A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan és miért érdemes napirendkártyákat készíteni?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-10-28
Először az autista gyermeket nevelő szülők között terjedt el, később az óvodákba és a többi családba is beszivárogtak a napirendkártyák. Nem csoda: szépek, átláthatóak, és sokszor teszik könnyebbé a zaklatott reggeleket.
Hogyan és miért érdemes napirendkártyákat készíteni?

A szakértők egy része szerint már az egészen fiatal csecsemőnek is szüksége van napirendre. Ha ezzel esetleg van is, aki vitatkozik, a több kisgyermekkel otthon lévő szülők a saját bőrükön is tapasztalhatják, hogy muszáj a napba ritmust vinni, különben az idő kifolyik a kezünkből.

A gyerek napirendjének kialakításakor igazából nem teszünk sokkal többet, mint hogy az alapvető rutinfeladatokat – mint reggeli-fogmosás-öltözködés-fésülködés és hasonlók – számukra is magától értetődővé tesszük. Ehhez jöhetnek még az olyan, a nap ritmusát könnyen meghatározó dolgok, mint a séta, az ebéd és az alvás rendje. Szülőnek és gyereknek egyaránt könnyebbség, ha ezek a tevékenységek nem csak meghatározott sorrendben, hanem nagyjából ugyanabban az időpontban is történnek minden nap.
 

De miért kellenek ehhez kártyák?

A gyerekek egészen más logikával kezelik a szabályokat, mint a felnőttek. Sok szülő tapasztalja, hogy a „Miért öltözzek fel?” kérdésre igenis elfogadja a gyerek azt a választ, hogy „Mert ez a következő feladat a napirendkártyán.”
Ezzel az érvvel ugyanis nehezebb vitatkozni, mint azzal, hogy megfázol, vagy nem való egész nap pizsamában járkálni. Nagyjából 3 éves kortól kezdik értékelni a gyerekek a napirend-kártyákat, és alsó tagozat végéig jó hasznukat vehetjük. Nagyobb gyerekek már önállóan is ellenőrizhetik a képek alapján a soron következő programpontot.
 

Hogyan készítsük el a kártyákat?

Az interneten számtalan letölthető napirendkártya-csomagot találunk mind magyar, mind idegen nyelven, de az ügyes kezű szülők meg is rajzolhatják őket. A kártyákat vágjuk ki, és ha lehetőségünk van rá, lamináljuk is le őket. Ez utóbbi nem kötelező, de sokkal tartósabb lesz tőle az alkotás. Laminálógép hiányában célszerű lehet nagyméretű kartonpapírra ragasztani a képeket egymástól távolabb, és kivágni őket.

A kártyákat legegyszerűbb egy parafa táblára erősíteni, és a lakás egy jól látható pontján, a gyerekek szemmagasságában kitenni. Akár ketté is oszthatjuk a táblát „Már megcsináltam” illetve „Még el kell végeznem” szempontok alapján. Helyezhetjük őket egymás alá is az ajtófélfára, gyurmaragasztóval. Van, aki tovább csoportosítja őket például reggel-napközben-este téma szerint, különböző színekkel jelölve az eltérő napszakokat.

Kicsi gyerekeknél valószínűleg még minden nap ugyanúgy fog kinézni, nagyobbaknál már napi bontást is készíthetünk, s így külön kártya jelölheti az edzést, a zeneiskolát és egyéb programokat.

Kapcsolódó cikkeink:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja