A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az egyedüllét növeli a szívinfarktus kockázatát

Családinet - 2006-07-20
Az egyedül élő egyének esetében a szívinfarktus, vagy súlyos mellkasi fájdalom, esetleg kardiális probléma következtében létrejött hirtelen haláleset kockázata kétszer magasabb, mint a partnerrel, vagy társsal élők körében, állítják dán kutatók.
Az egyedüllét növeli a szívinfarktus kockázatát

A Journal of Epidemiology and Community Health folyóiratban közölt kutatásban 138.000, 30 és 69 év közötti dán felnőtt egészségi állapotát követték nyomon kutatók.

Két éves periódus alatt 646 résztvevő esetében diagnosztizáltak szívinfarktust, mellkasi fájdalmat (angina pectoris), vagy szívprobléma miatti hirtelen halálesetet, vagyis az akut szívkoszorúér problémák egyikét.

A kor, nem, végzettség és egyéb demográfiai faktorok összevetése után a kutatók felfedezték, hogy az akut szívproblémák kialakulása leginkább a kor és az egyedüllét hatására következik be.

A 60 év feletti nők és az 50 év feletti egyedül élő férfiak esetében a legmagasabb a szívkoszorúér probléma miatt bekövetkezett halálozás kockázata.

A vizsgálatban résztvevők alig 5 százalékát tették ki a 60 év feletti egyedül élő nők, a halálozások számának mégis mintegy egy harmad része az ő csoportjukból került ki. Az 50 év feletti egyedül élő férfiak is a résztvevők kevesebb, mint 8 százalékát alkották, mégis a szívproblémák miatt bekövetkezett halálesetek kétharmad része közöttük következett be.

Az akut szívkoszorúér problémák kialakulásához vezető egyéb rizikófaktorok az alacsony iskolázottság és alacsony jövedelem voltak.

A betegség kialakulását csökkentő tényezők a társsal való együttélés, a magasabb iskolai végzettség és a biztos munkahely.

A kutatás tanulsága, hogy a kezelőorvosnak tanácsos az egyéb rizikófaktorok vizsgálatánál a beteg személyes életkörülményeit is figyelembe vennie, egy esetleges szívbetegség diagnózisánál.

A vizsgálatot végző orvosok állítják, hogy bizonyos rizikófaktorok úgy, mint elhízás, dohányzás, magas koleszterin szint és a rendszeres háziorvosi ellenőrzések elmulasztása sokkal nagyobb gyakorisággal fordulnak elő az egyedül élők körében.

A hír alapjául a „Living Alone Raises Serious Heart Risk” cikk szolgált.

Forrás: orvostkeresek.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja