SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Nátha vagy allergia? - Gyerekek is szenvednek a pollenallergiától

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-05-04
Tüsszög, köhög, folyik az orra, viszket a szeme. A pollenallergia már nemcsak óvodás vagy kisiskolás korban jelentkezhet, akár már a bölcsődei évek alatt megjelenhetnek az allergiás tünetek. Pont akkor, amikor elkezd közösségbe járni a gyerek. Így sokszor nehéz eldönteni, hogy valójában csak nátháról vagy esetleg allergiáról van-e szó. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt többek között ennek a két betegségnek a megkülönböztetéséről is kérdeztük.
Nátha vagy allergia? - Gyerekek is szenvednek a pollenallergiától

Sosem felejtem el azt az erdei tábort, ahol az egyik gyerek annyira rosszul lett, hogy orvost kellett hozzá hívni. Bár szedte az allergiás és asztmás gyógyszereit, a táborban nagyon felerősödtek a tünetei és napról napra egyre rosszabbul lett, alig kapott levegőt és vérvörösek voltak a szemei. Szegény aludni sem tudott.

A statisztikák szerint ma minden harmadik ember allergiás.

pollenallergiacenczi képe a Pixabay-en

Tünetek

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász azt mondja, a pollenallergia állhat fenn abban az esetben, ha a gyerekünknél láz, hányás és hasmenés nélkül érzékeljük az alábbi tüneteket:

  • tüsszögés
  • vizes orrfolyás
  • orrdugulás
  • szemek bepirosodása
  • könnyezés
  • szem és orrviszketés

”Szemviszketésnél fontos kiemelni, hogy pollenallergia esetén a gyermek mindkét szeme viszket. Ha csak az egyik szeme viszket, akkor előfordulhat, hogy valami belekerülhetett a szemébe.” – emeli ki a szakértő.

Allergia vagy nátha?

allergia vagy nátha?Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

A tüdőgyógyász azt mondja, van néhány olyan ismertetője az allergiának, amelyek segíthetnek megkülönböztetni a náthától.

  • Ha a tünetek nem múlnak el teáktól és nátha kezelésére alkalmazható gyógyszerektől 5-7 nap alatt.
  • Ha a tünetek nem a közösségbe járás kezdetétől kezdődnek. Pollenallergiánál a tünetek szeles időben és kint a szabadban kifejezetten felerősödhetnek, leginkább a kora reggeli, illetve az esti órákban.
  • Ha a tünetek egy tengerpari nyaralás alatt vagy egy hegyi kirándulás alkalmával átmenetileg megszűnnek, szintén allergiára kell gyanakodni.

Diagnosztizálás

allergia vagy nátha?
Gustavo Fring
fotója a Pexels oldaláról

A szakértő szerint gyerekkorban sokkal nehezebb megmondani, hogy allergia okozza-e a panaszokat. Dr. Hidvégi Edit praxisában 2 éves és 3 hónapos volt a legfiatalabb gyermek, akinek igazoltan pollenallergiája volt.

”2 éves kor alatt csak vérből lehet meghatározni, a bőrpróba ugyanis nem mérvadó. 2 éves kor után el lehet végezni a légúti allergénekkel a bőrpróbát, de a bőrreakciók nem mindig annyira hitelesek, mint később, mondjuk 5 vagy 10 éves korban.” – árulja el Dr. Hidvégi Edit.

Hozzáteszi, hogy ez a vizsgálat azonban csak azt jelenti, hogy érzékeny-e a gyermek az adott allergénre. Vagyis az nem biztos, hogy az is okozza a tüneteit.

Az asztma diagnózisában pedig, mint mondja, szerepel a légzésfunkciós vizsgálat, ezt azonban nagyon kicsi gyermekeknél nem lehet elvégezni.

”Egy kicsi gyereknél, ha 3-szor találkoznak sípoló légzéssel, akkor szokták azt mondani, hogy kezelendő az asztmás jellegű hörghurutja. A kisgyermekek légzése azonban egy vírusfertőzéstől is lehet sípoló, vagyis ilyenkor egyáltalán nem biztos, hogy asztmás.” – hívja fel a figyelmet a szakértő.

pollenNita fotója a Pexels oldaláról

Mindössze pár hónap, ami pollenmentes egy évben, nagyjából novembertől januárig.

A fa- és bokorfélék már februártól virágoznak, március végétől, április elejétől nyílnak a fűfélék, a gabonapollen május környékén, a gyomnövények pedig - köztük az üröm és a parlagfű, amelyek kifejezetten allergizálnak-, az nyáron jelentkezik, és egészen szeptemberig, vagy akár október közepéig is tarthat.

”A parlagfűnek kifejezetten agresszív a pollenje, ami azt jelenti, hogy tüskés a felszíne, és ahogy beletapad az orrnyálkahártyába, ott ezeken a tüskéken keresztül beengedi az orrnyálkahártyába az allergénjeit. Ha pedig azok bejutnak a szervezetbe, akkor úgynevezett IgE mediálta reakciókat váltanak ki. Az első találkozásnál kialakulnak a memóriasejtek, és az allergiásoknál elkezdődik az IgE termelés, ami a tüneteket kiváltja. A nem allergiásokat az különbözteti meg ettől, hogy nekik nem indul el az IgE termelés.” – árulja el Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász.

Kezelés

”Gyerekkorban is lehet már antihisztaminokat adni. Van csepp és szirup formájában, nagyobb gyerekeknek tabletta formájában. Minden készítményre rá van írva, hogy mennyi idős kortól lehet alkalmazni. 3 éves kortól lehet úgynevezett intranazális szteroidokat használni, ezek olyan orrspray-k, amik az orrnyálkahártyának az allergiás megduzzadását tudják csökkenteni, ezeket csak az orvos tudja felírni.” – mondja a szakértő.

Asztma

asztmaEdward Jenner fotója a Pexels oldaláról

A tüdőgyógyász arra is kitér, hogy a pollenektől nemcsak allergia, hanem asztma is kialakulhat. Ha az orr ugyanis kiszűri ezeket a polleneket, akkor kevesebb jut le a tüdőbe, de ha sok lejut, akkor a gyermeknek nemcsak szénanáthája, hanem asztmája is lesz ezektől a pollenektől.

”Ott is ugyanez az IgE mediálta allergiás reakció indul be. Ez az asztma esetén hörgőszűkülettel, hörgőgörccsel jár, és ez okozza a sípoló légzést. Akut asztmás tünetek esetén hörgőtágító inhalálása segít a leggyorsabban, de súlyos esetben szükség lehet szteroidos injekcióra is. Megelőzésként pedig szteroid és hörgőtágító kombinációjának a belégzése javasolt.” – mondja Dr. Hidvégi Edit.

Hozzáteszi, hogy a rohamoldó gyógyszer belélegzése nem egyszerű, a spray-s készülékeket ugyanis egyszerre kell nyomni és szívni. Ezt azonban a gyermekek és az asztmás roham alatt a betegek nem tudják kellőképpen összeegyeztetni. Ezért úgynevezett térfogatnövelő eszközöket fejlesztettek ki. A maszkosat 4-5 éves kor alatt, a szájrésszel rendelkezőt ezen életkor felett javasolt használni. Szintén nagyobbaknak készültek a por formájú gyógyszert tartalmazó belégző eszközök.

Mind ezek mellett, a szakember kifejezetten javasolja az úszást, és a légzőizmok erősítését különféle gyakorlatokkal, valamint mint mondja, gyerekeknél 6 éves kor felett immunterápia is alkalmazható.

Ki lehet nőni?

asztma gyerekkorbancottonbro fotója a Pexels oldaláról

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász hangsúlyozza, hogy az allergia hajlam öröklődik. De vajon tényleg ki lehet ezt nőni?

”Előfordulhat, hogy az allergia megjelenése után idővel lecsengenek a tünetek és akár néhány évre el is tűnik, aztán újra visszatérnek a panaszok. De akadnak olyanok is, akiknél életük végéig fennmaradnak a tünetek.” – emeli ki a szakember.

Tehát jelenleg nem gyógyítható, de a betegek jelentős része tünetmentessé tehető.

Kiváltó okok

Az allergia kialakulásának okairól a mai napig folynak kutatások. Néhány allergiára hajlamosít tényező:

  • légszennyezés
  • dohányfüst
  • illatok: dezodorok, különféle spray-k, bútorillat, illóolajok, kamilla gőze stb.
  • kemikáliák
  • antibiotikumok
  • egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód
  • stressz

Légtisztítók ellenben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megelőzzük az allergia kialakulását.

Allergiás gyerek is tud teljes életet élni

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász szerint az a jó, ha egy gyerek gyógyszere úgy van beállítva, hogy nem érez mellette semmilyen panaszt. Vagyis ugyanúgy tud sportolni, táncolni, énekelni, akárcsak a többi gyermek.

Indexkép: Luisella Planeta Leoni képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Ha a babák beszélni tudnának, talán ezt mondanák az édesanyjuknak, akit minden éjszaka felébresztenek a sírásukkal. Jussanak eszedbe ezek a gondolatok, amikor úgy érzed, nem bírod tovább az éjszakázást!
Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

A környezetvédelem, valamint annak a tudatos beépítése a mindennapokba olyan cél, ami mind egyénileg, mind globálisan kulcsfontosságú. Sokan attól tartanak, főleg ha még csak most kezdték el járni ezt az izgalmas felfedezésekkel teli utat, hogy túl sok mindenről kell lemondaniuk, ám ez csupán egy alaptalan félelem. A környezet megóvása néhány egyszerű választással a hétköznapok szerves részévé tehető.
Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Milán életét a tanára mentette meg. Az iskolában tavaly ősszel tanulták meg az újraélesztést a pedagógusok egy tanfolyam keretében.
A szerkesztő ajánlja