A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lehet barna, fehér, zöld vagy véres - Mit kell tudni a hüvelyi folyásokról?

Pintér Dóra - 2021-05-19
Mindannyiunk számára jól ismert, hisz a hüvelyi folyás a nők életének alapvető velejárója. Mennyiségének vagy minőségének megváltozása sok esetben lehet teljesen normális, de számos esetben kórokozók vagy egyéb kórfolyamatok állhatnak a háttérben.
Lehet barna, fehér, zöld vagy véres - Mit kell tudni a hüvelyi folyásokról?

Akár az újszülötteknek is lehet hüvelyi folyása a születés előtt az anya szervezetéből kapott ösztrogén miatt. Ez általában 2 héten belül megszűnik.

Egy nő szaporodóképes évei alatt a hormonális változások normál folyást eredményezhetnek, ami vízszerű, nyálkás vagy tejfehér. Mennyisége és típusa a menstruációs ciklus különböző fázisai szerint változik.

A változó kor elérésével a normál folyás lecsökken az ösztrogének hiánya miatt.

A normál hüvelyflóra és jelentősége

Tudvalevő, hogy a vaginális folyadék kémhatása savas, amit az ott élő Lactobacillus törzsbe tartozó baktériumok biztosítanak. A hüvelyben az emberi szervezet egyik legnagyobb bakteriális flórája található, ennél nagyobb mennyiségű élettani bakteriális közeg csak a vastagbélben fordul elő. A hüvelyflóra legalább száz különböző féle baktériumból áll, melyek kb. 40-60%-a tejsav termelő Lactobacillus. A tejsav baktériumoknak kitűntetett szerepe van a normál, élettani hüvelyi viszonyok fenntartásában, így közvetlenül biztosítják a hüvely egészségét és a folyásmentes állapotot.
A Lactobacillusok számának csökkenését számos tényező okozhatja, mint pl. antibiotikum szedése, túlzott mértékű szexuális élet, akut vagy krónikus bélbetegségek, emésztési problémák, különböző krónikus betegségek. Következménye a csökkent tejsavtermelésből adódó pH emelkedés, lúgos irányú eltolódás, amely a kiegyensúlyozott hüvelyi közeg felborulását eredményezi. Az egyensúlyvesztés kedvez a hüvelyflórát alkotó bizonyos baktériumok elszaporodásának (pl. Gardnerella vaginalis- bakteriális vaginosis), illetve külső fertőzések kialakulásának. Az antibiotikum szedés leggyakoribb következménye a hüvelyi viszketéssel és fehéres túrószerű állagú folyással járó hüvelygombásodás (Candida fertőzés).

A nem megfelelő intim higiénia, cukorbetegség is vezethetnek a hüvely gombás fertőzéseihez és akár maga a terhesség is megkönnyíti ezen kórokozók hüvelyben történő megtelepedését, ezáltal a jellegzetes tünetek (viszkető, égő érzés, bő, túrós, fehér színű váladékozás, közösülés közbeni fájdalom) kialakulását.

Dr. Tidrenczel Zsolt szülész-nőgyógyász szakértőnk felhívja a figyelmet, hogy a tudatos odafigyelés és önmagában az egészséges hüvelyflóra fenntartása képes a kóros hüvelyi folyásos állapotok jelentős részének a megelőzésére.

Fehér folyás

A fehér/színtelen és szagtalan bővebb folyás egészséges női szervezetben is megjelenhet, elsősorban hormonális hatásoknak köszönhetően. Ilyen például az ovuláció, azaz a peteérés, mely során nagyjából a ciklus közepén néhány napig kifejezetten bőséges, tojásfehérjeszerű váladék ürül a hüvelyből. Hasonló módon a terhesség első hónapjai alatt fellépő bővebb hüvelyváladék sem feltétlenül betegség jele, ilyenkor ugyanis - a méh üregében fejlődő magzat védelme érdekében bekövetkező hormonális hatások miatt - fokozódik a hüvely falának nyáktermelése. Ijedelemre tehát semmi ok.

Zöld folyás

Az úgynevezett STD-kórképek (Sexually Transmitted Disease, vagyis nemi úton terjedő betegség) közül a hüvelyi folyásokhoz leggyakrabban a Trichomonas vaginalis nevű élősködő vezet: ilyenkor a váladék rendszerint bőséges, habos-zöldes. Fontos hangsúlyozni, hogy a legtöbb STD fertőzés (pl. Chlamydia, Ureaplasma) esetén kifejezetten magas a tünetmentes fertőzések aránya!

Véres folyás

A belső női nemi szervek gyulladásos vagy tumoros állapotai sok esetben járnak vérezgetéssel. Ilyenkor a hüvelyből távozó váladék véresen-barnásan festenyzett, időnként „húslé szerű”, de akár friss vér is lehet. Előfordulhat közösülés közben vagy után, de akár spontán is. A gyulladásos folyamatokhoz társuló véres folyás rendszerint a gyulladás egyéb jeleivel (láz, fájdalom) együtt lép fel, ezzel szemben azonban a daganatok sokkal rejtőzködőbbek: a tünetmentes növekedés csak előrehaladottabb állapotban szövődik vérzéssel.

Mitől lesz barna a folyás és mi minden állhat a hátterében?

Rengeteg nő tapasztal közti vérzést, úgynevezett barnázást a ciklusa valamelyik szakaszában, mely előfordulhat a menstruációs vérzést követően, a ciklus közepén vagy napokkal a menzesz előtt. Van, mikor ez a jelenség teljesen normális és van, amikor valami rosszat hivatott jelezni, ami lehet egy apró vagy komolyabb hormonális egyensúlytalanság.

Barnázásnak azt nevezzük, amikor egy kis mennyiségű vér távozik a hüvelyen keresztül. Ez a vér lehet rózsaszínes váladék, rozsdás barna vagy világos, élénkpiros. Történhet egyszer, de tarthat órákon vagy napokon át is. A barnázás nem jelenti a menstruáció megjöttét. A menstruáció megjöttét mindig a valódi menstruációs vérzés megjelenése határozza meg.

Amikor a barna folyás normális

Normális barnázásnak azt nevezzük, amikor a rendes (egészséges esetben 3-5 napig tartó) menstruációs vérzésünk után még 1-2 napos pecsételés van.

Ovulációs barnázásnak, más néven közti vérzésnek nevezzük a ciklus közepén vagy a következő esedékes menstruáció előtt 10-14 nappal jelentkező vérzést, ami szintén normális. A ciklus közepén jelentkező vérzésnek két oka ismert:

  • a petesejt kitör a tüszőből, amelyet egy kis vérzés kísér;
  • ovuláció alatt egy hirtelen és rövid ideig tartó ösztrogénszint emelkedés történik, ami arra készteti a méhnyálkahártyát, hogy egy kis része lelökődjön.

Az a barnázás, amely az esedékes menstruáció előtt 1 héttel jelentkezik és nem tart tovább egy napnál, az úgynevezett beágyazódási barnázás. Azért is hívjuk így, mert ilyenkor ágyazódik be a megtermékenyített petesejt a méhnyálkahártyába és egy nagyon rövid időre megemelkedik az ösztrogénszint, a progeszteronszint pedig hirtelen leesik, közvetlen mielőtt a sárgatest átvenné a progeszterontermelést. A sárgatest akkor veszi át a progeszterontermelést, amikor a megtermékenyített petesejt azt az üzenetet adja a szervezetben, hogy megtörtént a terhesség létrejötte és ezért mindenképpen meg kell tartani a méhnyálkahártyát. Fontos megjegyezni, hogy több napig tartó barnázás véletlenül sem jelent beágyazódási barnázást, ezért ezzel érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.

Mit kell tudni a közti vérzésekről?

A közti vérzés gyakran kapcsolatban áll a fogamzásgátló tabletta szedésével. Ez esetben a tablettaszedés első egy-két hónapjában - amíg a szervezet megszokja az új hormonális helyzetet - gyakran tapasztalnak pecsételő vérzést a nők a ciklus közepén is. A jelenség ártalmatlan, nem kell tőle megijedni. Ha azonban nem először jelentkezik a tünet, mindenképpen érdemes szakorvossal konzultálni.

Abnormális barna folyás

Az a barnázás, amely nem a fentebb említett intervallumokban történik, abnormálisnak számít. Nem normális például a menstruáció megjötte előtt napokkal már barnázni, ennek több oka is lehet.

Leggyakoribb oka a menstruációt napokkal, akár egy héttel megelőző barnázásnak a progeszteronhiány. A progeszteron feladata meg- és fenntartani a méhnyálkahártyát arra az esetre, ha teherbeesés történt. Ha nincs elég progeszterontermelődés, a méhnyálkahártya le fog lökődni. A progeszteronhiány egyik jellemzője a menzesz előtt napokkal vagy akár egy héttel előbb jelentkező rendszertelen vérzés.

Ez alapvetően a terméketlenség jele lehet és szintén okozhat korai vetélést.

Mi a teendő?

A fent olvasottak miatt látható tehát, hogy a hüvelyi folyás egy meglehetősen gyakori tünet, mely az esetek egy részében kezelést, akár komolyabb beavatkozást is igényel. Éppen ezért - már csak a megnyugvás végett is - javasoljuk, hogy minden, pár napnál tovább tartó vagy éppen folyton visszatérő, esetleg egyéb panaszokkal szövődő hüvelyi váladékozás esetén keressetek fel nőgyógyász szakorvost, aki rendszerint egy egyszerű vizsgálatot követően a leghatékonyabb terápiát javasolja számotokra.

A cikket lektorálta:

Forrás: Intim Magazin

Nyitókép: depositphotos

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja