A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Útmutató a mosáshoz: ilyen gyakran tisztítsd a ruhákat és egyéb textíliákat

Kercsó Dorottya - 2020-02-26
Milyen gyakran kell mosni a törölközőket? És a farmert? Szabad egy melltartót egymás után több nap is felvenni? Mondhatjuk, hogy ahány ház, annyi szokás, de a túl ritka mosás egészségtelen, a túl gyakorival pedig hamar tönkreteheted a ruhát.
Útmutató a mosáshoz: ilyen gyakran tisztítsd a ruhákat és egyéb textíliákat


Farmer

„Ha azt szeretnéd, hogy a farmerod sokáig kitartson, soha ne tedd a mosógépbe!” – javasolja a Levi’s vezérigazgatója, Chip Bergh. Ő maga bevallottan több mint tíz éve nem mosta ki gépben a farmerját.

Ha jobban belegondolunk, mindez logikus is: ezeket a nadrágokat eredetileg cowboyok és földművesek számára tervezték, akik száz évvel ezelőtt nem a tisztaságmániájukról voltak híresek. A sok mosás hatására a farmer elveszíti a feszességét, és a magas hőfok sem tesz neki jót. Legjobb ezért olyan ritkán sort keríteni erre, amennyire csak lehet. Ha mégis nagyon piszkos lesz, kézzel, hideg vízben, kifordítva tisztítsuk.

Farmer

Nem szabad a farmert túl gyakran mosni
Kép: MichaelGaida / pixabay


Melltartó

A melltartók mosásáról megoszlanak a vélemények. Sokan a bugyihoz és a zoknihoz hasonlóan a melltartót is naponta cserélik, de egy amerikai felmérés szerint a megkérdezett nők egyharmada mindössze kéthetente kerít sort ezek tisztítására. Ez nem jelenti azt, hogy két hétig ugyanazt a darabot hordják, de van nekik belőle annyi, hogy nincs szükség gyakoribb mosásra. Ezzel a módszerrel tovább őrzik meg a tartásukat.

Egy hagyományos típust 2-3 napig lehet viselni, a sportmelltartót viszont mindenképpen ki kell mosni minden egyes használat után.

Melltartó

A hagyományos melltartókat legjobb kéthetente mosni
Kép: webandi / pixabay


Törölköző

A törölközőket 3-4 alkalom után ki kell cserélni. Ha ezt elhanyagoljuk, elszürkülnek és dohos szaguk lesz. Ha csak hetente vagy kéthetente szeretnénk mosni, használjunk váltásban két törölközőt, így biztos, hogy mindig lesz kéznél egy száraz darab.
A fürdőszoba vagy a vécé padlójára helyezett törölközőt viszont muszáj hetente cserélni, a meleg környezet ugyanis ideális táptalajt nyújt a penész és a baktériumok elszaporodásához.

Törölkoző

Használjunk váltásban egyszerre több törölközőt!
Kép: Alexas_Fotos / pixabay


Ágynemű

Talán az egyik legelhanyagoltabb terület. Az ágyneműn felgyűlt porban könnyen szaporodnak a vírusok, baktériumok és káros mikroorganizmusok, az elhalt emberi sejtek pedig az atkák számára nyújtanak kiváló környezetet. Éppen ezért a lepedőt és a paplanhuzatot érdemes lenne 10 naponta kicserélni, a párnahuzatot pedig még gyakrabban – ideális esetben 5 naponta.

A pokróccal és az ágytakaróval nem kell ennyire óvatosnak lenni. Ha nem érintkeznek napi szinten a bőrünkkel, akkor elég őket egy-két havonta mosni, de soha ne egyszerre az ágyneművel!

Ágynemű

Lehet, hogy a megszokottnál többször kellene mosni az ágyneműt
Kép: Pexels / pixabay


Télikabát

A vízlepergetős anyaggal bevont dzsekiket, mivel nem érintkeznek közvetlenül a bőrfelülettel, legfeljebb 3 havonta, vagy ennél is ritkábban érdemes kimosni. Ebben az esetben nyugodtan tegyük őket a mosógépbe.

A szövetkabátokat vegytisztítóba vigyük ősz elején. Az otthoni mosásukkal ne kísérletezzünk! Ez egyébként a többségükre rá is van írva.

Télikabát

A szövetkabátot mindig vigyük vegytisztítóba
Kép: Free-Photos / pixabay


Zuhanyfüggöny

A rajta maradt szappanos víztől hamar bepállik, megbüdösödik és penészesedni kezd a zuhanyfüggöny, ezért rendszeresen tisztítani kell ezt is. Ha már megjelent rajta a penész vagy a gombák, áztassuk néhány órára ecetes vízbe, majd tisztítsuk meg a szennyeződéstől szivaccsal, és csak ezután tegyük be a mosógépbe. 60 fokon mosható.

Zuhanyfüggöny

Ha penészes a zuhanyfüggöny, áztassuk ecetes vízbe!
Kép: jarmoluk / pixabay

Te milyen gyakran mosod a felsorolt dolgokat?

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: bierfitze / pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja