Mit adjunk a gyereknek nyáron enni, és mit ne?
Többségünk nyáron nem vágyik nehéz, zsíros ételekre, ám a strandokon mégis népszerű eledel a lángos. Vajon jó ötlet a gyerekeknek is kínálni belőle? Tudjuk egyáltalán, hogy a nyári „kedvenceink” valójában mennyi cukrot vagy transzzsírt tartalmaznak?
A következőkben bemutatunk néhány olyan „nyári” ételt és italt, amely nem tesz jót nagy mennyiségben a gyermek fejlődésben lévő szervezetének. Arra is rávilágítunk, hogy ezeknek mik lehetnek az egészségesebb alternatívái, amelyek még finomak is.
Miből ne adjunk
1. Lángos, fánk
A bő olajban sült tésztafélék többnyire rendkívül zsírosak, ráadásul nagy mennyiségben tartalmaznak transzzsírt. Ha nem megfelelően kezelik a használt étolajat, akkor előfordulhat, hogy elszenesedett darabkák maradnak benne, amelyek rákkeltőek. Másrészt ezekben a tésztákban sokszor nagy mennyiségű cukor van, még akkor is, ha nem is érezzük őket mindig édesnek!
2. Fagyi, jégkrém
A fagyi a jó idő egyik jellegzetes terméke, ám az bizonyára senkit sem lep meg, hogy igen magas a cukortartalma, ráadásul sok esetben tele van adalékanyagokkal is. Csak mértékkel adjuk a gyerekeknek!
3. Zsíros sült húsok, kolbászok
Télen, hideg időben gyakran vágyunk tartalmasabb ételekre, de nyáron felesleges ilyesmivel tömni a gyerekeket. Próbáljunk inkább soványabb húsból készíteni nekik valamit!
4. Üdítőitalok, jeges teák
Jó ötletnek tűnhet a nyári melegben a szomjúságot valamilyen üdítővel vagy jeges teával csillapítani. Azt viszont kevesen tudják, hogy ezek az italok annyi cukrot tartalmaznak, hogy sokszor már egy pohár is fedezi egy felnőtt ember teljes napi cukorszükségletét. Ne hagyjuk tehát, hogy a gyerek egész nap ilyeneket igyon, mert ez az elhízáson túl, a diabétesz felé is vezethet!
5. Sült krumpli
Akár a strandokon, de otthon is nagyon gyakori köret a sült krumpli. Sokan még ketchupot is tesznek rá. Hiába zöldség a burgonya, ha ilyen módon készítjük el, nem sok tápanyag marad benne, ráadásul telítődik zsírral és olykor az olajban úszkáló, szenes darabkákkal is. A rátett ketchup pedig kiemelkedően magas cukortartalmával szintén tovább növeli az elhízás és a diabétesz kockázatát.
Mit adjunk akkor a gyereknek?
1. Hideg levesek
A nagy melegben jól esnek az olyan levesek, amelyeket lehűtve javasolt fogyasztani. Gyermekeddel együtt készíthettek ilyenkor gyümölcslevest, vagy valamilyen gyümölcs vagy zöldség krémlevest is, amelyeket sokszor még főzni sem kell. Ráadásul ezek az ételek tele vannak vitaminnal.
2. Görögdinnye
A nyár elmaradhatatlan kelléke a dinnye. Amellett, hogy kiváló szomjoltó, magas az ásványianyag-tartalma és rostokban is gazdag. Bátran adhatod gyermekednek, a cukros üdítőitalok helyett!
3. Házi jeges tea, limonádé
Roppant egyszerű a jeges tea otthoni elkészítése, és olcsóbb is, mint a bolti. Nincs is más dolgod, mint főzni egy tetszőleges ízű teát, amelyet ízesíthettek mézzel, valamilyen édesítőszerrel vagy kevés cukorral is. Ha szoba-hőmérsékletűvé vált a folyadék, akkor tegyétek be a hűtőbe. Lehet hozzá adni bármilyen gyümölcsöt, sőt, ha előrelátó szeretnél lenni, akkor mielőtt elkészíted a teát, fagyassz le tetszőleges gyümölcsöket, majd ha kész az ital, akkor dobáld bele őket, így sokkal hamarabb kihűl és az íze is jobb lesz!
A limonádé elkészítését mindenki ismeri. A nyári változatban használhatsz idénygyümölcsöket is hozzá, nem kell kizárólag citromot. Valószínűleg így a gyermeked is jobban fogja szeretni, ráadásul nem feltétlenül kell bele annyi cukor.
4. Főtt kukorica
A nyár másik nagy slágere (a dinnyén kívül), a főtt kukorica. Köretként is használhatjuk a krumpli helyett. A magas a rost és kálium tartalma. Arra azonban vigyázz, hogy ne sózd agyon, mert akkor a sóban lévő nátrium kioltja a kálium hatását!
5. Saláták
Nyáron ideális salátát készíteni, nemcsak azért, mert könnyű és egészséges ételről van szó, hanem azért is, mert ilyenkor a legtöbb alapanyag frissen beszerezhető és olcsóbb is, mint ősszel/télen. Összedobhatsz zöldségekből, sőt szezonális gyümölcsökből is egy-egy vitaminbombát. Ráadásul a salátakészítés olyan művelet, amelybe könnyen bevonhatod a pici gyermekeket is, például leszedheti a szemeket a szőlőről stb.
6. Grillezett csirke
Ha a kánikulában valamilyen húsételre vágysz, akkor válassz csirkét! Kiváló alapanyag grillezéshez, ráadásul sovány, kevéssé zsíros húsa van. Készíthetsz belőle saslikot, de grillezhetsz felszeletelt csirkemellet vagy combot is. Ez sokkal kevésbé terheli meg a gyermeked gyomrát, mint a zsírosabb húsok.
7. Házi sörbet
A sörbet talán a legfrissítőbb és legegyszerűbb gyümölcsös nyári édesség. Bárki elkészítheti otthon is. Kiváló alternatívája lehet a gyümölcs ízű fagyiknak. Miután kiválasztottad, hogy milyen gyümölcsből szeretnéd elkészíteni a sörbetet, csak fognod kell egy turmix gépet és beletenni a mirelit vagy friss gyümölcsöt, majd ízlés szerint édesítheted (ha eleve édes gyümölcsöket használsz, akkor még cukor sem kell bele!). Amennyiben friss gyümölccsel dolgozol, akkor némi összetört jeget is rakj a gépbe. Ha mindez megvan, csak turmixold össze, majd porciózd ki fagyis kanállal. Gyermeked garantáltan oda lesz érte, főleg, ha édes gyümölcsből készíted.
Kép forrása: www.flickr.com
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: