SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A tüdőrákban elhunytak száma szűrővizsgálatokkal csökkenthető!

Családinet [cikkei] - 2022-03-22
Mint ismeretes Európában lakosságarányosan Magyarországon halnak meg a legtöbben rosszindulatú tüdődaganat következtében. Az alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálatok jelentősen csökkenthetnék a tüdőrákban elhunytak számát.
A tüdőrákban elhunytak száma szűrővizsgálatokkal csökkenthető!

Tüdőrák - a COVID-19 nyomán kialakult tüdőfibrózis kockázati tényező

Évente több, mint 10.000 magyarnál diagnosztizálnak rosszindulatú tüdődaganatot, 2018-ban 5984 férfinál és 4278 nőnél mutatták ki a súlyos betegséget.1 Sajnos a betegek többsége (évente 8000-8500 fő) életét veszti, ezzel Európában Magyarország áll a tüdőrák okozta halálozási statisztikák élén. A tüdőrák legfontosabb kockázati tényezője a dohányzás, ugyanakkor a betegségben szenvedők 25%-a soha nem cigarettázott. Sajnos a beltéri radon, az azbeszt, az egyébként előforduló tüdőbetegségek, így a COPD, a fibrózis, a tüdőgyulladás szintén elősegíthetik rosszindulatú daganat kialakulását.2 Az utóbbi időben egyre több szakértő kutatja azt a jelenséget, hogy a COVID-19 szövődményeként tüdőfibrózisban szenvedő betegek körében szintén megnövekedett a tüdőrák kockázata. Ez pedig a világjárvány nyomán milliókat érinthet, és ahhoz vezet, hogy a tüdőrákban szenvedők között egyre nagyobb lesz a nem dohányzók aránya.3 A betegség előfordulása is egyre gyakoribbá válik, és a tüdőrák következtében elhunytak száma is növekedni fog.

 

A tüdőrák szűrése az életet jelentheti

A rosszindulatú daganatos betegségekről általában elmondható, hogy minél korábbi stádiumban ismerik fel őket - azaz a daganat kiterjedése még kicsi és nem alakultak ki áttétek – annál jobb eséllyel kezelhetők. Ez az állítás a rosszindulatú tüdődaganatokra még inkább érvényes. A kis kiterjedésű daganatok sebészeti kezelésével a tüdőrák-betegek öt évet meghaladó túlélési esélyei jelentősen megnövekednek. Az alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálatokkal sokat tehetünk az elhalálozások csökkentéséért. Egy amerikai felmérésben 20%-kal csökkent a tüdődaganatban elhunytak aránya csak annak köszönhetően, hogy a rizikócsoportba tartozó pácienseket legalább egyszer alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálattal szűrték.4

 

Alacsony sugárterhelésű CT-vizsgálat a leghatékonyabb módszer a tüdőrák szűrésére

„Az alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálatok igen részletes képet nyújtanak a tüdő állapotáról. A modern szoftverek segítségével a tapasztalt radiológusok akár pár milliméter nagyságú elváltozást is képesek felfedezni a tüdőben, ezek sebészeti kezelése pedig hatékonyan megoldható. Ennek tükrében a tüdőrákszűrő vizsgálatok szerepe felértékelődik.” – fejtette ki Dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója. Fontos, hogy a betegség szűrése alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálattal történjen, hiszen a klasszikus mellkas röntgenvizsgálat az eseteket nagy részében nem ad megfelelő képet az elváltozások biztos felismeréséhez. Sokakban felvetődik a kérdés, hogy mennyire kockázatosak ezek a tüdő CT vizsgálatok, hiszen a computer tomográfia (CT) röntgensugarat használ, amely szintén rákkeltő lehet. „Ma már egy alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálat sugárterhelése nem több, mint amennyi háttérsugárzás éri a szervezetet egy tengerentúli repülőút alatt. Tehát egy tüdőrákszűrő CT-vizsgálat haszna jóval meghaladja annak kockázatát. Mi, itt az Affideánál évek óta dolgozunk azon, hogy a CT-vizsgálatoknál a lehető legkisebb sugárterhelés érje a páciensek szervezetét, ugyanakkor a képek minősége a lehető legjobb legyen. Ezt a sugárdóziscsökkentő tevékenységünket az Európai Radiológus Társaság ötcsillagos minősítéssel ismerte el, amellyel hazánkban egyedüliként rendelkezünk.” – tette hozzá Dr. Kardos Lilla. A tüdőrákszűrő CT vizsgálatok ajánlottak mindazok számára, akik több évtizede dohányoznak, valamilyen súlyosabb tüdőbetegséggel élnek együtt, esetleg a családjukban előfordult már tüdőrák.

1 https://onkol.hu/nemzeti-rakregiszter/
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7135238/
3 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306987720317266
4 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29425790/

Nyitókép: kalhh képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
Minden a kockapesszáriumokról: típusai, használata, előnyei

Minden a kockapesszáriumokról: típusai, használata, előnyei

A kockapesszáriumok olyan orvosi eszközök, amelyeket elsősorban a medencefenék gyengesége és a vele járó problémák, például a méh- vagy hüvelysüllyedés kezelésére használnak. Ezek a kis, kocka alakú eszközök hatékony és nem invazív megoldást nyújtanak számos nőgyógyászati probléma kezelésére.
Akár háromszor valószínűbb, hogy az első csonttörést újabb követi, ha csontritkulás áll a háttérben

Akár háromszor valószínűbb, hogy az első csonttörést újabb követi, ha csontritkulás áll a háttérben

A csontritkulás miatt bekövetkezett első csonttörés két-háromszorosára növeli a következő törés kockázatát. Idős korban a combnyaktörés különösen veszélyes, így kiemelt jelentőségű a csontritkulás (oszteoporózis) időbeni felismerése és kezelése, hiszen kitartó gyógyszeres terápiával teljesen meggyógyítható. Csontjaink egészségéhez a D-vitamin is elengedhetetlen. A nyári, napos időszakban negyedóra alatt előállítja szervezetünk a napi szükséges mennyiséget.
A szerkesztő ajánlja