SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A természet ajándéka, a méz

Verzár Éva [cikkei] - 2009-01-27
Minden év december 7-én a méhészek, a mézes-kalácsosok jeles napját tartja számon a kalendárium, amelyet Szent Ambrus személye fémjelez, aki a méhészek védőszentje, és akinek tiszteletére alakult meg a Szent Ambrus Mézlovagrend napjainkban.
A természet ajándéka, a méz



Mi az alapja a legendának, amely Szent Ambrushoz kötődik?

A legenda szerint - amely nyomán később a méhészek védőszentjévé lett, - Ambrust még csecsemőkorában egy méhraj zúgta körül, amint a ház udvarán pihent. A méhek rátelepedtek a bölcsőjére, s teljesen ellepték a gyermeket, még a szájába is bemásztak, mintha csak szőlőfürt lett volna, amelyből a méhek nektárt szívnak. Anyja rémülten kiáltott föl: "Ha ez a gyermek életben marad, nagy ember lesz belőle!" A kicsi Ambrust egyetlen méhecske sem szúrta meg és semmi baja sem esett. Édesanyja jóslata pedig bevált: a gyermekből valóban nagy ember, püspök, és remek szónok lett, ezért is nevezték őt mézajkú prédikátornak.

Tehát a méz mentette meg az életét, s ez máris felébreszti kíváncsiságunk, hogy hogyan lehetséges. Mi a méz? Mit tartalmazhat, vagy mégis csak csoda történt?
Nem történt csoda, hisz ma már bebizonyított tény, hogy a méz nemcsak illatos, finom, hanem sokoldalú jótékony hatása van az emberi szervezetre.

A Családinet oldalán nemrég -
"Az ókoriak kedvence, a méz" című cikkben olvashattak már a mézről. Most a természet ajándékáról adunk hírt, és annak a szervezetre gyakorolt hatásáról.

Tehát mi is a méz?

méhA méz nem más, mint a virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke, amelyet aztán emberi segítséggel kinyerünk a kaptárokból. A méhész, a virágport gyűjtő méheket rakományuktól egy készülék segítségével megfosztja. Ezt szárítja, tisztítja, és természetes formájában árusítja. Egyik természetes formája a lépesméz, amelyet többnyire feldarabolt formában fogyaszthatunk is.
A közvetlen fogyasztásra alkalmas lépesméz alapja olyan valódi viaszból áll, amit a méhek a kiépítés után először használnak (úgynevezett szűzlép). A lépesmézet különösen értékessé teszi, hogy a lezárt sejtek méze csak a rágással, a fogyasztás közben szabadul ki, így ez a legtermészetesebb méz, amihez hozzájuthatunk. Ebben a formában fogyasztják ma is a természet fiai. A lépesméz legkülönlegesebb képessége, hogy fogyasztásának hatására kinyílnak arckoponyánk hurutoktól elzárt melléküregei, ezért az egyik leghatásosabb házi gyógymód, például megfázás idején.
A kipergetett és általunk leggyakrabban használt méz, nemcsak finom, illatos, kellemes, hanem a legnagyszerűbb természetes anyag, amely természetes állapotban található meg környezetünkben; gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.

A méz összetétele:

A méz összetétele: 70% - 80% glükóz és fruktóz keverék, 20% víz; szénhidrát; B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamin; kalcium; réz; vas; magnézium; mangán; foszfor; kálium; nátrium; cink; természetes antioxidánsok. Hatásuk pedig rendkívüli, mert gyors felszívódása a szervezetben majdnem azonnal hat, a benne levő szerves savak étvágyfokozóak, ezáltal javítják az étvágyat, erősítik az immunrendszerünket, és fertőtlenítenek.

