SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A tüdőrákban elhunytak száma szűrővizsgálatokkal csökkenthető!

Családinet [cikkei] - 2022-03-22
Mint ismeretes Európában lakosságarányosan Magyarországon halnak meg a legtöbben rosszindulatú tüdődaganat következtében. Az alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálatok jelentősen csökkenthetnék a tüdőrákban elhunytak számát.
A tüdőrákban elhunytak száma szűrővizsgálatokkal csökkenthető!

Tüdőrák - a COVID-19 nyomán kialakult tüdőfibrózis kockázati tényező

Évente több, mint 10.000 magyarnál diagnosztizálnak rosszindulatú tüdődaganatot, 2018-ban 5984 férfinál és 4278 nőnél mutatták ki a súlyos betegséget.1 Sajnos a betegek többsége (évente 8000-8500 fő) életét veszti, ezzel Európában Magyarország áll a tüdőrák okozta halálozási statisztikák élén. A tüdőrák legfontosabb kockázati tényezője a dohányzás, ugyanakkor a betegségben szenvedők 25%-a soha nem cigarettázott. Sajnos a beltéri radon, az azbeszt, az egyébként előforduló tüdőbetegségek, így a COPD, a fibrózis, a tüdőgyulladás szintén elősegíthetik rosszindulatú daganat kialakulását.2 Az utóbbi időben egyre több szakértő kutatja azt a jelenséget, hogy a COVID-19 szövődményeként tüdőfibrózisban szenvedő betegek körében szintén megnövekedett a tüdőrák kockázata. Ez pedig a világjárvány nyomán milliókat érinthet, és ahhoz vezet, hogy a tüdőrákban szenvedők között egyre nagyobb lesz a nem dohányzók aránya.3 A betegség előfordulása is egyre gyakoribbá válik, és a tüdőrák következtében elhunytak száma is növekedni fog.

 

A tüdőrák szűrése az életet jelentheti

A rosszindulatú daganatos betegségekről általában elmondható, hogy minél korábbi stádiumban ismerik fel őket - azaz a daganat kiterjedése még kicsi és nem alakultak ki áttétek – annál jobb eséllyel kezelhetők. Ez az állítás a rosszindulatú tüdődaganatokra még inkább érvényes. A kis kiterjedésű daganatok sebészeti kezelésével a tüdőrák-betegek öt évet meghaladó túlélési esélyei jelentősen megnövekednek. Az alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálatokkal sokat tehetünk az elhalálozások csökkentéséért. Egy amerikai felmérésben 20%-kal csökkent a tüdődaganatban elhunytak aránya csak annak köszönhetően, hogy a rizikócsoportba tartozó pácienseket legalább egyszer alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálattal szűrték.4

 

Alacsony sugárterhelésű CT-vizsgálat a leghatékonyabb módszer a tüdőrák szűrésére

„Az alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálatok igen részletes képet nyújtanak a tüdő állapotáról. A modern szoftverek segítségével a tapasztalt radiológusok akár pár milliméter nagyságú elváltozást is képesek felfedezni a tüdőben, ezek sebészeti kezelése pedig hatékonyan megoldható. Ennek tükrében a tüdőrákszűrő vizsgálatok szerepe felértékelődik.” – fejtette ki Dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója. Fontos, hogy a betegség szűrése alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálattal történjen, hiszen a klasszikus mellkas röntgenvizsgálat az eseteket nagy részében nem ad megfelelő képet az elváltozások biztos felismeréséhez. Sokakban felvetődik a kérdés, hogy mennyire kockázatosak ezek a tüdő CT vizsgálatok, hiszen a computer tomográfia (CT) röntgensugarat használ, amely szintén rákkeltő lehet. „Ma már egy alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálat sugárterhelése nem több, mint amennyi háttérsugárzás éri a szervezetet egy tengerentúli repülőút alatt. Tehát egy tüdőrákszűrő CT-vizsgálat haszna jóval meghaladja annak kockázatát. Mi, itt az Affideánál évek óta dolgozunk azon, hogy a CT-vizsgálatoknál a lehető legkisebb sugárterhelés érje a páciensek szervezetét, ugyanakkor a képek minősége a lehető legjobb legyen. Ezt a sugárdóziscsökkentő tevékenységünket az Európai Radiológus Társaság ötcsillagos minősítéssel ismerte el, amellyel hazánkban egyedüliként rendelkezünk.” – tette hozzá Dr. Kardos Lilla. A tüdőrákszűrő CT vizsgálatok ajánlottak mindazok számára, akik több évtizede dohányoznak, valamilyen súlyosabb tüdőbetegséggel élnek együtt, esetleg a családjukban előfordult már tüdőrák.

1 https://onkol.hu/nemzeti-rakregiszter/
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7135238/
3 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306987720317266
4 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29425790/

Nyitókép: kalhh képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

A Szkizofrénia Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e komoly mentális betegséggel küzdők gondjaira, csökkentse a velük szembeni megbélyegzést, és elősegítse irányukba a társadalom megértését és támogatását.
Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

A szívelégtelenség több mint 64 millió embert érint világszerte1, és ahhoz képest, mennyire gyakori betegség, rengeteg hiedelem és félelem övezi. Hamis feltételezésekre hagyatkozni azonban rendkívül veszélyes lehet, amelyek mind a betegség megelőzését, mind pedig a páciensek gyógyulását, illetve partnerként történő együttműködését hátráltathatják. Az alábbiakban összegyűjtött néhány fontos tévhit megcáfolásával mindezt elkerülhetjük.
Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót. 2021-ben a koronavírus-járvány alatt a lakosság egyharmada vett igénybe okoseszközöket, egészséggel kapcsolatos szenzorokat, applikációkat, jelenleg ez a szám 50 százalék, derül ki a Semmelweis Egyetem Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből. A mesterséges intelligencia (AI) alapú egészségügyi megoldások is egyre ismertebbek.
A szerkesztő ajánlja