A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kuckózás dán módra - a hygge boldogságrecept

K. Tengeri Dalma [cikkei] - 2021-01-25
Röpködnek a mínuszok, az ember másra sem vágyik ilyenkor, mint hogy magára húzza a legmelegebb pulcsiját, és bebújjon a szupervastag takaró alá. Lehet ezt felsőfokon is űzni - hygge-szinten -, mert a világhírű dán boldogságmodell többről szól, mint egy plüsstakaró. Még a gyerekek is élvezni fogják, és kevesebb időt töltenek a képernyő előtt!
Kuckózás dán módra - a hygge boldogságrecept

Az elmúlt időszak, a sok-sok karantén és a digitális oktatás valószínűleg minden szülőnek feladta a leckét, hogy az iskolai feladatok elvégzése után le tudja választani a gyerekét a képernyőről. Az egyre ismertebbé váló hygge (ejtsd: hüge) szemlélet talán ebben is segítséget nyújthat, és különleges élményekkel ajándékozhatja meg az egész családot.  

A dánok valamit mindenképpen tudnak, hisz 1973 óta szinte minden évben őket kiáltják ki a világ legboldogabb nemzetének. Meik Wiking, Hygge – A dán életérzés, amely boldoggá tesz című, magyarul is megjelent könyve rántotta le róluk először a leplet, és a hygge-életszemlélet világhódító körútjára indult.

A hygge szó jelentését nehéz egy szóba sűríteni. A meghittség megteremtésének művészete ez, ahol a hangsúly a másokkal eltöltött minőségi időn van, de legfőképpen azon, hogy mindenki jól érezze magát. Meik Wiking úgy magyarázza könyvében, hogy a hygge hozzájárul a mindennapi boldogsághoz.

A hygge környezetet mi magunk is megteremthetjük az otthonunkban, pihe-puha lakástextilekkel, párnákkal, lágy fénnyel, gyertyákkal (a gyertya nagyon fontos kellék a dánok szerint), bármivel, ami az otthon melegét jelenti. Lehet ez egy kis sarok is, ahová kényelmesen el tudunk bújni, akár egyedül, akár a gyerekekkel, a lényeg, hogy biztonságban érezzük magunkat. A mostani körülmények között talán nagyobb szükségünk van erre, mint valaha: elvonulni a világ zaja elől, és minden mást kizárva csakis egymásra figyelni.

Elsőre talán nehéz lesz időt találni a hygge szeánszra, amikor ki tudjuk kapcsolni a telefont, és félre tudunk tenni minden mást. Érdemes kipróbálni heti egy-két alkalommal, de remek időpont az esti altatás előtti fél óra is az együttlétre.

Íme néhány ötlet arra, hogy a gyerekeket bevonva is meghitt pillanatokat élhessünk át:

1. Közös társasozás, kártyázás

Az örökzöld elfoglaltság, nincs olyan gyerek, aki ne élvezné a korosztályának megfelelő közös játékot, a römit, a piros papucsot, a csapd le csacsit vagy az Activity-t.

2. Zacskóban összeállítható kenyér sütése

A közös főzés nem csak igazi hygge-tevékenység, de minden gyereknek nagy élmény. Ha a hygge-szeánszunkra készülünk, legyen a kiválasztott étel mindenki által kedvelt, egyszerű. Ne most legyünk szigorúak önmagunkhoz, ez az időtartam a kényeztetésről szól, hadd jöjjenek a sütemények is!

Nálunk az egyik legnépszerűbb Leigh Anne Wilkes „zacskós kenyere”, amely a villámzáras tasak ellenére sem megúszós, hisz kenyér és gyúrás, de a gyerek imádja!

Hozzávalók:

  • 400 g liszt (osszuk 3 egyenlő részre)
  • 3 ek. cukor
  • 1 cs. instant élesztő (7 g)
  • 240-250 ml langyos víz (kb. 40°C)
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 tk. só

Elkészítés:

1. Öntsük az egy rész lisztet, a cukrot, az élesztőt és a langyos vizet egy nagyobb villámzáras tasakba. Szorítsuk ki belőle a levegőt, és zárjuk le.

2. Addig nyomkodjuk a zacskón keresztül, amíg az anyag össze nem áll.

3. Szobahőmérsékleten pihentessük 10 percig.

4. Adjuk hozzá az olívaolajat, a sót és még egy rész lisztet. Zárjuk le a tasakot, és folytassuk a gyúrást.

5. Tegyük hozzá a harmadik rész lisztet is, és folytassuk a tészta összedolgozását.

6. Öntsük enyhén lisztezett deszkára, és gyúrjuk 5-10 percen át. Az az ideális, ha sima, ruganyos tésztát kapunk.

7. Felezzük el a tésztát (vagy harmadoljuk, attól függően hány csemetével dolgozunk együtt), és tegyük őket sütőpapírral kibélelt kenyérsütő formába.

8. Takarjuk le, és meleg helyen kelesszük duplájára.

9. Spricceljük le a tetejét vízzel, és tegyük 220 fokra előmelegített sütőbe. A sütő aljába tegyünk egy tálba vizet, hogy biztosítva legyen a párás környezet. Süssük 10 percig, majd csökkentsük a hőmérsékletet 190 fokra, és süssük további 20-30 percig. A sütés ideje attól függ, hányfelé osztottuk el a tésztát, mekkora cipócskákat kaptunk. A kisebbek gyorsabban megsülnek.

Néhány tipp: A tészta összegyúrása működik sima nejlonzacskóval is, csak oda kell figyelni, mennyire csomózzuk be. Nem baj, ha a tészta nincsen tökéletesen összegyúrva, az élmény a lényeg!

3. Párnaerőd építése

Csak sok-sok párnára, takaróra van hozzá szükség, és végtelen jókedvre.

4. Közös olvasás

Milyen jól is hangzik, az ember leheveredik a kanapéra a kedvenc takarója alá, és egy pohár bor társaságában előveszi azt a könyvet, amely oly régóta hever az olvasásra váró kupac tetején. Kisgyerekkel szinte lehetetlen vállalkozás, ajánlott az altatás utánra időzíteni, akkor viszont sok-sok gyertyával. Addig viszont ott vannak a gyerekkönyvek; nincs az a gyerek, aki ne hallgatná szívesen a kedvencét párnákra kuporodva, a nagyobbak pedig elmerülhetnek a saját olvasnivalójukban.

5. Egy bögre meleg kakaó

Forró csoki, meleg kakaó, mindegy is, csak szeressék, én, ha tehetném, mindegyikbe (persze csak a sajátomba) csempésznék egy pillecukorkát is.

6. Közös fasírtkészítés

A közös főzés nem mindig egyszerű (főleg, ha a konyhára, mint csatatérre gondolunk utána), de vannak ételek, amelyeket könnyen és gyorsan össze lehet hozni a gyerekekkel. Nálunk ilyen például a fasírt, csak ne engedjük, hogy nyersen belekóstoljanak!

7. Fényképalbumok nézegetése

A legkedvesebb album az, ahol a babakori képek vannak, minden alkalommal örömmel hallgatja a születése történetét, hogyan tette meg az első lépéseit, és hogyan „játszottak” a szomszéd kisbabával. Ettől már csak az esküvői fényképek az izgalmasabbak.

8. Közös filmnézés

Történhet a közös film- vagy mesenézés a szőnyegre leterített pokrócrétegeken, sok-sok párnával körülvéve, karnyújtásnyira a kakaótól. Szabály, hogy mindenki maradjon a pokrócon, hisz az a nyugalom szigete!

Ha kialakítjuk a saját hygge szokásainkat, a gyerekek is várni fogják a következő alkalmat. Ne ilyenkor beszélgessünk a kényelmetlen vagy szorongást okozó témákról, és ne most próbáljuk rájuk húzni a vizes lepedőt. Engedjünk el mindent, és élvezzük a jelent. Ha bevált, és lehetőség nyílik rá, legközelebb hívjuk meg a barátainkat is!

Kezdőkép: cottonbro/Pexels; a többi fotó: K. Tengeri Dalma

 

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja