SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

NYÁRI ÉTKEZÉS ALLERGIÁS VESZÉLYEI

Családinet [cikkei] - 2006-07-24
A legnagyobb kánikulában gyakran megesik, hogy a vízre, mint szomjoltóra már rá se bírunk nézni… ilyenkor frissítőink lehetnek a lehűtött gyümölcsök is.
NYÁRI ÉTKEZÉS ALLERGIÁS VESZÉLYEI

Persze ne együnk össze válogatás nélkül mindenfélét, mert aki hajlamos az allergiára, igencsak pórul járhat…

 

A nyári időszakban sokféle nem várt fordulattal kell szembenéznünk, amik persze mindig akkor jelentkeznek, amikor a legkevésbé számítunk rájuk. Meglepő lehet talán, de vannak olyan – idényüknél fogva tipikusan nyári – gyümölcsök, melyek elfogyasztása igen heves allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékenyeknél.

 

A Budai Allergiaközpont szakorvosa prof. Nékám Kristóf allergológus, klinikai immunológus látja el az olvasókat a nyári étkezéssel kapcsolatos tudnivalókkal.

 

 

Parlagfű allergia és a „veszélyes” gyümölcsök

Nyáron a legtöbb embert érintő allergiás problémát a parlagfű okozza. A szénanátha kellemetlen tünetei, mint az orrviszketés, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, garat-, hallójárat- és szemviszketés, könnyezés, szemhéj ödéma, ritkábban pedig a szaglás elvesztése az életminőséget nagymértékben rontják.

 

Parlagfűre allergiás betegek igen sokszor számolnak be arról, hogy görögdinnye evése közben, után szénanáthás panaszok jelentkeznek - ahhoz hasonlóan, mintha parlagfűmező mellett mennének el. Ezek mellett hasi panaszok: görcsök, hasmenés is előfordulhatnak a görögdinnyétől, de csak a parlagfű pollen szezon alatt.

 

Egyes allergiát kiváltó anyagokhoz – pl. parlagfűpollen – nagyon hasonló kémiai (antigén) szerkezettel rendelkeznek egyéb, velük rendszertanilag rokonságban lévő növények anyagai  is. Ezen hasonlóság miatt szervezetünk bárhol reagálhat, ahol a fehérjeszerkezettel találkozik: a pollennel az orr nyálkahártyáján, a görögdinnye allergénnel szemben a bélrendszerben. Elsősorban az allergia előrehaladottabb állapotában. Ezt nevezzük kereszt-allergiának.

A kereszt-allergia miatt a parlagfű allergiásnak nem javasolt fogyasztani: görögdinnyét, sárgadinnyét, paradicsomot, uborkát, cukkínit, tököt, zellert, ürömöt (italokban) banánt, napraforgó magot, kamillát.

 

Érdemes figyelmet fordítani a keresztallergiát okozó élelmiszerekre, ugyanis fogyasztásuk alkalmával sokkal nagyobb dózisban kerül szervezetünkbe az allergén, mint a levegőből belélegezve, melynek következtében meglévő „parlagfű náthánk” jelentősen felerősödhet.

 

A nyers gyümölcs mellőzése mellett kerüljük a gyümölcskészítményeket is, valamint ne feledkezzünk meg a zöldségekből, gyümölcsökből készült kozmetikai készítményekről sem, amik szintén kellemetlenséget okozhatnak.

 

Hőkezeléssel (főzés, sütés, párolás, stb.) csökkenthetjük a gyümölcsök allergizáló hatását, mert fehérjéik hőérzékenyek. Ugyanez nem igaz a földi mogyoróra, amely sózva-pörkölve ugyanolyan erős allergén, mint nyersen, és a diófélékre sem. Pollenallergiás egyének a szezonban korábbi tapasztalataik alapján válogathatnak a keresztreagáló gyümölcsök, zöldségek közül, mert a fennálló keresztallergia sem okoz mindenkinél tüneteket.

 

Az említett ételek fogyasztásával egy időben kerüljük a szintén magas hisztamin tartalmú ételeket, vagy azokat, amelyek hisztamint képesek felszabadítani a szervezetben, mint pl.

- alkoholos italok

- érett sajtok (camembert, cheddar, ementáli, gouda, rokfort, stilton, penészes és füstölt sajt)

- citrusfélék (citrom, lime, narancs), ananász, banán, papaya, eper

- mogyoró, mogyorókrém, olajos magvak

- csokoládé

- érlelt húskészítmények (kolbász, szalámi, füstölt hús, sonka)

- zöldségek: bab, borsó, lencse, mák, paradicsom, savanyú káposzta, spenót, szója

- ringli, hering

 

 

Az „alattomos” mogyoró

Aki nem allergiás az élelmiszerekben található összetevőkre, nem is tudja, hogy annak, aki viszont az, milyen nagy figyelmet kell fordítania vásárláskor a csomagolás tanulmányozására!

Bár elvileg minden összetevőt fel kell tüntetni, előfordulnak olyan megjelölések,amelyekről nem mindenki tudja, milyen élelmiszerekben szerepelnek . A kazeinekről  például nem mindenkinek ugrik be , hogy tejfehérjék. Kis, de esetleg veszélyes mennyiségben gyártástechnológiai okokból olyan szennyezések kerülhetnek élelmiszerekbe, amelyek nem megszokott összetevői.

 

Egyik ilyen a mogyoró is, melynek kapcsán a felirat már jól ismert: „nyomokban mogyorót tartalmazhat”. Ez az óvatosság a csokoládégyártó cégek részéről azért is fontos, mivel a gyárak a törmeléket is felhasználják, így aztán az egyes gyártósorokon előfordul, hogy ugyanott készül a mogyorós csokoládé, mint a nem mogyorós. Egyes vizsgálatokból kiderül, hogy egy tábla csokoládéban 100 mikrogramm mogyoróból származó fehérjét mutattak ki, ami már elegendő lehet az allergiás reakcióhoz!

 

Hogy kinek mekkora dózis okoz allergiás tüneteket, az egyénenként változó. Viszont jó, ha tudjuk, hogy a földimogyoróban található allergén, az arra erősen érzékeny személyekben egészen kis, milligrammnyi mennyiségben is életveszélyes lehet.

 

Fontos információ az is, hogy aki a mogyoróra allergiás, az nagy valószínűséggel az lehet a dióra is. Ezért aztán nem árt az óvatosság az étkezésben, de érdemes kikérni egy szakorvos véleményét is, indokolt esetben allergiavizsgálat is szükségessé válhat.

 

 

A tengerparti csemegék is fokozhatnak allergiás tüneteket

Tengerpartra vetődvén sokan kipróbálnak helyi ízeket, specialitásokat, kedvet kapnak különleges tengeri halakhoz, a tenger gyümölcseihez .  A bővülő magyarországi kínálat ellenére is előfordul, hogy új hal- és rákfajok kerülnek terítékre.

 

A halak, de kifejezetten a hering, szardella, szardínia, tonhal, cápa, sprotni, makréla, csiga, kagyló, kaviár magasabb koncentrációban tartalmaznak hisztamint (hisztamin: az allergiás tünetek kialakulásáért közvetlenül felelős, természetesen termelődő anyag, mely akkor szabadul fel, ha az immunrendszer allergénnel találkozik), s ezen tulajdonságuk többnyire a nyelven, szájban  égető utóízről ismerhető fel. A súlyos légúti atkaérzékenyek egy része kagylót nem tud tünetek nélkül fogyasztani.

 

 

Bővebb információ: Budai Allergiaközpont
Szakértő: Prof. Nékám Kristóf allergológus, klinikai immunológus

Kapcsolattartó: Kotsy Krisztina
www.allergiakozpont.hu 
info@allergiakozpont.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja