A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kell-e hipóval tisztítani a tojást, és ha igen, milyen módszerrel?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-04-05
Az országos tisztifőorvos néhány napja azt javasolta, hogy a tojásokat elővigyázatosságból áztassuk hipós vízbe. Bár az eljárás valóban nem szokatlan, más szakemberek óvatosságra intenek vele kapcsolatban, ha ugyanis nem megfelelően végezzük, többet ártunk, mint használunk vele.
Kell-e hipóval tisztítani a tojást, és ha igen, milyen módszerrel?

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs március 31-i sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: a tojások alapvetően szennyezett élelmiszereknek minősülnek, ezért a jelenlegi járványhelyzetben legjobb, ha felhasználás előtt hipós vízbe áztatjuk őket. Más szakemberek szerint azonban jobb ezzel kapcsolatban óvatosnak lenni.

A NÉBIH honlapján található útmutatás szerint alapesetben felesleges a tojás héját fertőtleníteni, a hőkezelés ugyanis elpusztítja a kórokozókat. Különösen igaz ez annak fényében, hogy a boltokba ma már eleve fertőtlenített felszínű tojások szoktak kerülni a szalmonella elkerülése érdekében.

Más a helyzet természetesen akkor, ha házi tojást vásárolunk, amely nem esett át hasonló eljáráson. Ilyenkor, vagy ha boltban vásárolunk, és mindenképp biztosak akarunk lenni a dolgunkban, a következő két dologra figyeljünk oda a fertőtlenítés során:

  1. A tojást közvetlenül felhasználás előtt tisztítsuk meg! A már lefertőtlenített darabokat a hűtőszekrénybe visszatenni tilos.
  2. 2 százalékos hipós oldattal dolgozzunk, vagyis 10 liter kézmeleg vízbe öntsünk 2 deci hipót, és ebbe tegyük 5-10 percre a tojásokat.

Ha azonban ehhez még sincs kedvünk, legalább arra figyeljünk nagyon oda, hogy csak alaposan hőkezelt élelmiszert fogyasszunk.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: stevepb / pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja