A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mai Magyar takarítói kultúra

Oberling Léna - 2019-03-19
Rengeteg portálon találkozom olyan hirdetéssel, amiben takarítót keresnek. Valaki a saját otthonába szeretne takarítót, valaki az irodáját szeretné mással takaríttatni, és valaki alkalmazotti státuszba keres embereket a takarítócégébe.
Hogyan tudunk számunkra megfelelő takarítóra szert tenni?
Mai Magyar takarítói kultúra

Majdnem minden hirdetésben ott szerepel, hogy megbízható legyen az illető, gyorsan dolgozzon, és persze az is, hogy ne horror áron dolgozzon. Viszont gyors, precíz és olcsó munka nem létezik egyetlen egy munkánál sem. Rengeteg olcsó munkaerőt lehet találni, de ott valahogy mindig elmarad a precízség. Gyorsan dolgozó munkaerőből is sok van, de ebben az esetben is mindig elmarad valami. Precíz szakember is fellelhető, de ők nem dolgoznak olcsón.

 

De akkor hogy is tudunk számunkra megfelelő takarítóra szert tenni?

Először is nézzük meg azt, hogy hogyan lesz általában valakiből takarító. Azzal egészen bizonyosan mindenki egyetért, hogy ma már nagyon sok ember takarítással keresi a pénzét, ha nincs a közelében elérhető munkahely, vagy épp szüksége van egy kis plusz jövedelemre a főállása mellett. Mit csinál ebben a helyzetben az ember? Persze, hogy elmegy takarítani! Mindegy hogy hol, vagy mit.

A lényeg, hogy ez egy gyors pénzszerzési forrás.

Ami egyben a probléma gyökere, mert sajnos mindenki úgy gondolja, hogy tud takarítani. Hiszen ezt a munkát, már kisgyerekkorunk óta csináljuk, és amúgy is mindenkinek el kell végeznie a saját otthonában. Ebből kifolyólag mindenki azt hiszi, hogy ezt már a kisujjából kirázza. Mekkora óriási tévedés!

Takarítás
kép: klimkin / pixabay

Ki merem jelenteni, hogy kevesen tudnak takarítani.

Jól takarítani pedig még ennél is kevesebben. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy csinálnak valamit takarítás címszó alatt.

A probléma másik fele az, hogy természetesen mindenki, aki takarításra adja a fejét, talál magának ügyfelet. Mert milyenek vagyunk mi halandók? Szeretjük mindennek megfogni az olcsó végét. Így nem számít, hogy Piri néni a szomszéd utcából nem tud felmutatni referenciát, mert hiszen Kati, a szomszéd ajánlotta, és ha neki jó, akkor miért ne lenne jó nekem is.

A lényeg, hogy olcsó, és holnap már tud is jönni.

Így már dörzsölöm is a tenyerem, hogy jaj de jó, az ablak is tiszta lesz, és a pénztárcám sem bánja olyan nagyon!

 

Minőségi változás szemléletváltással

Ebből a megközelítésből szemlélve valóban nagyon nehéz lesz precíz takarítót találni. Mert amíg gyorsan és olcsón lehet takarítani (aminek nem sok köze van a minőséghez és a szakmai tudáshoz), és mindezt persze nem hivatalos keretek között, addig egy tökéletes takarítónőre tényleg csak akkor tudunk szert tenni, ha tiszteségesen meg is fizetjük.

 

A takarítás igenis komoly szakma

Első lépésként másképp kellene maguknak a takarítóknak tekinteni a takarításra. Nem egy olyan mindennapos tevékenységként gondolni rá, amivel gyorsan és viszonylag könnyen pénzhez tudnak jutni. Nem azt kellene jelentenie a takarításnak, hogy mindent megcsinálnak, persze olcsón (és az esetek többségében feketén). Azt kellene tudatosítani, hogy ez egy szakma. Egy olyan szakma, amit tanulni kell ahhoz, hogy válogatni tudjanak a megbízók között. Fel kellene ismerni, hogy ha megtanulnák a takarítás csínját-bínját, akkor a munkájukért több pénzt kérhetnek, és így saját maguknak teremtenek munkahelyet. Ezzel pedig megszűnne a munkáltatóktól való függésük.

Takarítás
kép: pascalhelmer / pixabay

 

Tudatosság a megrendelői oldalon

Az ügyfeleknek is másképp kellene hozzáállni a takarítók megbízásához. Azt mondani, hogy hiába ajánlotta jó szívvel Piri nénit Kati, a szomszéd, akkor is kérek referenciákat tőle. Ez azért fontos, mert beengedjük a privát szféránkba a takarítót, ezzel szabad utat adva neki az otthonunkba. Nem mindegy, hogy holnap azt hallom a helyi bolt pénztáránál, hogy milyen színű bugyijaim vannak, vagy hogy milyen drága tusfürdőt használok.

Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy akit beengedünk az otthonunkba, megbízható, és úgy vigyáz a dolgainkra, mint a sajátjára.

Gondolom senki sem szeretné, hogy este, amikor hazaér, összetört dolgok várják. Még akkor sem, ha nincs nagy értékük. Persze mindenkivel előfordul, hogy eltör a munkája során valamit, például egy ajtó üvegét pucolás közben. De az már igen ritka, hogy az illetőnek van a foglalkozásához felelősségbiztosítása is, amivel egy általa okozott kárt könnyedén rendezni tud. Ha pedig egy takarító rendelkezik referenciával, felelősségbiztosítással és hivatalos keretek között dolgozik, akkor nem fog 1000 forintos órabérért takarítást vállalni. Az ügyfeleknek ezzel tisztában kell lenniük.

 

A végeredmény így már egy számunkra tökéletes takarító lesz

Ha a fent leírtakat figyelembe vesszük, és ezek alapján kezdjük el a takarítót keresni, akkor valószínűleg az eredmény olyan lesz, amivel meg leszünk elégedve. Viszont azt ne felejtsük el, hogy előfordulhat, hogy ki kell próbálnunk több takarítót is, míg megtaláljuk a számunkra tökéleteset. Ezért ne riadjunk vissza akkor a keresésétől, ha már az 5. takarító teszi próbára a kitartásunkat.

Indexkép: StockSnap / pixabay
 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja