SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Medvehagyma szezon

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-04-19
Rövid, mindössze háromhetes a szezonja a medvehagymának, ennek a sokoldalúan használható gyógynövénynek, használjuk tehát bátran ezekben a napokban, frissítsük fel vele konyhai repertoárunkat!

A medvehagyma sokoldalú gyógyhatásairól ismert, koleszterinszint csökkentő, féreghajtó tulajdonságai  éppolyan jók, mint a gyomorra és a bélrendszerre gyakorolt jótékony hatása. Mivel szárítva veszít gyógyerejéből, inkább frissen fogyasszuk. Az alábbiakban néhány receptet adunk közre, hogy segítsünk ennek a ma még nem túl ismert növénynek a felhasználásában.

Legfinomabb belőle talán  a krémleves, melyet elkészíteni pofonegyszerű.

Hozzávalók:
30-40 dkg medvehagyma levél
2 csapott evőkanál liszt
0,5 liter tej
1,5 dl tejszín
só, bors
5 dkg vaj

Elkészítés:
A felolvasztott vajon futtassuk meg a megmosott medvehagyma leveleket, míg azok össze nem esnek. Ekkor szórjuk meg a  liszttel, pirítsuk egy-két percig, majd öntsük fel a tejjel. Keverjük simára, melegítsük fel, majd töltsük a levest turmixgép poharába, és pürésítsük. Használhatunk botmixert is, de tapasztalatom szerint a turmixban jobb eredményt érhetünk el. A krémlevest töltsük vissza a lábasba, forraljuk fel, ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, végül  öntsük bele a tejszínt is. Pirított zsemlekockával, esetleg apróra vágott, pirított bacon kockákkal tálaljuk.

A medvehagyma zseniális ízesítője például túrókrémeknek is:

Hozzávalók:
15 dkg tehéntúró
10 dkg natúr krémsajt
1 evőkanál tejföl

egy marék medvehagyma apróra vágva
 
Elkészítés:
A hozzávalókból krémet keverünk. Friss péksüteménnyel, barnakenyérrel és sok primőr zöldséggel kínáljuk, ezzel párhuzamosan próbálunk nem gondolni rá, mennyi műtrágyát veszünk magunkhoz.

Pogácsába keverve is nagyon finom:
Medvehagymás, tökmagos pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 tojássárgája
1 dl tejföl
1 dl tej
3 dkg élesztő
2-3 teáskanál só
1 dkg cukor
egy marék tökmag
egy marék medvehagyma apróra vágva
 
Elkészítés:
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, beletördeljük az élesztőt, felfuttatjuk. Közben a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, sót, majd az élesztős tejet, összedolgozzuk. A tejfölt apránként adjuk a tésztához, nehogy túl lágy legyen. Végül a tökmagot gyúrjuk bele a tésztába. 20 percig pihentetjük, majd 3-4 centi vastagra kinyújtjuk a tésztát, és az apróra vágott medvehagyma felét rászórjuk. Ezután félbehajtjuk, kinyújtjuk. Megint pihenő következik, szintén 20 perc, és a műveletet megismételjük: medvehagyma rászór, félbehajt, kinyújt, pihentet.

A tészta tetejét késsel berácsozzuk, a teljes tojásmennyiségből elcsent, tejjel higított sárgájával megkenjük, kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és  a tepsiben még hagyjuk egy keveset pihenni, majd 180 fokos sütőben 20 perc alatt világosra sütjük.

Ugyanúgy készíthetünk belőle pestot is, mint a bazsalikomból.

Hozzávalók:
50 dkg medvehagyma levél
3 dkg fenyőmag (hiányában mandula vagy dió)
jó minőségű olívaolaj
5 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítés:
A hozzávalókat tegyük turmixgép poharába, készítsünk belőle sima krémet, ezt öntsük frissen kifőtt spagettire vagy más tésztára. Tetejére reszelt parmezánt szórunk.
Azoknak, akik megkedvelték ezt a kellemesen fokhagyma ízű növényt, jól jön a recept, hogyan is tartósíthatják új kedvencüket.
A leveleket megmosva, alaposan leszárítva eltehetjük zacskóban a fagyasztóba. Felengedéskor némi levet ereszt és be is sötétedik, ez azonban nem von le semmit az értékéből.
A megmosott, megszárított leveleket ollóval, vagy késes betétű robotgéppel vágjuk apróra, nagy tálban keverjük el jó minőségű olívaolajjal, majd szorosan tömjük kimosott, kifertőtlenített üvegekbe. A levelek tetejére öntsünk vékony olajréteget, hogy elzárjuk a levegőtől. A lezárt üvegeket sötét helyen (ha van helyünk, esetleg a hűtőben) tároljuk.

 

További receptek: fakanal.freeblog.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
Hozzászólások (12 - 3)
helenahera
#12 2010. április 20. 20:24:57 | kedd
Mennyi hasznos infó és milyen egészséges! (hogy én mennyire nem szeretem a hagymát, legyen az bármilyen:D) Na de azért egészségmániás ismerőseimnek elküldöm.Smile
lillavirag116
#11 2010. április 20. 19:18:26 | kedd
Sziasztok.Köszi a sok hasznos információt.Mi már évek óta használjuk,tényleg jó.Signetta.Nyugodtan menjetek ki az erdőbe,egész biztosan fogtok találni.Mint írtam,nagyon hasonló a gyöngyvirág leveléhez,csak ennek foghagyma "illata"van.Hát nem tudom,hogy bioboltban kapható e,hiszen vadon terem,de ahol én lakom,Nagyatádon,sokan szedik az erdőben és árulják az itteni piacon.
Signetta
#10 2010. április 20. 11:55:33 | kedd
Apokrif, köszönjük szépen ezt a sok hasznos információt a medvehagymáról! : ))
Az útcánk végében kezdődik az erdő. : ) Beszélek a szomszéddal, sétáljunk ki, hátha itt is terem, és tudunk magunknak szedni. : ))

apokrif
#9 2010. április 20. 08:43:22 | kedd
Néhány további egyszerű ötlet medvehagymával:

- Készíthetünk belőle medvehagyma-krémlevest (egy csicsóka / karalábé / cukkini és tejszín hozzáadásával), illetve pestót (olajjal, sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. Régi, népi étel /pl. beré/ különleges ízhatású változatát adhatja.
- A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek.

- Májusban véget ér a szezonja, azonban fűszerolajba keverve még jó néhány hónapig ízesíthetünk vele. A pesztóhoz hasonló szószt is készíthetünk belőle: vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal keverjük ki. Tegyük jól zárható üvegbe, majd hűtőszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!
Medvehagyma (zöld) pesto

Hozzávalók
- 1 csomag medvehagyma,
- 4 ek. aprított dióbél / pineamag,
- 4 ek. pecorino / nővényisajt,
- olívaolaj,
- só / TAMARI
Elkészítése
- Vágjunk össze a medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt sajtal, keverjük ki.
- Jól zárható üvegbe tegyük, hűtőszekrényben tároljuk!
- Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!

apokrif
#8 2010. április 20. 08:39:44 | kedd
Mire kell ügyelni a medvehagyma gyűjtésnél? (kezdőknek)
? Levele összekeverhető a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel, előbbi levele mérgező!
? Az úttól távolabb lévő helyekről szed!
? Gondolj másokra is, ne taposd le az egész medvehagyma mezőt!
? Gondolj a jövőre is, tövestül ne szedd fel és ne vidd haza!
? Egy növényről csak egy-két levelet szedj, így a földben marad a növény hagymarésze és jövőre is terem!
? Vannak védett területek, ahol nem lehet szedni! Nézz utána, hogy jó helyen jársz-e!
? Nyugat-Európában annyira népszerű lett, fogyasztása annyira elterjedt, hogy a legtöbb helyen már védetté nyilvánították, nem lehet szedni!
- Növénygyűjtők vigyázat!!! A medvehagyma ? levelei ránézésre könnyen összetéveszthetők a vele egy időben és helyen növekvő - esetenként halálos mérgezést okozó - májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) és az őszi kikerics (Colchicum autumnale) levelével.
A gyöngyvirág levelei majdnem ugyanolyanok, csak kicsit húsosabbak. De, ? könnyedén beazonosítható illata - mások szerint: szaga - révén. A bajt megelőzhetjük, mielőtt leszedjük a levelet, dörzsöljük meg az ujjunkkal. Ha nincs fokhagymaillata, el a kezekkel!
Ne feledjük: a pontos azonosítás életet menthet, gyógynövényismeret nélkül javasolt szakértő segítségének igénybe vétele vagy a növény megbízható forrásból való beszerzése.
Aki nem bízik ítélőképességében, inkább vásárolja meg a már egyre több helyen kapható medvehagyma-csomagokat.
/További hasznos információk a témában az ÁNTSZ honlapján találhatók./
- Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Ugyanezért nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és rendszeres fogyasztása a nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettel engedhető meg.

apokrif
#7 2010. április 20. 08:38:50 | kedd
Felhasználása
- A fokhagymától eltérően elsősorban leveleit fogyasztják, értékes kora tavaszi zöldje időben és beltartalomban is megelőz minden hajtatott primőrt, rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmaz.

- Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb.
- Eltartható aprítva olajban, valamint a legegyszerűbb ha lezárt nylon zacskóban lefagyasztjuk. Célszerű kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni, hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, azonban még mindig a fagyasztás őrzi meg hatóanyagának nagy többségét.

- Fűszerként való alkalmazása gyakorlatilag azonos a fokhagymáéval, csak lágyabb ízű annál.
- Felhasználhatjuk salátákba, szószokhoz, levesekbe, krémlevesekbe.
- További felhasználási lehetőség, ha a spenóthoz hasonlóan készítjük el főzelékként. Rántás nem kell hozzá: enyhén párolva, majd összeturmixolva finom étel.

- Tavaszi tisztítókúrák elmaradhatatlan növénye, mivel kiválóan tisztítja a gyomrot, a beleket és a vért.
- Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, "ólommentesítő" hatása miatt. Nagyon sokféle bántalomra használható.
- Tea: friss aprított (evőkanál) vagy szárított levélből ( evőkanál) leforrázni ? étkezés előtt fél órával fogyasztani naponta.

- Külsőleg: bőrbántalmaknál ? borogatásként, lemosásként, sebkezelésnél összehúzó hatású a sebre helyezve.

apokrif
#6 2010. április 20. 08:37:59 | kedd
Gyűjtése
Hogy hol nő a medvehagyma, azt elárulja a fűszeres, erős fokhagymaillat, ami gyakran az egész környéket belengi. Kövessük bátran az orrunkat!
Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedjük, és frissen használjuk fel, mert szárítva gyógyhatása gyengül. Márciustól májusig a legfinomabb. Ilyenkor a levelek még kicsik és gyengék, és különösen finom, enyhe fokhagymaízűek. Májusban a levelek íze már jóval erősebb. A virágzással vagy a levelek sárgulásával ér véget a szezon.

Már sokadik éve megrendezésre kerül a Mecsekben a Medvehagyma fesztivál. Ekkor egy nagy rendezvény keretében várnak mindenkit medvehagyma szüretre

Az Európai Unió legtöbb országában védett növénynek számít, ezért hazánkban nagy a kereslet rá. Igaz Magyarországon rengeteg medvehagyma van a természetben. A turistáknak egy nagyon jó kikapcsolódás séta és erdőjárás közben medvehagymát gyűjteni.

Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtés miatt veszélybe került állománya, ezért védetté nyilvánították. Hazánkban - a védett területek kivételével - még gyűjthető.

apokrif
#5 2010. április 20. 08:37:35 | kedd
A medvehagyma (Allium ursinum) évelő növény.
- A snidling és a fokhagyma egyik kevésbé ismert, de annál hatásosabb rokona.
- Vadfokhagyma. Az Ázsiából származó fokhagyma Európában honos változata.
- A növény 20?50 cm magasra nő, virágai fehérek, csillag alakúak.
- Levelei élénk zöldek, fényesek. Rendesen kétlevelű, levelei hosszú nyelűek, a külső levél hüvelye hártyás. Levéllemezük átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles hasonlítanak a gyöngyvirágéra.
- Sima, világoszöld szára két levél közt hozza virággömbjét. Az ernyős virágzatban csillagszerű kis liliomvirágok helyezkednek el.
- Hagymája megnyúlt buzogány alakú, fehér, átlátszó hártya, buroklevél fedi.
A levelek március végén, április elején kezdenek el növekedni, a virágzási időszak pedig áprilistól júniusig tart.

totya69
#4 2010. április 20. 07:50:16 | kedd
Sajnos mellettünk erdő nincs, de épp egy biobolt a szomszédunk. Abból gondoltam, de magamat ismerve a természetben nem biztos, hogy felismertem volna.
lillavirag116
#3 2010. április 19. 19:52:14 | hétfő
Kedves Totya69 és Signetta.Az erdőben is található medvehagyma.Szerintem a piacon is árulnak.A levele hasonló a gyöngyvirágéhoz vagy a hóvirágéhoz.Mi közel lakunk egy erdőhöz,én ott szedem,de hallottam,hogy a piacon is árulják.Ha van erdő a közeletekben,érdemes megnézni.szerintem minden erdőben van.Olyan az illatas mint a fokhagymának.Az édesanyám fejes salátához való öntethez is használja foghagyma helyett.
1, 2  Következő

LEGOLVASOTTABB

„Anyaként már csak árnyéka vagyok önmagamnak” - Őszinte TikTok-videók arról, hogyan változik meg egy nő a szülés után

Egyre több anya mutatja meg a TikTokon, mennyivel másabb volt az élete - és külseje - a gyerekvállalás előtt. A 30 virális videóval illusztrált trend kendőzetlenül tárja fel: anyának lenni gyönyörű, de sok nő közben elveszíti önmagát.

7 látszólag ártalmatlan szülői hiba, amik nagyon elronthatják a gyerek későbbi életét - valódi történetekkel és tanulságokkal

Sokszor azt gondoljuk, hogy a szeretetünk mindent felülír, és ha néha hibázunk is, az nem lehet akkora baj. De vajon tényleg így van? Egy népszerű Reddit-fórumban emberek százai mesélték el, milyen "ártatlan" szülői szokások hagytak bennük mély nyomot - talán épp azért, mert senki sem gondolta volna, mennyit számítanak. Ezekből a történetekből szemezgettünk, hogy együtt tanulhassunk belőlük.

Meghalt Millena Brandão, a Netflix 11 éves gyerekszínésze

Tragikus hirtelenséggel hunyt el a 11 éves brazil gyerekszínész, Millena Brandão, aki a Netflix "Sintonia" című sorozatában vált ismertté. A fiatal tehetség halálát szülei jelentették be, akik megosztották a kislány megrázó betegségtörténetét.

Egy rendőrnő hősi tette: saját testével mentett meg egy éhező csecsemőt

Egy argentin rendőrnő, Celeste Ayala, megható példát mutatott emberségből és bátorságból, amikor szolgálat közben saját testével mentett meg egy éhező, elhagyott csecsemőt. Tette az egész világot megindította, és végül egy jól megérdemelt előléptetést is hozott számára.

Ingyenes hétvégével nyit a Lupa

Idén immár 10. alkalommal nyitja meg kapuit az ország legnagyobb, természetes vizű strandja, a Lupa Beach. A május 30-án induló nyitóhétvégén nem kell belépőt fizetni, mi több, pénteken, szombaton és vasárnap is nappali bulikkal és gyermekfoglalkozásokkal melegíthetünk be az idei strandszezonra.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja