A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az autisták nem betegek vagy sérültek. Egyszerűen csak máshogy látják a világot

Németh Noémi [cikkei] - 2018-04-09
Gyönyörű videón keresztül leshetünk be az autisták zárt világába, az "álarc" mögé - a pár perces rajzfilm a gyerekek számára is érthetően mutatja be az autizmust.
Az autisták nem betegek vagy sérültek. Egyszerűen csak máshogy látják a világot

Az autizmust még mindig számos tévhit és bizalmatlanság övezi, noha naponta legalább egy új diagnózist állítanak fel csak Budapesten.

"Könnyebben szembesülünk azzal, ha a gyereknek torokgyulladása van, vagy ha eltörött a lába. Elmegyünk az orvoshoz, a kórházba és ezzel ki is van pipálva. Az autizmus spektrumzavart azonban sem szülőként, sem pedagógusként nem ilyen könnyű kipipálnunk. Pedig mi, felnőttek vagyunk azok, akik megtanítjuk a gyerekeknek, fiataloknak, hogy hogyan kell viszonyulniuk azokhoz a társaikhoz, akik mások, mint ők. De hogyan tudunk megtanítani valami olyat, ami nekünk sem komfortos?"

A rövid videó gyerekek számára is érthetően mutatja be az autistákat, s felnőttként is tanulhatunk belőle; az elfogadás hiánya mögött ugyanis az állhat, hogy alig tudunk valamit erről a betegségről, ha nem vagyunk érintettek.

Megtudhatjuk, mely területeken teljesítenek jobban az autisták átlagos társaikkal szemben, vagy hogy miért esik nehezükre a barátkozás - miért értelmeznek nehezen bizonyos jeleket, helyzeteket? Miért viselkednek néha - számunkra - furcsán?

Noha külső szemlélőként gyakran barátságtalannak tűnhetnek, az autistáknak is szükségük van barátokra, akik hajlandóak időt szánni rá, hogy megismerjék őket.

Nézzétek meg a rövid videót a gyerekekkel és beszélgessetek róla!

Az autisták nem betegek vagy sérültek. Egyszerűen csak máshogy látják a világot.

Olvasd el ezt is:

Videó: Jó Szó / Facebook
Indexkép: ElisaRiva / Pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja