SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Káros és hatékony manipuláció a háttérben: így nyúl utánad a nárcisztikus exed szakítás után

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2022-03-25
A szárnyas majmok eredetileg az Óz, a nagy varázsló című könyv szereplői, a gonosz Nyugati Boszorkány hadserege, mesebeli majmok, akiknek a vállából hatalmas szárnyak nőnek ki, és akik a Boszorkány minden parancsát teljesítik. Ők azok, akik elvégzik a rájuk bízott piszkos munkát. Egyedül csak Dorkához nem mernek végül hozzányúlni, mert ő a homlokán viseli a Jó Boszorkány csókjának jegyét. A nárcisztikus, mérgező kapcsolatok világában szárnyas majmoknak hívják azokat az embereket, akiket a nárcisztikus személy saját bűvkörébe von, és arra használja őket, hogy a szakítási fázisban közvetetten tovább irányítsa általuk az áldozatát.
Káros és hatékony manipuláció a háttérben: így nyúl utánad a nárcisztikus exed szakítás után

A nárcisztikus személy módszerei szakítás után

Kik azok a szárnyas majmok?

A szárnyas majmok (flying monkeys) szerepe akkor kezdődik, amikor a mérgező kapcsolatban élő elnyomott fél ráébred arra, hogy nem érzi jól magát abban a kreált világban, ami körülveszi, megpróbál továbblépni és végül szakít addigi partnerével. A bántalmazó partner számára viszont a szakítás lehetősége elviselhetetlen kudarcélményt jelent, hiszen elveszíti azt a kontrollt a másik ember felett, ami addig a vezető-irányító szerepét biztosította, és ami számára a biztonságot nyújtotta.

A szakítási időszakban tehát egy sajátos manipulatív stratégiát kezd gyakorolni: csatlósokat, egész kis hadsereget szervez barátokból, ismerősökből, még családtagokból is, akiket arra a célra használ fel, hogy kontrollját tovább gyakorolja, fölényhelyzetét újra bebiztosítsa áldozata fölött.

A nárcizmus hasonlóan működik, mint egy szektás hitvallás, annyi különbséggel, hogy az Istent ez a típusú személyiség nem helyezi önmagán kívülre, hanem saját maga válik a maga számára Istenné. Így nem kell messzire mennie a fölényért és az önigazolásért sem, hogy ő többet tehet meg a világban, mint más földi lények… A szakítás után viszont támogatásra van szüksége, és ennek elnyerése érdekében

szinte gyülekezetet épít a maga számára, apostolokat küld a világba, melyek az ő dicsőségét hirdetik, és a menekülő áldozat hírnevét földig rombolják, hamis információkat terjesztenek róla, és megerősítik emberünket a bántalmazói viselkedésében.

A szárnyas majmok toborzása a nárcisztikus személyiségű ember egész működése során zajlik, de főleg nagy erővel folyik a szakítási fázisban. A bántalmazó személy ilyenkor többnyire egy nagy volumenű lejáratási kampányba fog, és ehhez egy egész kreált valósághálót vet ki maga körül, amelybe jónéhányan belegabalyodnak. A hálón jellemző módon olyan ismerősök szoktak fennakadni, akik vagy valami hasznot remélnek a helyzettől, vagy instabil személyiségek, és egy karizmatikus személyiségű ember könnyen elsodorja őket. A repülő majom indíttatása lehet az is, hogy szeret egy erős személyiségű ember árnyékában lenni, és ettől kevésbé sebezhetőnek érzi saját magát. Állhat a háttérben az is, hogy a szárnyas majom valóban együttérez a „barátjával”, meg van győződve az ő igazáról.

A szárnyas majmok beszervezése valójában a kapcsolatból kilépő ex hírnévrontásának egy erős eszköze, lejárató kampány kivitelezése, kémkedés, információadás és információkapás biztosítása, az elvesztett kontroll visszaállítása a célja. Meglehetősen ártalmas és kifejezetten hatékony manipulációs technika. Aki ezt is kiállja, annak viszont jó esélye van a szabadulásra.

A besorozott szárnyas majom csapat szerepe a pletykák, féligazságok, sejtetések terjesztése az ismeretségi körön belül, melyek mind a bántalmazó igazságát igyekeznek alátámasztani. Történetek kezdik élni saját életüket a baráti, családi és ismeretségi körben, melyek aggodalomról szólnak, és áldozatnak állítják be azt, aki valójában a bántalmazó működést gyakorolta. A csapatot toborzó nárcisztikus ilyenkor körbejárja a teljes ismeretségi kört, a barátokat, az egyetemi szobatársat, az énekkari tagokat, a családot, a kosárlabdacsapat tagjait, a kollégákat: mindenkit, aki meghallgatja őt.
 

pletykáló kollégák
Kép: Depositphotos.com


A kép, melyet megpróbál valóságként bemutatni, jellemzően néhány azonos elemből áll: ő aggódik a szerelméért, aki az utóbbi időben valószínűleg teljesen összeomlott, segítségre van szüksége, antidepresszánst kellene fogyasztania, vagy orvoshoz fordulnia… A nárcisztikus személy ilyenkor magát állítja be áldozatnak, aki szembekerült egy, a valóságot teljesen félreértelmező, sőt, akár erőszakosnak is bélyegezhető partnerrel, aki most ámokfutásba kezdett. Aki ok nélkül állandóan féltékeny volt, pedig ő volt az egyetlen, a tenyéren hordott királylány.

A történetek, amiket elhint, személyre szabottak, és a valósághoz csak laza szálon kötődnek, nyomokban valós adatokat is tartalmaznak, így nehezen leleplezhetőek.

A szakítás utáni ködben kínlódó partner magára hagyottan és zaklatottan élheti meg ezt az időszakot, és a szárnyas majmok felbukkanása érzékeny időszakban találhatja őt. Olyannyira küzdhet a feldolgozás nehéz feladatával, hogy amikor az ismerősök is a bántalmazó partner szólamait kezdik énekelni, a magányos ember kételkedni kezdhet a saját valóságérzékelő képességében, és újra a pusztító magatartás áldozatává válhat. A szólam ugyanis arról szól, hogy a menekülő fél instabil, szélsőséges reakciókat produkál – és ez valóban így van, hiszen a kapcsolat utolsó fázisában többnyire nagyon elhatalmasodnak az indulatok és szélsőséges viselkedésekre kerülhet sor. Ez azonban nem az áldozat gyenge idegrendszerének tulajdonítható, hanem a nyomás mértékének, ami alatt addig élt. Úgy érzi, megfigyelik – és tényleg. Úgy érzi, követik – és tényleg.

A repülő majmok fontos feladata a közvetítés, vagyis a bántalmazott visszaterelgetése a kapcsolatba. Hiszen nem is történt semmi eget rengető, egész jól megvoltatok… Ha ezúttal nem viselkednél olyan őrült módjára, most sikerülhetne ez a Földöntúli Nagy Szerelem…

A szárnyas majmok bevetése a nárcisztikus utolsó fegyvere. Ha erre sor kerül, ez annak a jele, hogy a nárcisztikus kifogyott az eszköztárából, és a szabadulás közel van.

Már csak az van hátra, hogy a kapcsolat működését, és az abban játszott saját szerepet, felelősséget feldolgozza az áldozat, a megvett emberek provokációján túllépjen, és önismerettel megtalálja a saját rejtett sérülését, amit lesz még elég idő helyrehozni.

A szárnyas majom az áldozathoz hasonlóan szintén a nárcisztikus áldozata, eszköze, kontrolláltja. Ezek az emberek a nárcisztikus meghosszabbított karjai, mellyel tovább tudja fojtogatni áldozatát, miközben ő „mossa kezeit”. Ez a rajongótábor sok esetben a bántalmazott fél családja, vagy az ő barátai, akik szeretik a drámát, a cirkuszt, a pletykát…

Környékeztek már meg ilyen kéréssel? Próbáltak már beszervezni?

A mesebeli Dorkát nem érték el a szárnyas majmok gonosz ujjai, védettséget élvezett, mert a Keleti Boszorkány csókjának jegyét viselte a homlokán.

Legyen így.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja