SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Erőszak a családban - egy asszony igaz története

Kókai Kata [cikkei] - 2004-09-08
A történet mesélője egy nem mindennapi asszony. Olykor hónapokig csak vízen és citromlén élt, hogy gyermekeinek legalább ételt adhasson. Többször járt kórházban, mint bárki más. Mégis képes még nevetni, és jó dologként felfogni az életet.
Erőszak a családban - egy asszony igaz története

"Fülig szerelmes voltam belé- kezdi a történetet. Rendkívül kedves, és vonzó férfi volt. Szerelem volt ez, első látásra. Csak később jöttem rá, ha hallgatok az ismerőseim, rokonaim intő szavára, mennyi szenvedéssel töltött évet megspórolhattam volna magamnak- és azoknak, akik a legfontosabbak számomra.

Az első években még minden normálisnak tűnt. Eljártunk mindketten dolgozni, elmentünk szórakozni, és rendkívül jól éreztük magunkat. Akkor kezdődtek a problémák, amikor megszületett az első gyermekünk. Amikor hazajöttem a kórházból, karomon újszülött gyermekemmel, rettenetes felfordulás fogadott. A lakás bűzlött, mindenhol üres üvegek, mosatlan edények hevertek.

Császárral született gyermekem, s néhány napig még voltak fájdalmaim. Ennek ellenére a férjem nem volt hajlandó segíteni semmiben, egyre gyakrabban járt el kocsmába a munkatársaival. Egyszer hazajött, és megütött, mert valami (ki tudja már, hogy mi?) nem tetszett neki. Ez volt az első "ártatlan"- legalábbis annak tűnő pofon.

Egyre gyakrabban ütött meg- hol kitalált okok miatt, hol pedig csak passzióból. Miután megszületett a második gyermekünk (aki kifejezetten rá hasonlított), ő lett a kedvence. Én és nagyobbik gyermekem pedig a nem kívánt személyek.

Egyre kevesebbet dolgozott, azt is csak alkalmanként, és egyetlen fillért nem hozott haza. Időközben a gyerekek már iskolába kerültek. Apjuk rendszeresen részegen jött haza, ilyen dühöngött, és szinte mindig megvert. De nem csak engem, hanem néha a gyerekeket is- amikor dolgoztam, vagy nem tudtam megvédeni őket. Az iskolában egyre rosszabbak lettek az eredményeik, és lassan minden pénzünk ráment az adósságokra.

Mert a számlákat fizetni kellett: egy fizetésből. És ebből kellett megélnünk, és törleszteni a kocsmai adósságokat. Egyetlen rokonom sem volt, aki segített volna rajtunk. Gyakran csak három napos kenyeret tudtunk venni, és húst nem láttunk hónapokig. Télen egy szál pizsamában kellett elmenekülnünk otthonról, ha hazaért és dühöngött. Sokszor órákig bolyongtunk az utcákon, mert féltünk hazamenni.

De senki nem tett semmit, a mai napig sem. Elválni nem tudtunk, mert a válóperes tárgyalásokon nem jelent meg. Orvosi látleletet pedig nem tudtam felmutatni; mindig elintézte, hogy ezt ne tudjam megtenni.

Úgy érzem nekünk is jogunk lenne végre nyugodtan élni. De ebben senkire nem számíthatunk, csak magunkra. Tévedés, hogy az első pofon lehet véletlen. Ha akkor nem lépünk, később már nincs mit tenni."

Az író megjegyzése:

A családon belüli erőszaknak áldozatul esett nők száma mintegy egymillió fő. És ezek csak a bejelentett esetek. Sokan szégyenként, titokként kezelik, mellyel elősegítik, hogy mások is áldozatul essenek a férjük agresszivitásának. Tény, hogy hazánkban, ilyen esetekben egy -két krízisközpontot kivéve nincs kihez fordulni.

Kép: foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja