A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ma már olcsóbb a kertben szüretelni, mint bevásárolni!

Családinet [cikkei] - 2019-10-24
 [X]

Már gyermekkorunk óta azt hallgatjuk, hogy együnk sok gyümölcsöt, mert abban van a vitamin meg a sok ásványi anyag, ráadásul napi egy alma az orvost távolt tartja. Persze, de amikor néhány barack, körte, szőlő vagy kiwi is kerül a bevásárló listára, bizony erősen megnyomja a végösszeget, ami azonnal elveszi az ember kedvét ilyen téren az egészségtől. Bizony évről évre azt tapasztalhatjuk, hogy a szezonális, hazánkban is termő gyümölcsök bizony egyre drágábbak és rendesen jó érzés kifogni egy-egy aktuális akciót, hogy végre alaposan bevásárolhassunk belőlük.
Ma már olcsóbb a kertben szüretelni, mint bevásárolni!

Bár elsőre igen fárasztónak és hosszadalmas folyamatnak tűnik, hosszú távon a legjobb megoldás minderre, ha a saját kertedben termeled meg a kedvenc gyümölcseidet.

 

Miért olyan drágák a gyümölcsök?

Az aktuális árat számos dolog befolyásolja. Ilyenek az időjárási körülmények, amelyek alapjaiban határozzák meg az éves termésmennyiséget. Hiszen hatással van minderre a szárazság, a túl sok eső és a fagy egyaránt. Ez pedig meghatározza a felvásárlási árat, amelynél csak több lehet az összeg amit elkérnek az adott gyümölcsért a boltokban. Ebből az ördögi körből pedig te legfőképpen azt érzékeled, hogy már megint több pénzt hagytál ott a zöldségesnél ugyanazért a mennyiségű gyümölcsért.

 

Egy gyümölcsfákkal tarkított kert több szempontból is jó!

A gyümölcsfákban az a jó, hogy alapvetően nem sok helyet foglalnak, már egy fa is igen gazdagon terem a megfelelő gondoskodás mellett, ráadásul ha kiszámolod, hosszú távon nagyon sokat spórolhatsz, miután termőre fordulnak a fák. Ráadásul nincs annál jobb érzés, mint amikor a saját két kezed munkájának gyümölcsébe haraphatsz bele a fa alatt hűsölve. Vagyis jót tesz a lelkednek és a pénztárcádnak egyaránt, ráadásul a gyümölcs evésről sem kell lemondanod. Ráadásul a szélsőséges időjárási körülmények rendszerint kevésbé vannak hatással a kiskertekre, hiszen egy-egy fa öntözése vagy fagy elleni védelme nem jelent akkora erőfeszítést vagy kihívást, mint egy nagy birtok esetében. Így rögtön több szempontból is nyertél!

Őszi kert gyümölcsfákkal

 

Barack, alma dió is remekül megfér egymás mellett!

Az, hogy milyen „kínálattal” rendelkezzen a kerted gyümölcsök terén, csak rajtad múlik, hiszen amíg a birtok mérete engedi, addig semmi akadály az újabb és újabb csemeték elültetésének. Így akár barackot, szilvát, almát, diót, de akár kiwit, meggyet vagy cseresznyét is termeszthetsz a kertedben. Akkor sem kell aggódnod, ha esetleg nem győzitek megenni a termést, ugyanis lekvárként vagy befőttként a hideg téli napokra is bespájzolhatsz belőle.

Házi lekvár

Ha szeretnél többet tudni arról, milyen gyümölcsfákat ültethetsz és mire fontos odafigyelned a gondozásuk kapcsán, Megyeri Szabolcs gyümölcsfa kínálatában mindenre megtalálod a választ és akár a rendelésedet is leadhatod.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja