A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogy adhat nyugalmat a gyerekeknek és a szülőknek egy jó napirend?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-10-08
Egy jó napirend aranyat ér. Gyakorló anyukaként nekem mindenképpen. Lépésről lépésre haladunk végig a kis táblákon minden reggel és este, elkerülve számos könyörgést, vitát és hisztit. Megmutatom, hogy nálunk milyen ez a jó napirend.
Hogy adhat nyugalmat a gyerekeknek és a szülőknek egy jó napirend?

Kétfelé venném a dolgot, mert mi már egészen kicsi koruktól készítettünk napirendet a lányoknak. Nem volt ezt teljesen tudatos döntés az elején. A nagyobbik lányom szinte minden reggel végigkérdezte, hogy mit csinálunk aznap. Akkor még csak ovis volt. Fontosnak érezte, hogy megerősítsük abban, hogy reggel együtt vagyunk, aztán óvodában lesz, ahol délután alvás következik, majd hazajövünk és jön az itthoni játék.

Napirend ovis korban

Az első napirendi táblánk ezért olyan volt, ahol a hét minden napját feltüntettük és berajzoltunk egy napocskát, egy óvodát, egy alvós rajzot, majd jött az otthoni játék és a lefekvés ábrázolása. Persze figyeltünk arra, hogy a hétvégék is helyet kapjanak és lássa, hogy akkor nincs óvoda. Nagyon szerette ezt a kis rajzot, folyamatosan jelölte, hogy melyik napnál tartunk.

Napirendi kártyák iskolás korban

Később, mikor már akkora lett, hogy önmaga végzett el néhány reggeli feladatot, új táblát készítettünk. A szobájuk ajtaján kapott helyet néhány laminált kis rajz egy díszes szalagra felfűzve. Ezen már szerepelt a reggeli felöltözés, fésülködés, reggelizés és fogmosás, illetve helyet kapott a beágyazás is. A laminálást azért tartottuk fontosnak, mert élvezte, hogy kipipálhatja a kész feladatokat. Ő egy ilyen vizuális típus volt. A kisebbik lányunk már ebbe nőtt bele. Figyelte, ahogy nővére pipálja a lépéseket és szépen megtanulta.

Nekem, mint anyukának nagy segítség volt. Ha azt vettem észre reggel, hogy a kislányom még nincs kész, de már belefeledkezett valami másba, akkor elég volt csak figyelmeztetnem a lépésekre és máris tudta, hogy mit kell még megcsinálnia.

A napirendi kártyák a délutáni programokat is tartalmazták. Ez egy ideig eltérő volt, az óvodás lányomnak délutáni játék, míg az iskolás számára délutáni tanulás szerepelt a táblán. Az otthoni időszak viszont újra közös volt, hiszen a játék, a fürdés, a vacsora, a fogmosás, a játékok elpakolása, a lefekvés, az esti mese mind-mind közös program volt.

Mit adhat egy jó napirend a gyermekek számára?

Egyértelműen biztonságot. Tudja, hogy mikor mi fog következni, mire számíthat. Természetesen nincsen semmi kőbe vésve. Nálunk is előfordult, hogy néha elcsúsztunk a napirendhez képest, de úgy gondolom, hogy némi rugalmasság belefér. A lényeg, hogy ha egy-egy nap eltérünk tőle, attól még a következő napon kezdjük újra.

A másik fontos dolog, hogy a napirendnek köszönhetően a gyerekek következetességet és rendszerben való gondolkodást tanulnak. A rendszer, amit kapnak egy jó alap arra, hogy később, majd ha önálló életet élnek, akkor ne okozzon gondot számukra megszervezni az életüket.

Az elmúlt évek során annyira megszerettük a napirendi kártyákat, hogy más területen is elkezdtük használni. Ilyen kártyákat készítettünk a házimunka beosztásához, illetve a reggeli elindulás előtti gyors ellenőrzéshez. Talán egy kicsit fanatikusnak tűnhet külső szemmel nézve, de mi nagyon élveztük az előszoba falára kitett táblát, rajta az emlékeztető rajzokkal: tízórai, víz, kulcs, tornazsák és egyebek. Egy idő után azonban mi szülők sem maradhattunk ki, hiszen nem egyszer futottunk vissza az autóból ellenőrizni, hogy kihúztuk-e a vasalót vagy lekapcsoltuk-e a villanyt. Engedtünk a nyomásnak és a táblára szépen felkerült egy vasaló és egy villanykapcsoló is. Így kerek a történet.

Kép: VisionPic .net fotója a Pexels oldaláról

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja