SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pajzsmirigyfunkció elemzése 50 COVID-19-es betegen

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2022-01-26
Életünk tragikus kísérője és megkeserítője a COVID-19 pandémia. Nem véletlen, hogy igyekszem követni a nemzetközi irodalomban is ezt a nagyon fontos kérdést. Ezen a héten keresett fel egyik régi kedves betegem, akinek pajzsmirigybetegség miatt az addigi vizsgálatok szerint - orvosi vélemény alapján - nem volt lehetősége a gyermekáldásra. Ez közel 20 éve történt. Később a kezelés hatására több gyermeke is született, és 5 éve már a 9. (kilencedik!) babával bővült a család (1. ábra). A szörnyű tragédia ekkor következett be, mert a családfő még az oltási lehetőségek előtt elkapta ezt a szörnyű betegséget, és minden elképzelhető terápia ellenére meghalt. Így további kilenc fővel növekedett a COVID árvák megkönnyeztető tábora, akik valóban segítségre szorulnak...
Pajzsmirigyfunkció elemzése 50 COVID-19-es betegen

A súlyos akut légúti szindróma koronavírus 2 (SARS-CoV-2) által okozott 2019-es koronavírus-betegség (COVID-19) 2019 decemberi kitörése óta több mint 200 országot vagy területet érintett 6 kontinensen. 

Eddig nem volt világos, hogy a COVID-19 hatással van-e a pajzsmirigy működésére. Több tanulmány célja a COVID-19-ben szenvedő betegek pajzsmirigyműködésének értékelése volt, ezek közül a legbízhatóbb a Thyroid című folyóiratban közölt közlemény1, amelyik  az Amerikai Pajzsmirigy Társaság (ATA) hivatalos lapja.

A klinikai tüneteket, a laboratóriumi eredményeket és a mellkasi komputertomográfiás vizsgálatokat retrospektíven (ez visszatekintő vizsgálatot takar) felülvizsgálták 50, laboratóriumilag igazolt COVID-19-betegnél, akiknél nem szerepelt pajzsmirigybetegség, és akik pajzsmirigyfunkciós vizsgálaton estek át a COVID-19 fertőzés során, valamint a gyógyulás után. 2020 januárja és márciusa között a kínai Hangzhou Zhejiang Egyetem Orvostudományi Főiskola First Affiliated Hospital kórházába kerültek.  

A pajzsmirigyhormon és a tirotropin (TSH) szintjét elemezték, és az eredményeket összehasonlították a COVID-19 és a kontrollcsoportok között. Azt figyelték meg, hogy

  • a normál tartománynál alacsonyabb TSH a COVID-19-ben szenvedő betegek 56%-ánál (28/50) volt jelen. 
  • A COVID-19-ben szenvedő betegek TSH és szérum össztrijódtironin (TT3) szintje szignifikánsan alacsonyabb volt, mint az egészséges kontrollcsoportban, és a nem COVID-19 tüdőgyulladásban szenvedő betegeknél. 
  • Minél súlyosabb volt a COVID-19, annál alacsonyabb volt a TSH és a TT3 szint, statisztikailag szignifikánsan ( p. < 0,001) (1.táblázat). A TSH és TT3 szint csökkenésének mértéke pozitív korrelációt mutatott a betegség súlyosságával. 
  • A COVID-19-es betegek teljes tiroxin (TT4) szintje nem különbözött szignifikánsan a kontrollcsoportétól.
  • A csökkent pajzsmirigyműködésben szenvedők fogékonysága nagyobb volt a fertőzéssel szemben.

Biztató volt, hogy a felépülést követően nem találtak szignifikáns különbséget a TSH, TT3, TT4, szabad trijódtironin (fT3) és szabad tiroxin (fT4) szintjében a COVID-19-es és a kontrollcsoport között!

Azt a következtetést vonták le, hogy a szérum TSH és TT3 szintjének változásai fontos megnyilvánulásai lehetnek a COVID-19 lefolyásának, továbbá a pajzsmirigybetegek számára az oltást feltétlenül fontos megelőző kezelési eljárás.

1. ábra: Covid-árvák
1. ábra: Covid árvák

 

1. táblázat: A szérum TSH, TT3 és TT4 összehasonlítása a COVID-19 és az egészséges kontrollcsoport, valamint a nem COVID-19 tüdőgyulladásos betegek között
  COVID-19 (n=50) Egészséges kontroll (n=54) Nem COVID-19 (n=50)
Alb (g/l) 38,15 [34,57, 43,10] ** 46,15 [43,98, 48,05] 38,70 [33,67, 40,95]
TSH (mIU/L) 0,30 [0,15, 0,86] ** ,## 1,57 [1,03, 1,97] 1,18 [0,68, 1,91]
TT3 (nmol/l) 0,98 [0,84, 1,22] ** ,# 1,58 [1,49, 1,73] 1,28 [0,82, 1,43]
TT4 (nmol/l) 97,41 [78,71, 113,73] 97,11 [85,73, 108,76] 90,37 [69,16, 105,83]

** p  < 0,01 az egészséges kontrollhoz képest.
# p  < 0,05, ## p  < 0,01 a nem COVID-19 tüdőgyulladásos betegekhez képest.

1 (Min Chen , Weibin Zhou, és Weiwei Xu Thyroid Vol. 31, 1. sz.  2021. január 12 )

Nyitókép: depositphotos

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

A Szkizofrénia Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e komoly mentális betegséggel küzdők gondjaira, csökkentse a velük szembeni megbélyegzést, és elősegítse irányukba a társadalom megértését és támogatását.
Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

A szívelégtelenség több mint 64 millió embert érint világszerte1, és ahhoz képest, mennyire gyakori betegség, rengeteg hiedelem és félelem övezi. Hamis feltételezésekre hagyatkozni azonban rendkívül veszélyes lehet, amelyek mind a betegség megelőzését, mind pedig a páciensek gyógyulását, illetve partnerként történő együttműködését hátráltathatják. Az alábbiakban összegyűjtött néhány fontos tévhit megcáfolásával mindezt elkerülhetjük.
Meddig lehet várni a szürkehályog műtéttel?

Meddig lehet várni a szürkehályog műtéttel?

Az életkorral összefüggő látásproblémák közül a szürkehályog a leggyakoribbak közé tartozik, hiszen a legtöbbünknél nagy valószínűséggel kialakul az életünk során. Bár sokaknál évekbe telhet, amíg a szürkehályog jelentősen befolyásolja a látást, olyan eset is akad, mikor néhány hónap alatt jelentős látásromlást él meg a beteg. A kezelési kockázatok minimalizálása érdekében döntő fontosságú lehet, meddig várunk a műtéttel a tünetek észlelését követően.
A szerkesztő ajánlja