SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hygge életstílus: 8 boldogságtipp, amit te is eltanulhatsz a dánoktól

Családinet [cikkei] - 2019-12-06
A hygge-t nem lehet egyetlen nyelven sem pontosan lefordítani: a dánok már világszinten ismert szava a boldog, kiegyensúlyozott, harmonikus életet jelenti. Egyszóval ez az az életérzés, amire mindenki vágyik.
Hygge életstílus: 8 boldogságtipp, amit te is eltanulhatsz a dánoktól

Az ország lakosságának nagyrészére jellemző a kényelmes, “tökéletesen jól érzem magam” állapot. Ha Dániába látogatsz, te magad is megtapasztalhatod, hogy ez az a hely, ahol soha nem lehet elég időt tölteni.

Felmérések szerint Európa szerte a dánok a legboldogabbak. A rövid nappalok, a nem túl szívmelengető időjárás, a túlságosan magas árak, a borzasztóan nagy adók pedig mind azt indokolnák, hogy elégedetlenek és morcosak legyenek. Ezzel szemben az évszázadok során tudatosan felépítettek maguknak egy boldog és kiegyensúlyozott életet.

Az alábbiakban 8 olyan tippet mutatunk, amely segítségével akár te is beépítheted a hétköznapjaidba a hygget.


1. Legyen otthonod és irodád a lehető legkényelmesebb

A dán dizájn leginkább a szürke és fehér árnyalatait alkalmazza, mindenképp minimalista. Ahhoz, hogy otthonosságot csempésszenek életterükbe, nagyon sok kis égőt, hangulatvilágítást, gyertyát használnak. A dekorációt nem luxuscikként alkalmazzák, hanem azért, hogy kellemesebb légkört varázsoljanak életterükbe. A természetes anyagokat részesítik előnyben, a fát, a gyapjút, a lenvásznat.


2. Hívj vendégeket

Legyen az otthonod olyan, mint egy puha, meleg fészek. Hívd át barátaidat, rokonaidat, főzzetek, filmezzetek közösen, beszélgessetek nagyokat. Meik Wiking, “A kis Hygge enciklopédia” szerzője szerint “fontos, hogy érezzük, valaki a vállunkra teszi a kezét, valaki megsimogat, vagy akár együtt örül velünk. Az érintés hatására oxitocin szabadul fel, amely hatására boldogság áraszt el, csökkenti a stresszt, a szorongást.”


3. Főzz finom ételeket

Rendezz közös főzést a barátaiddal, tanuld meg néhány különleges étel elkészítését. Használj finom fűszereket, és mindig az évszaknak megfelelő friss alapanyagokat részesítsd előnyben.


4. Fontos a testmozgás

A dánok kedvelik a finom ételeket, azonban legalább ugyanekkora jelentőséget tulajdonítanak a testmozgásnak is. Rendszeresen ellátogatnak az edzőterembe, sétálnak az erdőben, kerékpároznak, egy aktív, fárasztó testedzés után sokkal boldogabbnak érzik magukat.


5. Előnyben a kényelmes ruhák

A dán divat elsősorban funkcionális, ezért a puha, kényelmes ruhákat részesítik előnyben, soha nem vennének fel olyat, amiben nem érzik jól magukat. Válassz mindig olyan ruhákat, amelyek megegyeznek a stílusoddal, és sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben.


6. Jelen pillanat megélése

A dánok tudatosan odafigyelnek arra, hogy megéljék a hétköznapi apró örömöket. Ilyen például egy gyerekkacagás, a szeretteik mosolya, egy lehullott falevél, egy meghitt este a barátok körében, egy jó könyv. Ezek azok a pillanatok, amelyek igazán boldoggá tesznek.


7. Ne ess túlzásokba

Mindent mértékkel csinálnak, és odafigyelnek arra, hogy soha ne essenek túlzásokba. Imádják a fahéjas tekercset, de tisztában vannak vele, hogy tíz fahéjas tekercs már nem hygge, hanem inkább étkezési probléma.


8. Fontos a hobbi!

Az élet nem állhat csak munkából, éppen ezért odafigyelnek arra, hogy időt szenteljenek a kedvenc időtöltéseiknek is. A legtöbb dán szabadidejében hódol valamilyen kreatív foglalkozásnak pl. köt, horgol, farag, rajzol, vagy épp szenvedélyes bélyeggyűjtő.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: filantropikum.com
Kép: Yuganov Konstantin / shutterstock

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja