SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egészség az EU-ban

Török Monika [cikkei] - 2004-05-09
Mennyibe kerül az uniós egészségügyi ellátás a magyar állampolgárnak? Bonyolultabb az egészségbiztosítónál beszerezhető E111-es nyomtatvány használata, mint a hagyományos utasbiztosítás, és csak az adott ország ellátásra kötelezett szolgáltatóinál érvényes. A nyomtatvány 90 napig érvényes, ám postai úton bármikor meghosszabbítható.

Egészség az EU-ban

 

 

Nem váltja fel a hagyományos utasbiztosítást az Európai Unió tagállamaiba szóló, a biztosítotti jogviszonyt igazoló E111-es nyomtatvány. A nyomtatvánnyal ugyanis csak azok a sürgős vagy szükséges szolgáltatások vehetők igénybe külföldön, amelyek a helyi állampolgároknak is ingyenesek. Így nem terjed ki a biztosítás a külföldön szükséges önrészre vagy a magánszolgáltatónál igénybe vett ellátásra.

 

 

E111

Utasbiztosítás

Hol érvényes?

Csak szerződött szolgáltatóhoz lehet fordulni vele

Magánszolgáltatóhoz is lehet fordulni vele

Mire terjed ki?

Csak az orvosilag szükséges ellátásokat fedezi

A biztosítási szerződés szerinti összes ellátást fedezi (pl. poggyászbiztosítás)

A drágább ellátásokra is vonatkozik?

A szükséges ellátásokat az ár figyelembe vétele nélkül nyújtani kell a nyomtatvány tulajdonosának

Az ellátások költségeit csak a szerződésben meghatározott összeg erejéig vállalja a biztosító

Fedezi-e a szükséges önrészt?

Az önrészt a biztosítottak kell fizetnie, annak visszatérítésére nem számíthat

Az önrészt is fedezi

Utólag, vagy előre fizet a biztosító?

Bizonyos tagállamokban az ellátás költségeit csak utólag téríti vissza a biztosító

Minden tagállamban a biztosító fizet

Van-e szükség más nyomtatványra?

2004. július 1-jéig nem minden tagállamban lehet közvetlenül az egészségügyi szolgáltatóhoz fordulni

Minden tagállamban közvetlenül a szolgáltatóhoz lehet fordulni, előzetes ügyintézést nem igényel.

Érdemes előre tájékozódni a célország egészségbiztosításáról

Amennyiben E111-es nyomtatvánnyal utazunk (mely a Megyei Egészségpénztáraknál igényelhető személyesen vagy postai úton); érdemes utánanézni az adott országban érvényes szabályoknak. Érdeklődni a megyei egészségpénztáraknál vagy az OEP információs telefonszámán 06-40-200-347) lehet.

 

 
 

Sürgős és szükséges ellátások

Sürgős ellátásról akkor lehet szó, ha annak elmaradása maradandó vagy visszafordíthatatlan egészségkárosodást vagy életveszélyt okozna. A szükséges ellátások köre ennél tágabb, ezeket a külföldön tartózkodó állapotát és a tartózkodás idejét mérlegelve ítélik meg a helyi egészségügyi szakemberek. Június elsejétől a kiküldetésben lévők és a diákok mellett a turisták is megkaphatják a sürgős ellátás mellett a szükséges ellátást is, vagyis az utókezelés miatt nem kell hazautazni, ha hosszabb ideig szerettek volna külföldön tartózkodni.

 
 

A legfontosabb különbség a hazai és az uniós tagállamok egészségügyi rendszere között, hogy az uniós országokban a legtöbb egészségügyi ellátásért önrészt kell fizetni. Ez az összeg országonként különbözik, általában 5-20 eurós költséget jelent.

Önrészek az európai országokban

Az E111-es nyomtatvány nemcsak az uniós tagállamokban érvényes, hanem az Európai Gazdasági Térség többi országában - így Norvégiában, Lichtensteinben és Izlandon - is használható. Svájccal várhatóan ősszel születik meg a megállapodás.

Az egyes országokban fizetendő önrészeket tartalmazó táblázat letölthető .pdf vagy .rtf formátumban.

Néhány országban utólag fizet a biztosító

Néhány országban 2004. július elsejéig csak akkor érvényes a nyomtatvány, ha előtte érvényesítették a helyi egészségbiztosítónál. Az E111-essel így július elsejéig Ausztriában, Csehországban, Görögországban, Németországban, Olaszországban és Portugáliában a megérkezés napján érdemes felkeresni a helyi egészségbiztosítót.

 

 
 

Utasbiztosítás bankkártyával

Egyes bankkártyákhoz korlátlan számú utazásra szóló biztosítás jár, ezekre a hagyományos utasbiztosítás feltételei érvényesek, azaz bármilyen sürgős ellátásra érvényes, a meghatározott összegig. Egyes kártyáknál a biztosítás összegét magába foglalja a kártya éves díja, más esetben pedig éves díjtétellel igényelhető. A bankártyák biztosításáról érdeklődjön bankfiókjánál!

 
 

Franciaországban, Belgiumban, Finnországban és Luxemburgban pedig minden esetben ki kell fizetni az ellátást a kórházban vagy az orvosnál, a számlát utólag rendezi a helyi egészségbiztosító. (Ezekben az országokban általában 30 százalékos az önrész, ezért a számla összegének 70-75 százalékát kaphatjuk vissza a biztosítótól.)

Nincs fennakadás a nyomtatványok kiállításában

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatása szerint a nyomtatványok kiadásában nincs fennakadás, bár másfél nap alatt 1 500 igazolást állítottak ki. A nyomtatványt a TAJ-kártya és a személyi igazolvány felmutatásával lehet személyesen igényelni, vagy a szükséges adatok megadásával postai úton. Az eljárást megkönnyíti, ha munkáltatói igazolást is mellékelnek. Bartucz Attila, az egészségbiztosító szóvivője szerint elegendő az utazás előtt két nappal felkeresni a biztosító kirendeltségét.

 
 
 
forrás: Magyarorszag.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja