SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egyre több a hosszú távú szövődményekre panaszkodó COVID-fertőzésen átesett páciens

Családinet [cikkei] - 2021-05-07
Megtízszereződött a COVID-szövődményekkel orvoshoz fordulók aránya az Affidea Magyarországnál. Sok olyan volt beteg is post-COVID tünetektől szenved, akinek semmilyen szerve nem károsodott a fertőzés alatt.
Egyre több a hosszú távú szövődményekre panaszkodó COVID-fertőzésen átesett páciens

A betegek egy része különböző, hosszú távú tünetekről számol be. Mint ismeretes a COVID-19 betegség elsősorban a légutakat támadja meg, gyakran súlyos kétoldali tüdőgyulladást okozva. A tüdőben ennek nyomán kialakuló hegesedés még hónapok, sőt akár fél év múltán is légzési nehézséget, teljesítménycsökkenést okoz. Igen gyakori szövődmény emellett a szívizomgyulladás, a magas vérnyomás és egyéb olyan szív- és érrendszeri panaszok is kialakulhatnak a betegek egy részénél, amelyek a fertőzés elmúltával sem mutatnak javulást. Egy tanulmány szerint a kórházban ápolt betegek 7-27%-ánál alakul ki szívizomkárosodás, illetve a betegség megnöveli a trombózis veszélyét is.

Sajnos a vírus az idegrendszert sem kíméli, egy vuhani betegeken végzett tanulmány szerint a fertőzésen átesettek 36 százalékánál alakul ki idegrendszeri károsodás. A legismertebb tünet a szaglás és az ízérzés csökkenése, illetve elvesztése. Ezek sokszor megelőzik a légúti tünetek megjelenését és a beteg gyógyulását követően is még hónapokig fennmaradhatnak. Gyakran panaszkodnak a betegek a gyógyulás után nagyfokú gyengeségre és fáradtságra, a különböző testtájak érzészavarára. Gyakori maradandó tünet még a fejfájás, és az emésztőrendszer is csak hetek múltán áll vissza a normál működésre. Elmondható, hogy a SARS-CoV2 belobbanthatja és súlyosabbá teheti a már meglévő alapbetegségeket is.  Ezért nagyon sok koronavíruson átesett ember a fertőzés után orvoshoz fordul panaszaival.

„Természetesen nem érdemes a COVID-19 betegség miatti karantént követő pár napban rögtön post-COVID vizsgálatra menni, a gyógyulás a legtöbb esetben ennél hosszabb időt vesz igénybe. Azoknak a pácienseknek, akiknek neurológiai tünetei vannak, még ennél is tovább, akár egy-két hónapig tart a felépülés.  Ha valaki átesett a fertőzésen, akkor legalább 2-3 hetet érdemes várni, mielőtt a hosszú távú hatásokat kivizsgáltatná magán. Érdemes komplex post-COVID szűrővizsgálatot elvégeztetni, amely feltárhat olyan problémákat is, amikre nem is gondolt a páciens.” – emelte ki Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbetegszakellátás orvosigazgatója. Ha valaki például szeretne sportolni a fertőzés után vagy folyamatos maradványtünetektől szenved, mindenképpen forduljon orvoshoz, aki feltárja a szervek, például a szív tényleges károsodását.

Egy komplex post-COVID vizsgálati csomag tartalmaz egy nyugalmi EKG-t és Troponin-szint meghatározást a szívizomgyulladás és -károsodás kizárására, egy alacsony sugárdózisú mellkas-CT-t, oxigén-szaturáció mérést és egy légzésfunkció vizsgálatot, amely a tüdő károsodását célzott feltárni. Mindezeket a gyulladásos folyamatokat feltáró laborvizsgálat, valamint a trombózisveszélyt jelző D-dimer meghatározás egészíti ki. Ezen túl ellenanyagszint-mérést is érdemes kérni, amely a betegség utáni antitest termelés mennyiségét és a védettség kialakulásának aktuális állapotát vizsgálja. 

„Az elmúlt 2 hónapban jelentősen megugrott a post-COVID tünetekkel jelentkező betegek száma, a februári adatokhoz képest több, mint 10-szer annyian végeztettek el valamilyen post-COVID szűrést márciusban és áprilisban is. Az Affidea Magyarországnál különböző szűrőcsomagok közül választhatnak a betegek. Elsősorban a leggyakoribb szövődményeket próbáljuk feltárni ezekkel a vizsgálatokkal, így a tüdőkárosodást, a szívizomgyulladást és -elhalást, illetve az egyéb szív- és érrendszeri problémákat, a magas vérnyomást, trombózis veszélyét. A laborvizsgálatokkal a szervezetben meglévő gyulladásokat azonosíthatjuk. A legtöbb beteg egyébként kardiológiai, neurológiai és olykor tüdőkárosodásra jellemző tünetekkel érkezik.” – tette hozzá Dr. Menyhárt Orsolya.

A szűrést követően a megfelelő szakorvos a feltárt szervi problémáknak megfelelően megpróbálja csökkenteni a COVID-on átesett beteg panaszait. Ezzel kapcsolatban Dr. Menyhárt Orsolya elmondta: „Előfordul, hogy a vizsgálatokon semmilyen szervi eltérést nem találunk, ugyanakkor a beteg mégis fájdalomról és tünetekről panaszkodik. Sajnos a fertőzést követő szorongás, a bezártság és a COVID-dal kapcsolatos érzelmek nagyon sokszor pszichológiai alapon okoznak tüneteket még akkor is, amikor ennek semmilyen biológiai alapja nincs. Ezek megoldása azonban már a pszichológusok feladata lesz.”

Nyitókép: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja