A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Újkeletű háztartási gépek - mire van szükségünk igazán?

Kissné Duró Ágota - 2021-01-26
Rengeteg háztartási gép közül lehet ma már választani, amik arra hivatottak, hogy az életünket segítsék. A boltokat járva vagy a webáruházakban mindig találunk valami újdonságot, és persze el is gondolkozunk rajta, hogy vajon ez mennyire lehet jó, megéri-e az árát. Ha valamelyik ismerősünk beszerez egyet, rögtön nekiszegezzük a kérdéseinket, holott mindig az a lényeg igazán, hogy Nekünk szükségünk van-e rá. Mutatok párat, a döntés pedig nálad van, hogy tényleg kellhet-e.
Újkeletű háztartási gépek - mire van szükségünk igazán?

Mosogatógép:

Manapság egyre több háztartásban megtalálható a mosogatógép. Teljesen meg tudom érteni, ha valaki azon gondolkozik, hogy beszerez egy ilyen masinát, hiszen már egy gyerek mellett is nehézkes lehet néha elmosogatni, nemhogy több után. Amit mindenképp figyelembe kell venni a beszerzés előtt, hogy mekkora hely áll rendelkezésünkre. Lehet, hogy az adott helyre csak egy kisebb gépet tudnánk beszerelni, ami valamennyit segítene a helyzeten, de tökéletesen nem oldaná meg. Emellett fontos még végiggondolni, hogy hányszor főzünk otthon. Hiszen ha a család igazából csak reggelit és vacsorát fogyaszt otthon, főzni pedig csak maximum hétvégén szoktunk, akkor nem biztos, hogy azért a pár, alig szennyezett tányérért egyáltalán beindítjuk majd a gépet. Vagy ha mégis, lehet, hogy a vízszámlánk ugrik meg, hiszen 1-1 mosogatás során akár 15-20 liter vizet is felhasznál a gép. Emellett plusz kiadást jelenthet a mosogató tabletták, a só és az öblítő megvásárlása, amik egyértelműen drágábbak, mintha csak a mosogatószert kellene megvennünk. Ha ezek mentén végiggondoljuk, biztosan el tudjuk dönteni, hogy tényleg szükségünk van-e rá.


Szárítógép:

Viszonylag újkeletű itthon a háztartásokban a szárítógép használata. Az árakat tekintve valóban kiváltságos dolognak tűnhet, pedig vannak bizonyos esetek, amikor nagyon sokat jelent, ha nem kell napi szinten teregetni. Ilyen lehet a falak penészesedése azokban a helyiségekben, ahol teregetünk. Ha ez a probléma rendszeresen megjelenik, érdemes lehet elgondolkodni egy szárítógép beszerzésén, hiszen ebből a ruhákat rögtön a szekrénybe tehetjük. Minimalista ruhatár összeállítása mellett is nagy segítséget jelenthet, hiszen a ruhát, amit este kimostunk, másnap újra felvehetjük. Így tényleg pár darabból megoldható az öltözködés. Emellett ott is jól jöhet, ahol kevés a hely, így a ruhaszárító állványt állandóan kerülgetni kell. Lehet olyan verziót kapni, amihez csak a konnektort kell biztosítani, a vizet egy tartályba gyűjti. És a mosógép tetején is tárolható egy keret segítségével.
 

Robotporszívó:

rengeteg fajtával találkozhatunk, ha robotporszívók között kezdünk el keresgélni. Kapható olyan, ami csak porszívó, van felmosó fejes. Van, ami besöpri maga alá a sarkokból a koszt, van, ami nem. Akad előre programozható, és ennél „butácskább”, ami csak megy, amíg valamibe bele nem ütközik. Végig kell gondolnunk, hogy mire szeretnénk használni igazából. Ha csak az a szempont, hogy a por/kosz nagyját eltávolítsa mondjuk a nap végén, de ettől függetlenül mi takarítunk, akkor elég egy olcsóbb, „butább” verziót választani. Ha saját magunk helyett keresünk takarítógépet, akkor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.


Levegőtisztító:

ha jártunk mostanában egészségügyi intézményben, sok helyen láthattunk levegőtisztító gépeket. A járványügyi helyzet miatt egyre több helyen találkozhatunk velük, hiszen a jobb fajták képesek a levegőben lévő vírusokat is elpusztítani. Az olcsóbbak csak a baktériumok ellen veszik fel a harcot, illetve van, ami kifejezetten csak a levegő szállópor tartalmát szűri. Na ezt sem kell alábecsülni – egy belvárosi lakásban észrevétlenül is rengeteg port kavarhat be egy-egy ajtónyitás, vagy szellőztetés. Kifejezetten csak a levegő tisztítására mégis úri murinak tűnhet, azonban ha van a családban, aki allergiás, asztmás, érdemes lehet elgondolkodni egy ilyen masina beszerzésén.


Páraelszívó:

az utolsó a sorban a páraelszívó berendezés, amit bizonyos időközönként még szupermarketekben is árusítanak. Nem véletlen, sokaknak meggyűlik a baja a magas páratartalommal. Kapható belőle kisebb, és nagyobb; olyan, ami csak napi pár decit, és olyan, ami akár több liter vizet is fel tud fogni. Olcsóbb beruházás, mint egy szárítógép, tehát ha a ruháink száradási idejét szeretnénk rövidíteni vagy a szobák páratartalmát csökkenteni, jó megoldás lehet. Festés után is sokan használják, hiszen segít a falakat gyorsan kiszárítani. A kisebb verziókat viszont tényleg csak olyan helyre ajánlom ahol 60% fölött van a páratartalom, mert annál alacsonyabbnál szinte észrevehetetlen mennyiségű vizet tudnak csak felfogni.

Fotó: mohamed_hassan-tól a pixabay-en

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja