SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fókuszban a szem egészsége - nyáron is

Családinet [cikkei] - 2006-07-19
Itt a nyár, a vakáció, a felhőtlen kikapcsolódás és a strandolás ideje. Természetesen a kellemes időtöltések közepette is fokozottan vigyáznunk kell magunkra, egészségünkre.
Fókuszban a szem egészsége - nyáron is

Különösen igaz ez a szemünkre, hiszen a nyár több veszélyforrást is rejt magában, amelyekre érdemes odafigyelnünk, pláne, ha egyébként is látáskorrekcióra szorulunk, azaz szemüveget vagy kontaktlencsét viselünk.

- Nyáron két dologra igazán fontos odafigyelni: az egyik az UV-sugárzás, amelynek szemünk erőteljesen ki van téve, így egy megfelelő és igazán jó minőségű napszemüveggel folyamatosan védeni kell. A kontaktlencsék egy részét szintén ellátják UV-szűrő réteggel, meg kell azonban jegyeznem azt, hogy ez nem alkalmas a teljes védelemre, tehát nem helyettesítheti az UV-szűrős napszemüveget, ez egy plusz szolgáltatása lehet a kontaktlencséknek, de teljeskörű védelmet nem nyújt. -tanácsolja dr. Bujdosó Anna szemészorvos, kontaktológus, a CIBA Vision szakértője.

- A kontaktlencseviselés valamilyen szinten növelheti a fényérzékenységet, de elsősorban csak az kezdeti viselési időszakban. Tehát a lencséhez való teljes hozzászokás után ennek nincs igazából jelentősége, mindenkit egyaránt károsít az UV-sugárzás. Mindenkire vonatkozik ugyanakkor, hogy lehetőleg csakis UV-szűrővel ellátott, jó minőségű napszemüveget viseljen. A sötét napszemüvegek alatt a pupillák ugyanis kitágulnak, és hogyha nincs UV-szűrővel ellátva a szemüveg, akkor még nagyobb kár érheti szemünket, mintha nem vennénk fel napszemüveget, amikor is a hunyorgás hatására összeszűkül a pupillánk.

Kontaktlencseviselőknél a másik fontos dolog pedig a strandolás, szemüvegben senki nem szeret strandra járni, tehát ilyenkor még azok is szívesen vesznek fel kontaktlencsét, akik egyébként szemüveget használnak a látáskorrekcióra. A rendszeres kontaktlencseviselők pedig ugyebár ilyenkor sem mondanak le az általuk preferált kényelemről. A kontaktlencse és a strandolás vonatkozásában viszont van egy veszélyes kórokozó, amelyet acanthamoeba-nak hívnak, és ami mindenütt ott lehet a környezetünkben.

Miután ez a kórokozó rendkívül ellenálló, nagyon nehéz vagy egyáltalán nem is lehet elpusztítani klórozással sem, így megtalálható lehet az uszodák vizében és a természetes vizekben egyaránt, csapvízben, tavakban, folyókban is. Ha ezek a kórokozók rákerülnek a lágy kontaktlencse felszínére, akkor ott el tudnak szaporodni, bekerülnek a tokba, a tokban tovább szaporodnak, főleg, ha nem megfelelően tartjuk őket tisztán, onnan pedig a szemre kerühetnek tovább és nagyon komoly fertőzéseket okozhatnak. Tehát óvnunk kell a nyári időszak alkalmával a strandolókat, fürdőzőket ettől a fürdőzéstől.


Dr.Bujdosó Anna szerint tévhit, hogy kontaktlencsével nem lehet fürödni, úszni, bár az említett fertőzésveszély miatt nem örülnek neki a szakemberek. Nem beszélve arról a veszélyről, hogy a szembe kerülő víz könnyen lemoshatja a szemben lévő lencsét és a lencsénk pillanatok alatt elúszhat. De mivel mégis megoldandó a feladat, hogy a szemüvegviselők is élvezhessék a strandolás örömeit, ilyenkor az egynapos, eldobható kontaktlencse viselését javasolják.

A Focus Dailies vékony, de mégis kellő tartással rendelkező kontaktlencse. Speciális alapanyaga, a műkönnyek alkotórészeként ismert poli-vinyl-alkohol (PVA) és egyedülálló gyártástechnológiája biztosítja a kivételes kényelem érzetet. A lencse anyagából mechanikus erőbehatásra (pislogásra) felszabaduló polivinyl-alkohol folyamatosan nedvesen tartja a szemet illetve a kontaktlencse felszínét, kivételes kényelem érzetet biztosítva nem csak közvetlenül a behelyezés után, hanem a nap folyamán is, kiküszöbölvén a lencseviselettel szinte kivétel együtt járó napvégi szárazság érzetet.

Ha nyár, akkor buli, szórakozás! A buli és a szórakozás egyik velejárója lehet, hogy más külsővel szeretnénk megjelenni egy-egy partyn, eseményen. Akár hibátlan a látásunk, akár pedig kontaktlencsét viselünk, szabadon változtathatjuk szemünk színét az új eldobható, egynapos Fresh Look One Day lencsék segítségével. Cseppet se féljünk attól, hogy netalántán kékben látjuk majd a világot, hiszen ezeknek a lencséknek a középső része nem színezett, ezért a látásunkat természetesen nem befolyásolja.

Szemünk eredeti színét tudjuk kiemelni, megváltoztatni, kék, zöld, mogyoróbarna, vagy éppen szürke színűre. Természetesen a világosabb színű szemek esetében feltűnőbb lehet ez a változás, mint az egészen sötét szemmel rendelkezőknél. Megfelelő sminkkel pedig tovább fokozhatjuk az új tekintetünk varázsát...


- Természetesen a hölgyek nyáron sem szívesen mondanak le arról, hogy sminkeljék a szemüket. Ilyenkor is érvényes az általános szabály, hogy először a kontaktlencsét kell behelyeznünk, és csak utána fessük ki a szemünket. És ha lehet, részesítsük előnyben a vízoldékony szemfestékeket az olajos alapúakkal szemben, hiszen ez utóbbiak belekerülve a szembe maradandó nyomot hagyhatnak a kontaktlencsénken - tanácsolja dr.Bujdosó Anna.

A kontaktlencseviselés ma már széles körben elterjedt és elfogadott Magyarországon, lassan oszlanak a kapcsolódó félelmek és tévhitek. Nem is csoda, hiszen immár 1971 óta ismeri a világ a kényelmes és egészséges lágy kontaktlencséket, a fejlesztések következtében pedig évről évre modernebb eszközökkel javíthatják látásukat az érintettek.

Persze senki se feledkezzen meg arról, hogy a kontaktlencse nem boltban kapható termék, viseléséhez elengedhetetlen a megfelelő szakorvosi vizsgálat. Legyen szó fiatalról, vagy idősről - hiszen a kontaktlencseviselők korát semmi sem szabályozza, óvjuk nyáron is a szemünk egészségét!

www.ma.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja