SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Merre tartanak a 2020-as albérleti árak?

Családinet [cikkei] - 2020-10-15
Sohasem voltak könnyű helyzetben azok, akik nem rendelkeztek saját tulajdonú ingatlannal és albérletbe kényszerültek. Az utóbbi években azonban egyre nehezebb volt asztalra tenni az albérlet összegét, hiszen folyamatos volt a drágulás. Talán idén eljött az idő, amikor végre érezhetjük az árcsökkenés szelét.
Merre tartanak a 2020-as albérleti árak?

 

A főváros már sokkal olcsóbb lett

Budapest kivételével nem sokat mozgolódtak az átlagos albérleti árak hazánk régióközpontjaiban. Még az olyan egyetemi városokban, mint Pécs vagy Szeged sem sikerült a koronavírusnak felbolygatni a piacot. Az év első nyolc hónapjában Szegeden stagnáltak az átlag bérleti díjak, míg Pécsen egy kis mértékű drágulás volt tapasztalható. A napfény városában így a lakások egy négyzetméterét idén augusztusban átlagosan 2000 forintért, míg a pécsiekét 2100 forintért lehetett kibérelni.

Győrben Pécshez közeli – 2200 forint – volt egy négyzetméter bérleti díja. Győrben egyébként olcsóbbá váltak az albérletek, akárcsak Miskolcon, ahol csaknem 20 százalékos áreséssel a nyár végén átlag 1700 Ft/m² volt a bérleti díj. 2020 januárja és 2020 augusztusa között viszont drágultak az albérletek Székesfehérváron és Debrecenben is, igaz négyzetméterenként csak kétszáz forinttal. Így egy székesfehérvári albérletért négyzetméterenként átlagosan 2700 forintot, egy debreceniért pedig 2400 forintot kellett fizetni.

Ahogy az általában lenni szokott, a jelen elemzés főszereplője is kis hazánk fővárosa. Azonban a budapesti albérletpiac most nem a dráguló tendenciájával emelkedik ki a sorból, hanem éppenhogy az árzuhanásával. Budapesten az albérletek átlagára idén eddig 4300 Ft/m²-ről 4000 Ft/m²-re csökkent. Ez a változás mintegy 10 százalékos visszaesést jelent. 

Albérlet átlagárak

A fővárosi albérletpiacnak azonban van olyan szegmense, ahol az árcsökkenésnek jele sincs. Az újépítésű bérleményeket nem érintette a koronavírus nehézsége. A vészhelyzet ideje alatt némileg érezhető volt ezen szegmensben is a visszaesés, de júliusra már visszatértek a díjak az év eleji szintre.


A fizetés felét is elviheti az albérlet

Ha itthon szeretnénk lakást bérelni, egyértelműen Budapest az egyik legdrágább régió. Viszont azt is látnunk kell, hogy a magas albérletárak mellett fővárosunkban a legmagasabbak a jövedelmek is. Idén augusztusban Budapesten egy 50 m² alapterületű téglalakást átlagosan 200 ezer forintos áron lehetett havonta kivenni, ami az ottani átlagbér több mint felét őrölte fel.

Pécsen, Debrecenben és Székesfehérváron sem túlságosan kedvező a helyzet, ugyanis itt az átlagbér felét kellett kicsengetni az idei év augusztusi hónapjában egy 50m²-es téglalakás bérléséért. Ugyanezen időszakban egy ugyanekkora paraméterű téglalakás meghirdetett bérleti díja, Miskolc, Szeged, valamint Győr városaiban, az ottani átlagkereset 40-45 százalékába került. 

Havi nettó átlagbérek és albérlet átlagárak

Az átlagok mögött meghúzódó szórás persze nagy lehet, de az összehasonlításuk segítségével képet kaphatunk arról, hogy a munkalehetőségekhez képest mennyire lehet könnyen ingatlanhoz jutni. Az Ingatlannet.hu felméréséből pedig arra következtethetünk, hogy hiába vannak magasabb bérek Budapesten, ha a drága albérleti díjak felemésztik annak jó részét.

Indexkép: Photo Mix képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja