SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Takarítás vírusosabb időszakban

Oberling Léna [cikkei] - 2020-11-13
Ezekben a vírusokkal teli időszakokban szükségesebb az alaposabb takarítás és fontos, hogy kellő figyelmet szenteljünk azokra a takarítási feladatokra és szokásokra is, amikre amúgy a normál időszakban csak felületesen figyelünk oda. Mire is gondolok?
Takarítás vírusosabb időszakban

Nem vagyok a túlzott fertőtlenítés mellett, és a lakásom semmiképp nem mondható sterilnek, de ennek ellenére vannak olyan időszakok, amikor a lakás bizonyos helyeinek takarítására jobban odafigyelek, és gyakrabban végzem el. Alapjáraton is nagyon jól megvagyok a gyengéd és ártalmatlan tisztítószerekkel, vírusosabb és betegesebb időszakban pedig a gyakoribb kézmosással. Viszont a különböző járványok szezonjában, egy sima napi rutinban elvégzett takarítás már nem jelenti azt, hogy ott valóban alaposabb takarítás történt.

Ezekben a vírusokkal teli időszakokban szükségesebb az alaposabb takarítás, és fontos, hogy kellő figyelmet szenteljünk azokra a takarítási feladatokra és szokásokra is, amikre amúgy a normál időszakban csak felületesen figyelünk oda. Mire is gondolok?

KÉZMOSÁS

A gyakori kézmosás nagyon fontos, viszont nem minden esetben kell kimondottan fertőtlenítővel kezet mosnunk. Otthon érdemes a folyékony szappan flakonjába pár csepp ecetet tenni, és azzal mosni a kezünket. Természetesen ezt útközben és a munkahelyünkön nem midig tudjuk megtenni, ezért legyen nálunk mindig egy kis flakon kézfertőtlenítő zselé. Ha megérkezünk valahová, akkor ne nagyon nyúljunk olyan dolgokhoz, amihez nem muszáj, hiszen sosem tudjuk, hogy mikor és hogyan takarítottak ott. Ahányszor csak lehetséges, minden alkalommal mossunk kezet, és a nálunk lévő kézfertőtlenítővel kenjük be a kezünket.   

A kézmosás szintén alap otthon minden főzés előtt, vécé használat előtt és után, és persze a takarítás után is. Ha otthon pakolászol a pénztárcádban, kiveszel-beteszel pénzt vagy aprópénzt, akkor utána is mindig moss kezet, mielőtt valami máshoz nyúlnál, mert a pénzen tapad meg a világ összes mocska. A szó legszorosabb értelmében…

TAKARÍTÁS

Ha vírusokkal telített időszakba lépünk, akkor a napi takarítási rutinba egy-két olyan hely takarítását, fertőtlenítését is be kell illeszteni, amit amúgy hetente egyszer vagy még ritkábban végzünk el. Ezeket a helyeket mindenképp vedd górcső alá:

  • a lakásban található összes kilincs
  • villanykapcsolók, csengő és a kaputelefon
  • hűtő ajtaja kívülről
  • konyhapult és vágódeszkák
  • szemeteskukák és környékük
  • előszobában lévő szőnyeg, kapaszkodó és ülőalkalmatosság
  • csapok és a mosdók
  • gyakori mosást igényel a kádkilépő, WC-kilépő, konyharuhák, mosogató szivacs (nem együtt a WC-s cuccokkal) Tüsszögős, téli időszakban a sálakat, kesztyűket is gyakran mosd ki.

Tudtad, hogy egy fix felületen, mint például egy asztallap, 2 napig is elél egy vírus? Viszont a kezünkről hamarabb számon tudjuk űzni a gyakori kézmosással, ezért figyelj oda a kis kütyükre is, amit a kezedben tartasz állandóan.

Mint például a…

  • mobiltelefon, amit folyamatosan nyomkodunk, szóval van rajta cucc bőven…
  • számítógépes egér és billentyűzet
  • távirányítók
  • íróasztal felülete

Akár vírusos, akár normál időszakot élünk, mindig fontos a megfelelő higiénia, rend és tisztaság az otthonunkban, a környezetünkben és a munkahelyünkön is. Ez mindig jusson eszedbe még akkor is, ha az adott helyen nem te takarítasz, és figyelj arra, hogy a helyet tisztán és rendben hagyd ott magad után. Még egy nyilvános vécében is!

Rendre fel!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja