A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Menstruáló kamaszlány a nyaraláson - való-e egy tininek a tampon?

Kercsó Dorottya - 2020-08-06
Érvek és ellenérvek csapnak egymásnak, pedig a szakértők már évtizedek óta egyetértenek abban, hogy megfelelő körültekintéssel alkalmazva a tampon egyáltalán nem tesz kárt a fiatal lányokban.
Menstruáló kamaszlány a nyaraláson - való-e egy tininek a tampon?

„Korán kezdtem menstruálni, még nem voltam 11 éves. Anya azt mondta, 14 éves koromig nem használhatok tampont, ám amikor a vérzés zsinórban a harmadik évben tette volna tönkre a nyaralásomat, annyira sírtam, hogy megszánt, és egy évvel korábban megengedte. Hatalmas kő esett le a szívemről, és később Anya is azt mondta, nem volt racionális oka az ellenérzésének. Néhány éven belül az én lányomnál is fel fog merülni a téma, és biztos, hogy a saját tapasztalataim alapján a kezdetektől engedni fogom neki a tampont, ha úgy kényelmesebb” – mondja a ma már negyvenes Vera. Története bizonyítja, hogy évtizedekkel ezelőtt sem volt már feltétlenül tabu a fiatal lányok tamponhasználata, ugyanakkor rövid internetes kutakodás után láthatjuk, hogy ma sem mindenki ért ezzel egyet. Igaz, félelmeik nagy része könnyen eloszlatható.

A kamaszlányok nagy része amúgy is ellenérzéseket táplál a menstruáció iránt. Macerás, „ciki”, és gyakran komoly fájdalmakat is okoz. Ha ráadásul a tábor vagy a nyaralás alatt jön meg a kislánynak, az nem csak a régóta várt élményt teszi tönkre, hanem rengeteg felesleges magyarázkodásra is kényszeríti (nem, nem fogja természetesen kezelni, és elmagyarázni a fiúknak, hogy azért ül felöltözve a parton, mert épp menstruál), a többiek örömét látva pedig csak erősödik benne az érzés, amit persze eddig is sejtett, hogy valamilyen okból ő „hibásan van bekötve”.

Ettől függetlenül lehet, hogy ő maga is idegenkedik a tamponhasználattól, ebben az esetben nem kell erőltetni. Felajánlani azonban lehet, ha pedig ő szeretné, érdemes támogatni benne, hiszen nem tesz benne kárt, helyesen használva pedig a fertőzések esélye is minimális.


Nem szakítja át a szűzhártyát!

Az egyik leggyakoribb érv a fiatal lányok tamponhasználata ellen az, hogy „elveszi a szüzességet”, vagy hogy ilyen korban a hüvely még nem alkalmas rá. Mindkét állítás alaptalan.

A szűzhártyán több természetes nyílás található – ha nem így lenne, a menstruációs vér sem tudna átjutni rajta -, amelyek elég lágyak ahhoz, hogy egy mini tampon minden további nélkül keresztülférjen rajtuk. A hüvely fala is rugalmas, egy mini, de akár egy normál tampon is gond nélkül felhelyezhető.


Biztonságos tamponhasználat tiniknek

Sokan félnek a fertőzésektől, amelyeket a tampon vagy a menstruáció alatti fürdőzés okoz. Ezen aggodalmak egy részének valóban van létjogosultsága, azonban többségük megfelelő elővigyázatossággal kiküszöbölhető.

A legfontosabb, amire figyelnie kell a kislánynak is, hogy mindig tiszta kézzel cseréljen tampont, tehát mielőtt hozzányúl, alaposan mosson kezet szappannal. A kézmosás természetesen utána sem maradhat el, de ezt már ritkábban szokták elfelejteni. Nyugat-Európában sokkal elterjedtebbek, de nálunk is elérhetők az úgynevezett applikátorok, amelyek segítségével a tampon még kényelmesebben felhelyezhető.

Mondjuk el neki, hogy a tampon akkor van jó helyen, ha nem érzi. Ha kényelmetlen, nyom, igazítani kell rajta.

Szűz lányok legjobb, ha a mini méretet használják, de végszükség esetén a normál sem szokott gondot okozni.

A tampon legfeljebb nyolc órán át legyen a hüvelyben, de az első napokban szükség lehet sokkal gyakoribb – akár 2-3 óránkénti – cserére is. Fiatalabb lányokat érdemes erre figyelmeztetni is.


Valódi veszély: a toxikus sokk szindróma (TSS) tünetei

A tamponhasználat egyetlen valódi veszélyt rejt magában: a toxikus sokk szindróma (TSS) egy nagyon ritka, de súlyos betegség, amely az esetek nagyjából felében tampont használó nőket érint. Gyakran okozza az, hogy a túl sokáig – akár napokig – fent felejtett tamponban elszaporodnak a baktériumok. Ezért ha a lány bármilyen okból kifolyólag nem tudja eltávolítani, nem szabad késlekedni: bármilyen kellemetlennek is tűnik, fel kell keresni a nőgyógyászt, aki könnyen segíteni tud a problémán.

Mindenképpen gondolni kell rá, ha menstruáció – különösen tamponhasználat – alatt a következő tünetek jelentkeznek:

  • lázzal járó hasmenés, hányás
  • fejfájás
  • torokfájás
  • bőr kivörösödése
  • vérnyomás csökkenése
  • izomfájdalom

A TSS gyors, intenzív kezelést igényel, ezért ezeket a tüneteket tilos figyelmen kívül hagyni.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: pixabay.com

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja