A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kérdések a menstruációról, amelyekről minden kamasznak tudnia kell

Kercsó Dorottya - 2019-08-01
A menstruáció valószínűleg az egyik legkényelmetlenebb téma, amiről gyermekünkkel beszélnünk kell. Sok szülő tart attól, hogy a tény, hogy vér folyik, ráadásul "onnan", megriasztja a gyereket. Mégis szót kell ejteni róla, mégpedig mihamarabb, hogy mire elérkezik az idő, a kislány teljesen tisztában legyen vele, mi zajlik a testében.
Kérdések a menstruációról, amelyekről minden kamasznak tudnia kell

Mikor kezdjük a beszélgetést?

Mint minden hasonló témát, a menstruációt sem egyetlen „nagy” bejelentéssel kell megismertetni. A gyerekek már óvodás korukban érdeklődnek arról, mire való a betét és a tampon. Ilyenkor az ő szintjükön elmondhatjuk, hogy a nénik havonta pár napig véreznek, és ezek az eszközök arra valók, hogy a vért felfogják. Mindenképpen hangsúlyozzuk ki, hogy ez természetes folyamat, nem sérülés vagy betegség jele, és nem fáj (legalábbis nem úgy, ahogy azt a kicsi elképzelné.)

Ha nem kerül szóba a téma, mi is felhozhatjuk valamilyen természetes szituációban. Amikor tampont veszünk, megkérdezhetjük, tudja-e, mire való, vagy ha valaki a környezetünkben babát vár, elmesélhetjük, honnan veszik észre a nők, ha teherbe estek.
 

Mit tegyek, ha számomra kellemetlen a téma?

Ha úgy érzed, a saját szavaiddal nem tudsz erről beszélgetni a gyerekkel, szerezz be egy felvilágosító könyvet - számtalan típus van már óvodásoknak is -, vagy üljetek le megnézni egy neki szóló ismertető filmet. A könyvet is lehetőleg közösen nézegessétek, a nagyobb gyereket pedig biztosítsd arról, hogy bármi kérdése van a témáról, hozzád fordulhat segítségért.


Mikor várható az első menstruáció?

Valamikor 10 és 15 éves kor között, átlagosan 12 évesen. Saját gyermekünk esetében iránymutató lehet, hogy rendszerint a mellnövekedés megkezdődése után két évvel, és a hüvelyi folyás megjelenése után hat hónappal számíthatunk az első havi vérzésre. Az érés üteme öröklődik is: ha te magad korán kezdtél menstruálni, számíthatsz rá, hogy kislányod is korán fog. És noha ez még messzebb van, azt is érdemes tudni, hogy a korai serdülés általában késői menopauzával jár.


Azonnal rendszeres lesz a vérzés?

Nem. Az első időszakban teljesen normális, ha több hónapon át kimarad. Nagyjából 2-3 évre van szükség a rendeződéshez.


Mi okozza a fájdalmat?

Ovuláció idején a méhnyálkahártya megvastagszik, hogy megfelelő helyet biztosítson a megtermékenyült petesejt számára. Ha a fogamzás nem következik be, a nyálkahártya kevés vér kíséretében távozik, ez a menstruáció. A folyamat során a méh összehúzódik, ami a legtöbb fiatal lánynál görcsös hasi fájdalommal jár.

Néhány évtizede még az volt az uralkodó álláspont, hogy ez „nem is fáj annyira”, és legfeljebb meleg vizes palackot használjon enyhítésére a kislány, ma már azonban a szakemberek is elismerik, hogy sokan valóban nagyon szenvednek ilyenkor. Ha görcsoldó gyógyszer hatására enyhül a fájdalom, nincs szükség orvosi beavatkozásra. Sokan számolnak be arról, hogy szülés után megszűntek a panaszaik, de sajnos nem mindenki ilyen szerencsés.


Milyen gyakorlati módszerekkel készüljünk az első vérzésre?

Mire elérkezik a nagy nap, legyen tisztában a kamaszlány a menstruációs eszközök használatával és a fájdalomcsillapítás módszereivel. Váratlan helyzetek elkerülése érdekében már az első vérzés jelentkezése előtt is mindig legyen nála betét vagy tampon, fájdalomcsillapító és váltás fehérnemű.


Szűz lányok használhatnak tampont?

Igen. A szűzhártyán több természetes nyílás található, amelyeken a tampon könnyen átfér.


Már az első menstruáció után teherbe lehet esni?

Sőt, akár előtte is. Az első peteérés két héttel megelőzi az első vérzést, így már akkor termékennyé válik a lány, amikor még nem is tud róla.


Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Ha 8 éves kor előtt jelentkeznek a serdülés első jelei (fiúknál ez 9 év)
  • Ha a 16. születésnapig nem indul meg a menstruáció
  • Ha a ciklus az első vérzést követő három éven belül nem rendeződik.
  • Olyan erős fájdalmak esetén, amelyeken a görcsoldó sem enyhít
  • Extrém erős vérzés esetén: ha két óránál gyakrabban kell betétet vagy tampont cserélni


Fiúknak is tudniuk kell minderről?

Természetesen igen. Akinek lánytestvére van, általában eléggé jól értesült szokott lenni a témát illetően, de a többieknek is tudniuk kell, mi zajlik a lányok testében. Tanítsuk meg nekik azt is, hogy nincs ízléstelenebb annál, mint amikor „Mi bajod van, megjött?” megjegyzéssel reagálnak a lányok nekik esetleg nem tetsző viselkedésére.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: edsavi30 / pixabay

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja