SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szinglinek lenni tényleg menő?

Andrási Betty [cikkei] - 2022-12-09
Sok 30-as, 40-es nő fordul szakemberhez azzal a kérdéssel, hogy: mi a baj velem, miért vagyok még mindig egyedül? Azonban sok esetben arra nem is gondolnak, hogy lehet tudatalatti gátak nehezítik a pártalálásuk.
Szinglinek lenni tényleg menő?

Pár évvel ezelőtt még nagyon felkapottá vált, hogy „szinglinek lenni menő”. Napjainkra ez már megfordult, az emberek inkább azzal fordulnak szakemberhez, hogy szeretnének párkapcsolatban lenni, azonban valahogy nem sikerül megtalálni az ideális társukat.

Az ember társas lény és mindenki szeretne szeretve lenni.

Azonban a szingli nők lelkének mélyén, főleg, akik már tartós szingliségben élnek, előfordulhatnak olyan tudatos és tudattalan gátak, amelyek elszigetelhetik attól, hogy harmonikus párkapcsolatot alakítson ki.

Gyakran az érintettek is érzik, hogy érdemes lehet mélyebben megismerniük önmagukat, esetleg már felmerül bennük a gondolat, hogy akár régebbi, mélyebb traumák is húzódhatnak a háttérben, amelyek akadályozhatják a társuk megtalálását.

Az elkövetkezendőkben megemlítenék 5 lehetséges okot, ami a szingliség hátterében állhat, azonban ennél jóval több ok is meghúzódhat a háttérben.

1. Túl magas elvárások

Az irreálisan magas elvárások jó kibúvót jelentenek a nőknek és így elképzelhető, hogy erre hivatkozva már nem is akarnak belekezdeni egy kapcsolatba.

Tökéletes társ nem létezik, mindenki folyamatosan változik, ha pedig túlidealizáljuk a jövendőbeli társunkat, akkor akár kisebbségi érzést is kialakíthatunk magunkban.

A magas elvárások mögött azonban az érintett hölgy tele van félelemmel és ezeket feloldva tud csak továbblépni.

2. Ragaszkodás a múltbéli csalódásokhoz

A régi kapcsolatokból nagyon sok lelki sebet hurcolhatunk magunkkal, főleg, ha egy nőről van szó. Ezeket mintákként visszük tovább az életben, amelyeket majd más minták hiányában rávetíthetünk a jövendőbeli kapcsolatokra.

Biztosan ismerősek az alábbi mondatok: „minden férfi egyforma”, „engem soha nem szerettek igazán”, „minden férfi szemét” és így tovább. Az általánosításban tipikusan megfigyelhetőek a „mindig”, „soha” és „minden” szavak.

Ezek a minták rontják egy kapcsolat működését, de akár meg is akadályozhatják egy új kapcsolat létrejöttét.

Mindenképp érdemes feloldani ezeket a mintákat, és tiszta lappal belevágni egy új kapcsolatba, vagy a régi, rosszul berögzült mintákat, új, jó mintákkal helyettesíteni.

3. Félelem az elköteleződéstől

Az estek többségében, ha valaki túlzottan tartózkodik a párkapcsolatoktól, biztosan található a háttérben valamilyen félelem.

Ezek közül az elköteleződéstől való félelem rendkívül gyakori.

Okai lehetnek:

  • rossz családi minta
  • társadalmi minta (házasság úgyis válással végződik)
  • kötődési nehézség, trauma (akár fiatalkorban nem tudott bízni a szülőkben)
  • bizonytalan elköteleződés

Akár mind a 4 ok előfordulhat egyszerre, vagy kombinálódhatnak is, a lényeg viszont minden esetben, hogy fel legyenek oldva, mivel a félelem az egyik legalattomosabb akadálya a párkapcsolatok kialakulásának.

4. Lázadás a megfelelés ellen

Egy 30-as, 40-es nő vállára hatalmas súllyal nehezednek a társadalom, a környezet, vagy a család elvárásai.

Gyakran, akár még a nőhöz nem is közel álló emberek, bevásárlólistaként kezelnék az életét és pipálgatni szeretnék az elért mérföldköveket. Karrier, munka, sikeres párkapcsolat, házasság, gyerekvállalás és így tovább.

Ez óriási terhet ró a nőre, amelyre egy idő után akaratlanul is egy önvédő mechanizmussal reagál: lázad. Pont az ellenkezőjét teszi mindannak, amit elvárnak tőle, azonban ez részéről nem tudatos, sőt ő maga is negatívan éli meg ezt a fajta védekezést.

Azonban hiába lázad valaki az elvárások ellen, ugyanúgy azok alakítják az életét, mintha az elvárások szerint cselekedne. Érdemes megszüntetni a megfeleléshez és az elvárásokhoz való függőséget. Ha érezelemmentesen állnak ezekhez a rájuk erőltetett elvekhez, akkor többé nem tudnak szorongást okozni, így nem is kell mi ellen védekezni.

5. „Nőietlenség”

Ha egy nő életében nincs férfi, akkor elképzelhető, hogy nincsenek rendben a női energiái, így a férfi, mint férfias energia, nem tud bekapcsolódni vagy olyan bizonytalan energiát vonz be, mint amilyen ő maga is, ami nem vezet hosszútávó eredményre.

Számos külső és belső gát, sztereotípia nehezítheti egy nő dolgát, hogy kiteljesítse valódi női oldalát.

Vannak nők, akikben alszik a nőiesség. Ekkor a nők nincsenek jól, boldogtalanok, jellemzően önbizalomhiányosak, tele vannak félelmekkel és folyton agyalnak és úgy érzik nem tudnak megfelelni a rengeteg elvárásnak, amelyet egy nőnek be kellene töltenie.

Életükbe ezáltal csak hasonló férfi tud kapcsolódni, de együtt is annyira bizonytalanok lesznek, hogy nem tud a kapcsolat hosszútávon kibontakozni.

Érdemes lehet felismerni, hogy a nőiességgel kapcsolatban mi okozza a belső feszültséget, és lépésenként előhívni azt a Nőt, aki mélyen lakozik.

Indexkép: unsplash.com

Andrási Betty


Andrási Betty
Holisztikus pszichológus

Elérhetőségeim:
Email: info@andrasibetty.com
Weboldal: https://andrasibetty.com
https://stoppanik.hu
Telefon: 06703309685
Facebook oldal: https://www.facebook.com/andrasibettypszichologus
Facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/659371985383885/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja