A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

8 eszköz az otthonunkban, amely káros lehet az egészségre - ezeket használd helyettük

Kercsó Dorottya - 2020-05-29
A takarítószerek egészségre ártalmas hatásával sokan tisztában vannak, azonban ezeken kívül sok más, egészségre ártalmas tárgyat használunk nap mint nap az otthonunkban.
8 eszköz az otthonunkban, amely káros lehet az egészségre - ezeket használd helyettük

1.    Alufólia

Sokoldalúan felhasználható csomagolóanyag: segítségével frissen tarthatjuk az ételt, becsomagolhatjuk a tízóraira szánt szendvicset, letakarhatjuk vele sütés közben a tepsit, sőt akár bele is tekerhetjük a grillezni való húst és zöldségeket

Ugyanakkor az alufóliából kiszabaduló káros anyagok több egészségügyi probléma – például a Chron-betegség – kialakulásáért lehetnek felelősek, és számos, már meglévő betegség tüneteit erősíthetik fel.

Ezt használd helyette: alufólia helyett csomagold az ételeket mosható szalvétába vagy méhviaszos biotextilbe, így a környezetet sem szennyezed felesleges hulladéktermeléssel.

alufóliaKép: Hans / pixabay


2.    Tapadásmentes serpenyők

Aki látta a Sötét vizek című filmet, emlékezhet rá, milyen súlyos betegségeket és születési rendellenességeket okoznak a széles körben elterjedt teflonbevonatú serpenyők. Igaz, hogy könnyű a tisztításuk, és ezeket használva kevesebb zsiradék szükséges az ételek elkészítéséhez, azonban felmelegítés hatására mérgező PFC (polyfluoralkyl) vegyületek szabadulnak fel belőle.

Tanulmányok bebizonyították, hogy csomagolásokból és tapadásmentes teflonedényekből egyaránt olyan nagy mennyiségben szabadul fel PFC, hogy ma már az amerikai lakosság 98 százalékának a véréből kimutatható.

Ezt használd helyette: az öntöttvas konyhai edények jó alternatívái lehetnek a teflonnak. Időtállóak, és az étel ugyanúgy nem tapad le bennük.

Teflon edényKép: StockSnap / pixabay


3.    Sütő- és lefolyótisztítók

A sütő- és lefolyótisztítókat arra tervezték, hogy a legmakacsabb szennyeződésekkel is elbánjanak, és pont ezért egészségre ártalmas vegyületeket is tartalmaznak. A sütőtisztítók maró alkálokkal működnek, ami a bőrre fröccsenve égési sérülést, belélegezve pedig légzőszervi problémákat okoz.

A lefolyótisztítók a bőrre vagy a szembe jutva szintén súlyos károsodásokat idéznek elő. Kén-dioxid és kénsavtartalmuk miatt igen károsak az egészségre.

Ezt használd helyette: A sütő tisztítására kiválóan alkalmazható, ha vízben kikevert nagy mennyiségű sóval kenjük be a falát, amely 20-25 percnyi száradás után kiválóan leoldja a rászáradt szennyeződéseket. A lefolyót is tisztíthatjuk ecettel vagy szódabikarbónával.

LefolyóKép: Semevent / pixabay

 

4.    Műanyag ételhordó dobozok

Rendkívül praktikus ebédszállító és tárolóeszközök, azonban hő hatására mérgező BPA vegyület szabadul ki belőlük, és jut be az ételekbe. (Régebben a műanyag cumisüvegek is tartalmazták ezt a vegyületet, de újabban már nem.) A BPA daganatot, meddőséget, cukorbetegséget és elhízást is okozhat.

Ezt használd helyette: Nyugodtan használhatod őket, de soha ne bennük melegítsd fel az ételt! Előbb szedd ki egy tányérra, és csak ezután tedd be az ennivalót a mikróba.

ÉtelhordóKép: jelly / pixabay

5.    Légfrissítők

Mindannyian szeretjük a légfrissítőket, mert egyrészt közömbösítik a háziállatok szagát, másrészt felfrissítik az elhasznált levegőt. Ugyanakkor több tanulmány is arra az eredményre jutott, hogy akár egészségi problémákat is okozhatnak: migrént, légzési nehézségeket, vagy akár a meddőséghez is közük lehet.

Ezt használd helyette: A szobanövények természetes alternatívái lehetnek a légfrissítőknek. Nevelj otthon levendulát, citromfüvet vagy fehér jázmint – illatuk belengi a szobát, és garantáltan nem juttatnak vegyszereket a levegőbe.

LevendulaKép: congerdesign / pixabay

6.    Lézernyomtató

A lézernyomtató ma már nem csak az irodáknak, hanem egyre gyakrabban az otthonoknak is alapvető felszerelése. Ugyanakkor egy tanulmány kimutatta, hogy ezek a nyomtatók a cigarettához hasonló részecskéket juttatnak a levegőbe, amelyek belélegezve károsak az egészségre.

Ezt használd helyette: válassz tintasugaras nyomtatót, vagy ha marad a lézer, menj ki a szobából, amíg zajlik a nyomtatás.

NyomtatóKép: madartzgraphics / pixabay


7.    Elemek és akkumlátorok

Elemek nélkül elképzelhetetlen az életünk, ám ha nem megfelelően használjuk őket, súlyosak károsíthatják az egészségünket. Főleg a belőlük kiszivárgó kénsav az, amely felmarhatja a bőrt.

Egy tanulmány kimutatta, hogy különösen a lítium-ionos akkumlátorok (ezt használjuk a mobiltelefonokban is) jelentenek veszélyt, ha megsérülnek: mérgező gázok szabadulnak ki belőlük, amelyek amellett, hogy egészségre különösen veszélyesek, még lángra is kaphatnak.

Ezt használd helyette: Az akkumlátoroknak jelenleg sajnos nincs alternatívájuk. Vigyázz azonban arra, hogy ne sérüljenek meg, és semmiképpen ne kerüljenek gyerekek kezébe!

ElemekKép: PublicDomainPictures / pixabay

8.    Tisztítószerek

Mindannyian használunk vegyszereket a lakásunk tisztán tartásához, pedig tudjuk, hogy amellett, hogy baleset esetén vakságot, égési sérüléseket és légzési problémákat okoznak, a környezetre is rendkívül ártalmasak.

Sokan nincsenek is tisztában a megfelelő használatukkal, például azzal, hogy a hipót tartalmazó vegyszereket szigorúan tilos hideg vízen kívül bármi mással keverni, ugyanis ilyenkor mérgező gázok szabadulnak fel.

Ezt használd helyette: Környezetkímélő megoldás a háztartási szódabikarbóna és a citromsav, amelyek segítségével minden szennyeződés hasonló eredménnyel távolítható el, mint a maró vegyszerekkel. Hatékony lehet a teafaolaj, a kávézacc és az ecet is bizonyos felületeken.

VegyszerKép: Michael-T / pixabay

Kapcsolódó cikkeink:

Borítókép: Elena Elisseva / shutterstock

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja