SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit adjunk a gyereknek nyáron enni, és mit ne?

Családinet [cikkei] - 2014-06-02
A nyári kánikulában könnyű csak hűsítő, ám hizlaló és egészségtelen ételek, illetve italok csapdájába sétálni. Különösen veszélyeztettek ilyenkor a gyerekek, akik szívesen fogyasztanak különféle édességeket.
Mit adjunk a gyereknek nyáron enni, és mit ne?

Többségünk nyáron nem vágyik nehéz, zsíros ételekre, ám a strandokon mégis népszerű eledel a lángos. Vajon jó ötlet a gyerekeknek is kínálni belőle? Tudjuk egyáltalán, hogy a nyári „kedvenceink” valójában mennyi cukrot vagy transzzsírt tartalmaznak?

A következőkben bemutatunk néhány olyan „nyári” ételt és italt, amely nem tesz jót nagy mennyiségben a gyermek fejlődésben lévő szervezetének. Arra is rávilágítunk, hogy ezeknek mik lehetnek az egészségesebb alternatívái, amelyek még finomak is.

Miből ne adjunk

1. Lángos, fánk

A bő olajban sült tésztafélék többnyire rendkívül zsírosak, ráadásul nagy mennyiségben tartalmaznak transzzsírt. Ha nem megfelelően kezelik a használt étolajat, akkor előfordulhat, hogy elszenesedett darabkák maradnak benne, amelyek rákkeltőek. Másrészt ezekben a tésztákban sokszor nagy mennyiségű cukor van, még akkor is, ha nem is érezzük őket mindig édesnek!

2. Fagyi, jégkrém

A fagyi a jó idő egyik jellegzetes terméke, ám az bizonyára senkit sem lep meg, hogy igen magas a cukortartalma, ráadásul sok esetben tele van adalékanyagokkal is. Csak mértékkel adjuk a gyerekeknek!

3. Zsíros sült húsok, kolbászok

Télen, hideg időben gyakran vágyunk tartalmasabb ételekre, de nyáron felesleges ilyesmivel tömni a gyerekeket. Próbáljunk inkább soványabb húsból készíteni nekik valamit!

4. Üdítőitalok, jeges teák

Jó ötletnek tűnhet a nyári melegben a szomjúságot valamilyen üdítővel vagy jeges teával csillapítani. Azt viszont kevesen tudják, hogy ezek az italok annyi cukrot tartalmaznak, hogy sokszor már egy pohár is fedezi egy felnőtt ember teljes napi cukorszükségletét. Ne hagyjuk tehát, hogy a gyerek egész nap ilyeneket igyon, mert ez az elhízáson túl, a diabétesz felé is vezethet!

5. Sült krumpli

Akár a strandokon, de otthon is nagyon gyakori köret a sült krumpli. Sokan még ketchupot is tesznek rá. Hiába zöldség a burgonya, ha ilyen módon készítjük el, nem sok tápanyag marad benne, ráadásul telítődik zsírral és olykor az olajban úszkáló, szenes darabkákkal is. A rátett ketchup pedig kiemelkedően magas cukortartalmával szintén tovább növeli az elhízás és a diabétesz kockázatát.

Mit adjunk akkor a gyereknek?

1. Hideg levesek

A nagy melegben jól esnek az olyan levesek, amelyeket lehűtve javasolt fogyasztani. Gyermekeddel együtt készíthettek ilyenkor gyümölcslevest, vagy valamilyen gyümölcs vagy zöldség krémlevest is, amelyeket sokszor még főzni sem kell. Ráadásul ezek az ételek tele vannak vitaminnal.

2. Görögdinnye

A nyár elmaradhatatlan kelléke a dinnye. Amellett, hogy kiváló szomjoltó, magas az ásványianyag-tartalma és rostokban is gazdag. Bátran adhatod gyermekednek, a cukros üdítőitalok helyett!

3. Házi jeges tea, limonádé

Roppant egyszerű a jeges tea otthoni elkészítése, és olcsóbb is, mint a bolti. Nincs is más dolgod, mint főzni egy tetszőleges ízű teát, amelyet ízesíthettek mézzel, valamilyen édesítőszerrel vagy kevés cukorral is. Ha szoba-hőmérsékletűvé vált a folyadék, akkor tegyétek be a hűtőbe. Lehet hozzá adni bármilyen gyümölcsöt, sőt, ha előrelátó szeretnél lenni, akkor mielőtt elkészíted a teát, fagyassz le tetszőleges gyümölcsöket, majd ha kész az ital, akkor dobáld bele őket, így sokkal hamarabb kihűl és az íze is jobb lesz!

A limonádé elkészítését mindenki ismeri. A nyári változatban használhatsz idénygyümölcsöket is hozzá, nem kell kizárólag citromot. Valószínűleg így a gyermeked is jobban fogja szeretni, ráadásul nem feltétlenül kell bele annyi cukor.

4. Főtt kukorica

A nyár másik nagy slágere (a dinnyén kívül), a főtt kukorica. Köretként is használhatjuk a krumpli helyett. A magas a rost és kálium tartalma. Arra azonban vigyázz, hogy ne sózd agyon, mert akkor a sóban lévő nátrium kioltja a kálium hatását!

5. Saláták

Nyáron ideális salátát készíteni, nemcsak azért, mert könnyű és egészséges ételről van szó, hanem azért is, mert ilyenkor a legtöbb alapanyag frissen beszerezhető és olcsóbb is, mint ősszel/télen. Összedobhatsz zöldségekből, sőt szezonális gyümölcsökből is egy-egy vitaminbombát. Ráadásul a salátakészítés olyan művelet, amelybe könnyen bevonhatod a pici gyermekeket is, például leszedheti a szemeket a szőlőről stb.

6. Grillezett csirke

Ha a kánikulában valamilyen húsételre vágysz, akkor válassz csirkét! Kiváló alapanyag grillezéshez, ráadásul sovány, kevéssé zsíros húsa van. Készíthetsz belőle saslikot, de grillezhetsz felszeletelt csirkemellet vagy combot is. Ez sokkal kevésbé terheli meg a gyermeked gyomrát, mint a zsírosabb húsok.

7. Házi sörbet

A sörbet talán a legfrissítőbb és legegyszerűbb gyümölcsös nyári édesség. Bárki elkészítheti otthon is. Kiváló alternatívája lehet a gyümölcs ízű fagyiknak. Miután kiválasztottad, hogy milyen gyümölcsből szeretnéd elkészíteni a sörbetet, csak fognod kell egy turmix gépet és beletenni a mirelit vagy friss gyümölcsöt, majd ízlés szerint édesítheted (ha eleve édes gyümölcsöket használsz, akkor még cukor sem kell bele!). Amennyiben friss gyümölccsel dolgozol, akkor némi összetört jeget is rakj a gépbe. Ha mindez megvan, csak turmixold össze, majd porciózd ki fagyis kanállal. Gyermeked garantáltan oda lesz érte, főleg, ha édes gyümölcsből készíted.
 

Kép forrása: www.flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja