SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Spanyolívaolaj

Családinet [cikkei] - 2007-11-20
Olívaolaj - Spanyolország folyékony aranya

Spanyolországról szinte mindenkinek, a jó foci, a bikaviadalok, a vérforraló flamenco és a tüzes borok jutnak az eszébe. Egyre többen vannak azonban most már azok is, akik a mediterrán ország nevének hallatán így kiáltanak fel: a kiváló olívaolajok hazája!

A spanyol olívaolaj mindig is kedvelt volt a világ azon felén, ahol az emberek odafigyelnek az egészségükre. Mi magyarok csupán az elmúlt években kezdtünk ismerkedni a mediterrán konyhával, és bár növekszik nálunk az olívaolaj fogyasztás, még mindig elenyészően keveset használunk a folyékony aranyból a déli ország lakóihoz képest. (Míg mi 70 millilitert fogyasztunk fejenként évente, addig a spanyolok liternyit – havonta!) Részben ez is az oka annak, hogy a spanyol nők átlagosan 6,8, míg a férfiak 8,6 (!) évvel élnek tovább, mint a magyarok.

Az olívaolajnak ugyanis bizonyított az egészségvédő hatása, amelyet egyrészt az antioxidánsainak, másrészt kedvező zsírsav-összetételének köszönhet. Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek megvédik a sejteket a szabad gyököknek nevezett, igen reakcióképes molekulákkal szemben. (A szabad gyökök felelősek többek között a daganatos megbetegedések kialakulásért.)
Az olívaolajban nagyon magas az egyszeresen telítetlen zsírsavak aránya. Ezek kedvező hatással vannak a szervezetre: csökkentik a "rossz"  (LDL), és megemelik  "jó" (HDL) koleszterin szintjét, ezáltal megakadályozzák a zsírok lerakódását az erekben. Ez a magyarázata annak, hogy a rendszeres olívaolaj-fogyasztás nagy mértékben mérsékli az érrendszeri megbetegedések, a trombózis és a magas vérnyomás kialakulásának a kockázatát.

Spanyolországban külön kultúrája van az olívaolajnak. Nem csoda, hiszen a mediterrán országban évente körülbelül egymillió tonnát gyártanak belőle; ez a Föld össztermésének 20 százaléka. A tíz legjelentősebb termővidék fő olívafajtái a Hojiblanca, a Lechin de Sevilla, a Picual, a Picudo, az Ocal és a Verdial – mind-mind különleges (és megkülönböztethető)  zamat- és ízvilággal.

A származási ország mellett érdemes a vásárlásnál az extra szűz feliratot is keresni az üvegen, mert ez garantálja a legjobb minőséget. Az extra szűz olívaolaj készítésének egyik alapkritériuma, hogy a szüretelés után 24 órán belül meg kell kezdeni a bogyók mechanikus sajtolását. A mechanikus sajtolás során semmilyen adalék vagy vegyi anyag nem kerül az olajba. Nem úgy a sansa (vagy pomace, orujo néven is árult) olajok esetében, amelyek úgy készülnek, hogy a szétzúzott és többször kipréselt olívamasszából oldószerrel nyernek ki olajat, és ehhez adnak 1 százalékban extra szűz olívaolajat. A silány, olcsó készítmény „minőségét” fényesen igazolja, hogy a mediterrán országokban ma már alig forgalmazzák.


Melyiket szeressem?
Ahogyan a boroknál, úgy az olívaolajoknál sem mindegy, hogy milyen étel mellé fogyasztjuk őket. Leginkább persze az egyéni ízlés befolyásolja a választást, de aki még sosem kóstolt spanyol olívaolajat, annak itt egy kis segítség. 

Hojiblanca

Honnan származik?
Lucenaból (Cordoba) ered, de Sevilla és Malaga tartományban is termesztik.

Milyen az íze?
Selymes, tartós ízű.

Mire használható?
Salátákhoz, pácokhoz, halfélékhez.


Picual

Honnan származik?
Jaén jellegzetessége, de Granadában, Cordobában és Ciudad Realban is termesztik.

Milyen az íze?
Erős, testes, kellemesen keserű ízű.

Mire használható?
Fokozza a pirított, főtt és fűszeres lében párolt ételek ízét, de pirítósra locsolva is kiváló.

Arbequina

Honnan származik?
Lleidában, Tarragona nagy részén és Zaragoza illetve Huesca közeli területeken termesztik.

Milyen az íze?
Selymes, enyhén mandulás és kissé zöldalmás íze van, illata leginkább szedésre érett, friss, zöld olajbogyóéra emlékeztet.

Mire használható?
Salátákra, zöldségre, halakhoz. 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felfoghatatlan tragédia: egy hatéves fiú okozta egy újszülött halálát a kórház szülészeti osztályán

Egy hatéves kisfiú felügyelet nélkül kószált egy francia kórház neonatológiai osztályán, ahol halálos baleset történt: leejtett egy koraszülött babát, aki néhány nappal később belehalt sérüléseibe. A kórház, a család és a hatóságok most próbálják feltárni, hogyan történhetett meg mindez.

Dráma a horvát aquaparkban: tragédia egy vízi csúszdán

Egy békésnek induló családi nyaralás végzetes tragédiába torkollott a horvátországi Rab szigetén, amikor egy 21 hónapos kislány kicsúszott édesapja karjaiból egy vízi csúszdán.

Ha ilyen popcornt vettél, ne fogyaszd el, rákkeltő lehet!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!

Hogyan érinti a kánikula a szívet, a szívbetegeket?

A kánikulában sokan érezhetik kimerültnek magukat, az sem ritka, hogy ájulásközeli állapotot okoz a forróság. Azonban, akik mellkasi fájdalmat, légszomjat, gyors, esetleg szabálytalan pulzust érzékelnek, feltétlenül forduljanak orvoshoz. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont - Prima Medica kardiológusa arra is felhívta a figyelmet, hogy szívbetegek, idősek és krónikus betegséggel élők hogyan óvhatják a szívüket a kánikulában.

A szájüregi szűrés is fontos lehet méhnyaki HPV-fertőzés esetén

Több mint kétszer nagyobb eséllyel található meg a HPV a szájüregben is azoknál a nőknél, akik a méhnyakukon már fertőzöttek - derül ki a Semmelweis Egyetem friss nemzetközi kutatásából. A vizsgálat szerint minden nyolcadik, méhnyaki HPV-pozitív nő orálisan is fertőzött volt, ami növeli a szájüregi daganatok kockázatát.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja