak tűnik a sajátjuk. Márpedig érdemes tudomásul venni, hogy csupán kevés házaspárnak adatik meg a romantikus szerelem folyamatos érzése. És ahol ez megvan, ki szokott derülni, hogy a pár tagjai ezért nap mint nap megdolgoznak, tudatosan tesznek az érzések fennmaradásáért.
A sóvárgás helyett inkább tedd fel magadnak a kérdést: mit teszel azért, hogy az érzések fennmaradjanak? Ezt rendszeresen megkérdezem a klienseimtől is, akik csodálkozva visszakérdeznek: „Semmit. Mi tehetnék? Vagy megvan az érzelem vagy nincs.”
Azt hiszik, hogy az érzelmeknek saját életük van, és a véletlenen múlik, hogy kit látogatnak meg. Többnyire az, aki a házassága elveszett romantikáját siratja, igen keveset tesz azért, hogy újra felszítsa a házasságában a tüzet. Ezt vagy a házastársára hagyja, vagy próbálkozik néhányszor, majd feladja. Pedig nem reménytelen a dolog. Azt érdemes megvizsgálni, hogy mit tettetek másként a múltban, amikor még izzottak köztetek az érzések, és ebből néhányat újra elővenni. Azt gondolom tehát, hogy az „elmúlt a varázs” érzés még nem elegendő ok egy házasság felbontásához. Tudatos munkával, igyekezettel ezek a házasságok, kapcsolatok még igenis megmenthetőek. 

Fotó: Max Pixel

Jánosi Valéria


Jánosi Valéria
Párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/622-67-99
E-mail: valijanosi@gmail.com
Honlap: https://mukodoparkapcsolat.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja