SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Hygge életstílus: 8 boldogságtipp, amit te is eltanulhatsz a dánoktól

Családinet [cikkei] - 2019-12-06
A hygge-t nem lehet egyetlen nyelven sem pontosan lefordítani: a dánok már világszinten ismert szava a boldog, kiegyensúlyozott, harmonikus életet jelenti. Egyszóval ez az az életérzés, amire mindenki vágyik.
Hygge életstílus: 8 boldogságtipp, amit te is eltanulhatsz a dánoktól

Az ország lakosságának nagyrészére jellemző a kényelmes, “tökéletesen jól érzem magam” állapot. Ha Dániába látogatsz, te magad is megtapasztalhatod, hogy ez az a hely, ahol soha nem lehet elég időt tölteni.

Felmérések szerint Európa szerte a dánok a legboldogabbak. A rövid nappalok, a nem túl szívmelengető időjárás, a túlságosan magas árak, a borzasztóan nagy adók pedig mind azt indokolnák, hogy elégedetlenek és morcosak legyenek. Ezzel szemben az évszázadok során tudatosan felépítettek maguknak egy boldog és kiegyensúlyozott életet.

Az alábbiakban 8 olyan tippet mutatunk, amely segítségével akár te is beépítheted a hétköznapjaidba a hygget.


1. Legyen otthonod és irodád a lehető legkényelmesebb

A dán dizájn leginkább a szürke és fehér árnyalatait alkalmazza, mindenképp minimalista. Ahhoz, hogy otthonosságot csempésszenek életterükbe, nagyon sok kis égőt, hangulatvilágítást, gyertyát használnak. A dekorációt nem luxuscikként alkalmazzák, hanem azért, hogy kellemesebb légkört varázsoljanak életterükbe. A természetes anyagokat részesítik előnyben, a fát, a gyapjút, a lenvásznat.


2. Hívj vendégeket

Legyen az otthonod olyan, mint egy puha, meleg fészek. Hívd át barátaidat, rokonaidat, főzzetek, filmezzetek közösen, beszélgessetek nagyokat. Meik Wiking, “A kis Hygge enciklopédia” szerzője szerint “fontos, hogy érezzük, valaki a vállunkra teszi a kezét, valaki megsimogat, vagy akár együtt örül velünk. Az érintés hatására oxitocin szabadul fel, amely hatására boldogság áraszt el, csökkenti a stresszt, a szorongást.”


3. Főzz finom ételeket

Rendezz közös főzést a barátaiddal, tanuld meg néhány különleges étel elkészítését. Használj finom fűszereket, és mindig az évszaknak megfelelő friss alapanyagokat részesítsd előnyben.


4. Fontos a testmozgás

A dánok kedvelik a finom ételeket, azonban legalább ugyanekkora jelentőséget tulajdonítanak a testmozgásnak is. Rendszeresen ellátogatnak az edzőterembe, sétálnak az erdőben, kerékpároznak, egy aktív, fárasztó testedzés után sokkal boldogabbnak érzik magukat.


5. Előnyben a kényelmes ruhák

A dán divat elsősorban funkcionális, ezért a puha, kényelmes ruhákat részesítik előnyben, soha nem vennének fel olyat, amiben nem érzik jól magukat. Válassz mindig olyan ruhákat, amelyek megegyeznek a stílusoddal, és sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben.


6. Jelen pillanat megélése

A dánok tudatosan odafigyelnek arra, hogy megéljék a hétköznapi apró örömöket. Ilyen például egy gyerekkacagás, a szeretteik mosolya, egy lehullott falevél, egy meghitt este a barátok körében, egy jó könyv. Ezek azok a pillanatok, amelyek igazán boldoggá tesznek.


7. Ne ess túlzásokba

Mindent mértékkel csinálnak, és odafigyelnek arra, hogy soha ne essenek túlzásokba. Imádják a fahéjas tekercset, de tisztában vannak vele, hogy tíz fahéjas tekercs már nem hygge, hanem inkább étkezési probléma.


8. Fontos a hobbi!

Az élet nem állhat csak munkából, éppen ezért odafigyelnek arra, hogy időt szenteljenek a kedvenc időtöltéseiknek is. A legtöbb dán szabadidejében hódol valamilyen kreatív foglalkozásnak pl. köt, horgol, farag, rajzol, vagy épp szenvedélyes bélyeggyűjtő.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: filantropikum.com
Kép: Yuganov Konstantin / shutterstock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Hazaküldte a háziorvos és az ügyelet is - tüdőgyulladásban halt meg a 13 éves Niki

Hazaküldte a háziorvos és az ügyelet is - tüdőgyulladásban halt meg a 13 éves Niki

A háziorvos azt mondta a gyerek panaszaira, hogy influenzaszerű vírus. Majd miután nem javult a gyerek állapota, keresztet vetett és azt mondta, ő nem Jézus, hogy egy nap alatt meggyógyítsa a lányt. Az ügyeletről is hazaküldték őket, két órával később pedig a sürgősségire siettek vele, de hiába szállították át a nyíregyházi kórházba, már nem lehetett megmenteni az életét.
"Már tegnaptól nem tudok műtéti időpontot adni" - egy kiváló gyermeksebész búcsúzik kis pácienseitől

"Már tegnaptól nem tudok műtéti időpontot adni" - egy kiváló gyermeksebész búcsúzik kis pácienseitől

Dr. Kürti László, a kiváló és rendkívül népszerű szolnoki gyermeksebész december elején tette közzé a felhívását arról, hogy pár hónap múlva nyugdíjba megy, és a hátralévő aktív idejében már nem tud új műtétekre időpontot adni. A mostanáig előjegyzett műtétjei kitöltik a megmaradt műtéti napjait, így a rendelésére érkező és műtétre szoruló gyerekeket csak tovább irányítani tudja.
A léleklátás művészete

A léleklátás művészete

A modern világban, ahol a tudományos magyarázatok uralkodnak, és az érzelmeink háttérbe szorulnak, egyre nő az igényünk a mélyebb, személyes megértésre. Az emberi lélek bonyolult labirintusa kifürkészhetetlen, és néha szükségünk van valakire, aki képes "belénk látni", segít eligazodni érzelmeink és gondolataink összekuszálódott gubancain. Ez a segítség érkezhet egy bölcs baráttól, pszichológustól, vagy akár egy különleges képességekkel rendelkező léleklátótól.
Reflux - kezelés nélkül komoly bajt okozhat

Reflux - kezelés nélkül komoly bajt okozhat

A reflux bár igen gyakori és jellegzetes tünetekkel járó betegség, azonban az esetek egy részében nehezen diagnosztizálható. Ennek oka, hogy esetenként egyáltalán nem tipikus tünetekkel jelentkezik. Ha ismerjük ezeket a nem típusos tüneteket, akkor felmerül bennünk a reflux gyanúja és tudjuk, hogy orvoshoz - leginkább gasztroenterológushoz - kell fordulnunk. A betegséget ugyanis mihamarabb kezelni kell, mert az elhanyagolt reflux nemcsak megnehezíti a mindennapokat, de komoly szövődményeket is okozhat.
A szerkesztő ajánlja