Néhány érv a mézfogyasztás mellett, és az emberi szervezetre gyakorolt hatása:
- Nem hizlal annyira, mint a cukor, mert gyümölcscukrából, szőlőcukrából és tejcukrából nem lesz zsír, s ezek mellett remek vízhajtó, hashajtó is egyben. A méz tehát enyhe hashajtó, delépes méz használatához nem szokik hozzá a szervezet. Hatása egyáltalán nem jelent hasmenést, csak egészséges, napi székletet, méregtelenítést. Ehhez a méz fogyasztható magában, vagy almával, körtével.
- A méz javítja az anyagcserét.
- Javasolják gyomorfájás ellen.
- A méz nem okoz fogszuvasodást - ebben az esetben a gyermekekre gondolunk, mint édesítőszer használatára -, hiszen a benne található fertőtlenítő anyagok pont, hogy meggátolják a fogak romlását.
- A méz gyógyít, támogatja a gyenge szívet és védi a májat; egyes mézfajták kimondottan ajánlhatók torokgyulladásra, illetve külső, felületi sérülések gyógyítására
- A cukrok gyorsan és átalakulás nélkül felszívódnak, ezért hamar megszünteti az izomfáradságot.
- Terhességi hányásban szenvedők is fogyaszthatják. A méz nyugtató, és altató hatása régóta ismert (lefekvés előtt egy pohár langyos tejben egy kanál méz).
- A méz erősíti a csontokat.
- A méz a betegségekkel szemben erősíti az ellenálló-képességet.


- A méz a dohányosoknak frissességet, energiát ad fél órán belül, a fekvőbetegeknek, műtét után levőknek erőt ad.
- Természetes módon csillapítja a fájdalmat, leghatékonyabban propolisszal keverve.
- Védi a húgyhólyagot, vesét, hasnyálmirigyet.
- A méz gyorsan és egyedülállóan táplálja az izmokat, növeli testerőnket.
- Nagy megterhelés alatt állóknak hasznukra lehet a szellemi és fizikai felfrissítés.
- Gyarapítja az oxigén szállításáért felelős hemoglobint a vérben, így javítja a test oxigénnel való ellátottságát.
Egy tojással azonos súlyú méz a tojás energiatartalmának többszörösét juttatja azonnal izmainkba.
- Hatásos légcsőhurut és allergikus jellegű asztma esetében.
- Természetes antibiotikum (szerű) és gyulladáscsökkentő.
- Használják fekélyek, vérkeringési és szívbetegségek kiegészítő kezelésére.
- Vérnyomáscsökkentő hatású.
- Vírus, baktérium és gombaölő - például influenza, herpesz és egyes bőrbetegségek ellen.

A méhek begyűjtési helye szerinti mézek csoportosítása, és annak a szervezetre gyakorolt hatása:
Akácméz: köhögést csillapító, fertőtlenítő, méregtelenítő.
Fenyőméz: fertőtlenítő, vizelethajtó, csonterősítő hatású, vérszegénység esetén kiváló.
Hangaméz: húgyúti fertőzések, prosztataproblémák, fizikai és lelki levertség ellen nagyon jó.
Hársméz: pikáns ízű, hörghurut ellen kiváló, görcsoldó, lázcsillapításra is alkalmas.
Galagonyaméz: szíverősítő, keringési zavar esetén, vagy infarktus után kimondottan ajánlott.
Gesztenyeméz: ásványi anyag tartalma magas, rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózis kialakulását, mérsékli a visszértágulatot.
Kakukkfűméz: sötétbarna, nehéz, fűszeres illatú méz, amely emésztést elősegítő, puffadást megszüntető, gyomor- és bélfertőtlenítő hatású.
Kutyatejméz: ritka, különleges illatú, néha karamell ízű mézfajta, vese- és hólyagbántalmakra ajánlott.
Lucernaméz: csontok erősítője.
Repceméz: a gyomorsavtúltengés kiváló ellenszere.
Megállapíthatjuk, hogy a méz hatása szervezetünkre nem kérdőjelezhető meg, de sok más természetes anyaghoz hasonlóan, csak akkor fejti ki jó hatását, ha rendszeresen fogyasztjuk. Szakemberek tapasztalata szerint az a jó, ha napi rendszerességgel néhány kanál mézet fogyasztunk.
Fontos: A méz gyermekeknek az egyik leghasznosabb táplálék - viszont 1 éves korig csecsemőknek nem szabad mézet adni.
Betegség kezelésére önmagában nem elég, de bizonyítottan hasznos kiegészítő.

Ha te is szeretnél mézet, itt megveheted!


 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja