SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A termográfia (bőrhőmérséklet mérése) új és egyszerű módszer a pajzsmirigy göbök vizsgálatában

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2021-06-07
A pajzsmirigy csomók (göbök) gyakoriak az általános populációban. A felnőtt populációs vizsgálatok szerint a nők körülbelül 4-7%-ának és a férfiak 1-3%-ának vannak tapintható pajzsmirigycsomói. Az ultrahangvizsgálattal megbecsült göbök gyakorisága azonban magasabb, eléri a lakosság 68%-át. A pajzsmirigycsomók nemcsak a pajzsmirigy térfogatának növekedését jelentik, hanem ez egyidejűleg a mirigy túlnövekedésével és strukturális vagy funkcionális átalakulásaival is együtt jár. Bár a pajzsmirigy göbök többsége jóindulatú, a rosszindulatú daganatok kizárása kötelező.
A termográfia (bőrhőmérséklet mérése) új és egyszerű módszer a pajzsmirigy göbök vizsgálatában

Milyen módszerek állnak rendelkezésre a göbök vizsgálatában?

 

  • Kötelező a pajzsmirigy fizikális vizsgálata, tapintása, amely sajnálatos módon egyre gyakrabban elmarad. Jóllehet a tapintás során a pajzsmirigy állomány (rugalmas? tömött? érzékeny? kemény? stb.) sok információt adhat.
  • A göbök izotópos vizsgálata során kiderülhet, hogy a göb sok izotópot vesz fel, túlműködik (ezek az ún. meleg vagy forró göbök), amelyek túlműködést okozhatnak. A szív ritmuszavarainak hátterében gyakran ilyen göbök állnak. A gyulladás vagy a rosszindulatú folyamat miatti göbök nem vagy csak alig vesznek fel izotópot, ezért „hideg göböknek” nevezzük.
  • Az ultrahang (UH) valóban további módot jelentett a göbök vizsgálatában, ezért ezeket már rendszeresen végezzük.
  • Az UH-val kombinált tűszúrásos vizsgálat tovább javította a göbök funkciójának megítélését (jó- vagy  rosszindulatú, gyulladásos eredetű folyamat áll-e fenn).
  • Jelenleg a „finomtű biopsziát (FNAB)” tartjuk a diagnózis „arany standard” eszközének.
  • A 95%-nál nagyobb specifitás ellenére a határozatlan eredmények az esetek 15–30%-ában fordulnak elő, és ekkor mind a beteg, mind a sebész kezelési dilemmába kerül. Ezért ezekben az esetekben más műtét előtti diagnosztikai technikák alkalmazásával elkerülhetjük a felesleges további diagnosztikai eljárásokat és a műtétet is. Ennek a problémának a megoldásához hasznos segítséget nyújt az infravörös termográfia, amelyik olcsó és nem invazív, fájdalmatlan módszer a göbök vizsgálatára. Fontos, hogy a pajzsmirigyrák az összes pajzsmirigy göb 7–15%-át képviseli. A göbökben az erek növekedése a helyi bőrhőmérséklet emelkedésével járhat. Ezenkívül a rosszindulatú sejtszaporulat (sejtek számának növekedése) által termelt nitrogén-oxid szint növekedése helyi értágulatokat eredményez, ami egyre több hő kibocsájtásához vezet. Figyelembe véve ezeket az információkat és azt a tényt, hogy a pajzsmirigy felszínes mirigy, logikusnak tűnt, hogy a pajzsmirigy feletti bőrhőmérsékletet meghatározzuk. Ez a hő az infra tartományban található, ezért külön eszközöket kellett kifejleszteni. Ennek az infravörös termográfiának a hasznosságát már korábban felvetették. Az utóbbi években ezekről számos tanulmány jelent meg, de csak a napjainkba került be az orvosi gyakorlatba (CP Damião CP és munkatársai Menj: Sci Rep.2020; 10:21010. Published online 2020 Dec 3. doi:10.1038/s41598-020-78047-1).
  • Az infravörös termográfia mérésére több és gyakran komplikált módszert dolgoztak ki. Ezért a korábbi komplikált és gyakran igen drága technikák helyébe már az okostelefonokra szerelhető applikációt fejlesztették ki, amelynek segítségével pontosan mérhetjük a göbök funkcióját. Örömteli, hogy hazánkban először ez a módszer is rendelkezésünkre áll (1 ábra).

az okostelefonra szerelt infravörös kamera1. ábra. Az okostelefonra szerelt infravörös kamera

A göbök értékelésében a meghatározó az volt, hogy a göbök mért átlagos hőmérséklete mennyiben tért el az ép résztől.

A pajzsmirigy termogram színes és fekete-fehér képe
2. ábra. A pajzsmirigy termogram színes és fekete-fehér képe

A következő összetett és matematikai modellekkel végzett feladat az volt, hogy az  eltérő, tehát fokozott vagy csökkent működésű pajzsmirigy aktivitását meghatározzuk. Azt az eredményt kaptuk, hogy a hőmérséklet lényegesen eltért a két állapotban (3. ábra)

Termogram hiper- és hipotireoid állapotban
3. ábra. Termogram hiper- és hipotireoid állapotban.

A vizsgált két betegen a következő mérések voltak megfigyelhetők: a túlműködő (hipertireoid) állapotban a helyi átlagos hőmérséklet 37,1-37,5 °C, míg csökkent működés esetén 34,6-34,9 °C volt.

Az egyes csoportok bőrhőmérséklet megoszlását mutatja az eltérő pajzsmirigyműködés függvényében a 4. ábra. A legmagasabb a hipertireoid a legalacsonyabb a hipotireoid csoportban volt.

bőrhőmérséklet
4. ábra. A bőrhőmérséklet a hiper- és hipotireoid állapotban és a kontroll csoportban.

Nagyobb számú egyénben az volt kimutatható, hogy az átlag a hőmérséklet ± standard eltérés 37,63 ± 0,56 °C volt a hiperthireoisisban, de csak 34,93 ± 0,32 °C volt hipotireózisban és 35,76 ± 0,49 °C  pedig a kontroll csoportokban. Az egyes göbök vizsgálata azt mutatta, hogy a jóindulatú göbök hőmérséklete nem tért el a normális területtől (36,21 ± 0,73 °C), de a rosszindulatúak magasabb hőmérsékletet mutattak (37,63 ± 0,29 ° C) (5. ábra)

Túlműködő, nem rosszindulatú göb
5. ábra. Túlműködő, nem rosszindulatú göb a j. pajzsmirigylebenyben

A pajzsmirigygöbök termográfia vizsgálata
6. ábra. A pajzsmirigygöbök termográfia vizsgálata (a-i-ig). A sötétvörös göbök rosszindulatú folyamatot  valószínüsítenek.

Mivel a pajzsmirigy rosszindulatú megbetegedése gyakran társul az emlő daganatával, ezért meghatározták az emlők göbeinek hőmérsékletét és szignifikáns összefüggést találtak a göbök funkciójával (7. ábra).

Az emlők termográfiás képe
7. ábra. Az emlők termográfiás képe (a bal oldalon kifejlett fokozott aktivitással)

Az eredmények azt mutatják, hogy a termográfia fontos módszer lehet, és más  képalkotási móddal együtt alkalmazva lényeges szerepet játszhat a pajzsmirigy betegségeinek  funkcionális diagnózisában.

Nyitókép: depositphotos

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja