SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szemvédelem 10 lépésben

Családinet [cikkei] - 2007-04-20
A rendszeres testmozgás, a szénsavas, cukrozott üdítők, túl édes, sós, vagy épp zsíros ételek kerülése mind az egészséges életmód része. Szemünk épségéről azonban sokan hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Nézzük, milyen apró lépésekkel gondoskodhatunk látásunk megőrzéséről.
Szemvédelem 10 lépésben
  Azon szerencsések, akik számára az éleslátás magától értetődő tény, hajlamosak megfeledkezni szemük bizonyos időközönkénti orvosi ellenőrzéséről. Gyermekként 5 éves kor alatt ajánlott szemészeti vizsgálat elvégeztetése, az esetleges problémák kiszűrése végett. Az ebben a korban jelentkező kancsalság, látási rendellenességek vizsgálata után 20 éves korunk betöltéséig, majd egy, a 20-as, illetve kettő, a 30-as éveinkben elvégzett vizsgálattal máris hatalmas lépéseket tettünk szemünk egészségének megőrzése érdekében.

 Az életkorral járó rendellenességek, úgy, mint a glaukóma, vagy az időskori makula degeneráció szűrésére fordítsunk külön figyelmet. Bizonyos betegségek, például diabétesz, vagy a családban korábban előfordult szembetegségek esetén különösen fontos a rendszeres időközönként történő ellenőrzés.

 A napszemüvegek nem csak az aktuális divat kellékei, de nélkülözhetetlenek szemünk védelme érdekében. Megfelelő minőségű termékekkel kiszűrhetjük a káros UV sugarakat, így óvjuk szemünk egészségét. A nap elleni védelem évszaktól függetlenül szükséges.

 A napsugarak mellett látásunkat a különböző munkálatok során szerzett sérülések is veszélyeztethetik. Akár a ház körül végzett fűrészelés, vágás, szerelés komoly problémát jelenthet, amennyiben egy apró szennyeződés, részecske a szemünkbe jut. Ilyen esetekben éppen ezért viseljünk mindig védőszemüveget.

 A kontaktlencsék jelentős könnyebbséget jelentenek, azonban megfelelő odafigyelés hiányában sok problémát is okozhatnak. Fontos, hogy mindig rendelkezzünk szemüveggel is, így amennyiben gyulladást, kellemetlenséget, irritációt tapasztalunk, elkerülhetjük a lencse viselését. Használatuk közben ügyeljünk a tisztasági előírások betartására.

 A retina egészségének megőrzéséhez szükséges A vitamin sárgarépa fogyasztásával fedezhető. A zöld leveles növények, mint a kelkáposzta és spenót lutein tartalmánál fogva segíti a makula degeneráció folyamatának lassítását.

 A kor előrehaladtával sokan küzdenek a szemszárazság kellemetlen érzésével. Ennek kiküszöbölésére fogyasszunk omega-3 tartalmú kiegészítőket, illetve étrendünk legyen halfélékben gazdag, s fogyasszunk rendszeresen lenmagot, melyek kiváló forrásai a telítetlen zsírsavnak.

 A dohányzás szemünk egészségére nézve is sok veszélyt rejt magában. A rendszeres füstölgéssel egyaránt nő a szürkehályog, a makula degeneráció és a látóidegek károsodásának kockázata.

 A számítógép előtt végzett munka közben tartsunk rendszeres pihenőt, hogy szemeink is megpihenhessenek. Tartós ideig végzett munka esetében ugyanis nem pislogunk olyan gyakran, mint egyébként. A műkönny használata ez esetben segíthet szemeink nedvességének fenntartásában.

 Családon belül korábban előfordult szembetegségek esetén fokozottan ügyeljünk látásunk épségének megőrzésére. Amennyiben nálunk kerül sor valamilyen rendellenesség diagnosztizálására, figyelmeztessük családtagjainkat, hiszen például a glaukóma is örökletes betegség.

 Az egészséges táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás is segíti szemeink épségének őrzését. A testedzés egyrészt segíti az olyan betegségek elkerülését, mint például a diabétesz, melynek kellemetlen velejárója lehet a szemproblémák megjelenése. Más részről a mozgás a vérkeringés növelésével jótékonyan befolyásolja például a glaukómás betegek állapotát.

 A megelőzés mellett természetesen a legfontosabb, hogy amennyiben bármilyen rendellenességet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz, hogy a problémákat még a kezdeti szakaszban kezelhessük.

 A cikkel kapcsolatban érdeklődjön bővebben az Optimum Látásjavító
Lézerközpontban.
web: www.optimuminfo.hu
email: info@optimuminfo.hu
tel: 06 1 275-5590

 A hír alapjául a „10 Tips to Protect Your Eyes” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja