SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ha jót akarsz, ezeket az élelmiszereket ne tárold a hűtőszekrényben

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-01-06
Gondoltad volna, mennyi ételt teszünk tönkre azzal, hogy vásárlás után gondolkodás nélkül a hűtőbe tesszük őket?
Ha jót akarsz, ezeket az élelmiszereket ne tárold a hűtőszekrényben


Zöldségfélék

Nem is gondolnád, milyen sok zöldségfélének tesz rosszat, hogy rutinszerűen a hűtőben tároljuk őket. A krumpliban a keményítő a hidegtől cukorrá válik, ezért édeskés ízt vesz fel.

  • A hagyma és a fokhagyma hamarabb tönkremegy.
  • A sárgarépa és a cékla a hidegtől fonnyadásnak indul.
  • Az uborka és a cukkini kellemetlenül megpuhul.
  • A paradicsom vizesedni kezd és ízetlenné válik.

A zöldségféléket tartsuk inkább száraz, fénytől védett helyen, lehetőség szerint egy fából készült dobozban. A burgonyát, paprikát és paradicsomot mindig szeparáltan helyezzük el, különben a belőlük kiszabadult gázok tönkreteszik a körülöttük heverő egyéb zöldségeket. A fokhagymát hagyományosan felfüggeszthetjük.

Zöldségek

Kép: congerdesing / pixabay


Gyümölcsök

Különösen az éretlen gyümölcsökkel teszünk rosszat, ha a hűtőbe helyezzük őket. A rendszerint még keményen, zölden leszüretelt déli gyümölcsök, mint a banán, a kivi vagy a gránátalma szobahőmérséleten könnyebben megpuhulnak. Érett állapotban sem kell őket a hűtőben tárolni: a banán ott hamarabb megbarnul, a citrusfélék pedig könnyen tönkremennek.

Helyezd őket inkább papírzacskóba, és tartsd szobahőmérsékleten!

Gyümölcsök

Kép: neelam279 / pixabay


Édességek

A csokoládé és a méz alacsony hőmérsékleten hamar kikristályosodik, és ez jelentősen elvesz az élvezeti értékükből. Ennél is kellemetlenebb, hogy a csoki könnyen átveszi más ételek illatát és aromáját, sonkás mellékízzel pedig már valahogy nem az igazi.

Nyugodtan tartsd szobahőmérsékleten, lehetőleg direkt napfénytől védve.

Csoki

Kép: security / pixabay


Szószok, salátaöntetek

A különböző szószok és öntetek – legyen szó ketchupról, szójaszószról vagy salátaöntetről – rendszerint annyira sok ecetet és sót tartalmaznak, hogy gyakorlatilag lehetetlen szobahőmérsékleten tönkremenniük. Ez még felbontás után is igaz rájuk, nyugodtan tarthatóak a kamra polcán.

Szószok

Kép: jlarbig / pixabay


Mit hova tegyünk a hűtőben?

A hűtőszekrény hőmérséklete sem egységes: alul hidegebb van, mint felül, a legmelegebb része pedig az ajtó. Az alábbiakban összeszedtük, hogy a különböző rekeszekbe, polcokra milyen típusú élelmiszerek valók:

  • Ajtó: Amellett, hogy a hűtő legmelegebb része, folyamatosan változik is a hőmérséklete. Jó helyen van itt a vaj (könnyebben kenhető marad), a gyümölcslevek és egyéb italok. A tojást viszont ne itt tároljuk, mert könnyen megrepedhet a héja!
  • Legalsó rekeszek: ha mégis hűteni szeretnénk egyes zöldségeket és gyümölcsöket, ide tegyük őket.
  • Alsó polc: Nyers húsok, halak, tojás.
  • Középső polc: Tejtermékek, felvágottak.
  • Legfelső polc: Maradékok, készételek.


Kapcsolódó cikkeink:

Kép: samatha celera / flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja