A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Én sem értem: mikor lettem más, mint a többi gyerek?" - szívszorító kisfilm az autizmusról egy érintett kisfiútól

Németh Noémi - 2019-04-09
Gömbös Olivér családja segítségével újabb kisfilmet készített, mert csak így tudja megmutatni, milyen másnak lenni. Hogy megértsük, hogy meglássuk őt az autizmus mögött.
"Az ismert utakon szeretek járni, mert kiszámítható, biztonságos. De az életben minden változik. Ettől mássá válok én is. Azzá, aki nem is igazán én vagyok."
"Én sem értem: mikor lettem más, mint a többi gyerek?" - szívszorító kisfilm az autizmusról egy érintett kisfiútól

"Én sem értem, mikor lettem más, mint a többi gyerek? Bárcsak létezne az időutazás, és erre járna az idővonat. Bátran felszállnék rá veletek, mindenkinek jutna hely körülöttem. Együtt visszautaznánk és visszanéznénk a múltba. Belenéznétek velem az időkönyvbe. És meglátnátok engem... és nem látnátok másnak, csak egy ugyanolyan kisgyereknek, mint a többi. Akinek hisztek a képességeiben. És a különleges történeteiben. A tudásában, az álmaiban. Aztán visszatérnénk, hogy megmutassam, milyen, amikor más vagyok" - mondja Olivér a videón.

"Mások furcsa és különös viselkedését, gondolkodását igazán megérteni és elfogadni csak úgy lehet, ha ismerjük mindezek számunkra láthatatlan okait. Ha képesek vagyunk mások helyzetén át szembenézni önmagunkkal és elfogadni saját, furcsa érzéseinket, különbözőségünket is. Ehhez ajánljuk szeretettel figyelmetekbe Sorsfordító kisfilmes alkotócsapatunk legfiatalabb tagjainak újabb, érzékenyítő célú alkotását, mely egy zárkózott autista fiú különlegesen nyílt megmutatkozása a világ felé” - írja a készítők édesanyja, Gömbösné Hideg Viktória.

Nem ez az első kisfilm, amit az autista kisfiú családjával közösen készített. Nézd meg a korábbiakat is:

A kisfilmet a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület pár héttel ezelőtt benevezte az idén októberben, Brightonban (UK) megrendezésre kerülő OSKA Nemzetközi Speciális Filmfesztiválra.
Olivér a Sorsfordító kisfilmes érzékenyítés ihletőjeként már évek óta aktívan részt vesz kortársai szemléletformálásában, a hozzá hasonló gyerekek közösségi elfogadása érdekében. Az ő ötletéből létrejött Sorsfordító kisfilmet szeptembertől az Oktatáskutató- és Fejlesztő Intézet érzékenyítő témájú, digitális tananyag részévé teszi, hogy elkezdődjön a tananyagon keresztüli érzékenyítés is az iskolákban az autizmussal kapcsolatban.

"Az oktatási rendszer nincs felkészülve az ép értelmű, autista gyerekekre speciális bánásmód és tananyag tekintetében. Félő, hogy az elmúlt évek önkéntes érzékenyítő tevékenysége ellenére is kipotyog Olivér és sok más autista gyermek ebből a rugalmatlan és valódi átalakulásra képtelen oktatásból. De küzdök a középiskolai továbbtanulásáért már EMMI szinten" - árulta el Gömbösné Hideg Viktória, Olivér édesanyja.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja