SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Drága mama, maga itthon marad!" – Magunkkal vigyük-e a szülőket a nyaralásra?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-08-02
Még javában tombol a nyár, sokaknak az augusztus jelenti azt a hónapot, amikor az egész család szabadságra megy. Ilyenkor szünet van a bölcsödében, óvodában, iskolában, így anya és apa is nyugodtan tervezhet közös kikapcsolódást. Sok párnál bevett szokás, hogy magukkal viszik a szüleiket is akár külföldre, akár belföldre mennek nyaralni, de vannak olyanok, akik hallani sem akarnak róla. Van-e arany középút? A megözvegyült szülőket tényleg magunkkal illene vinni mindenhova?
"Drága mama, maga itthon marad!" – Magunkkal vigyük-e a szülőket a nyaralásra?

Szögezzük le, a nagymamával/nagypapával való nyaralásnak is megvan minden előnye és hátránya. Vannak olyanok, akik már eleve úgy tervezik meg a kikapcsolódásukat, hogy viszik magukkal legalább az egyik szülőt, vagy szülőpárost, míg mások teljesen kiborulnak, ha a drága mama is menni akar velük. Nézzük meg, milyen pozitív és negatív hatásai lehetnek annak, ha plusz egy vagy két fővel megyünk nyaralni!
 

Nyaralás a nagyszülőkkel - pozitív hatások

Van, aki vigyáz az unokára

Ez tényleg a legnagyobb előnye annak, ha magunkkal visszük a nagymamát is pihenni. Amíg ők vígan pancsolnak a hotel medencéjében vagy a tengerben, addig mi alhatunk, vízisíelhetünk, vagy csak szimplán elmehetünk kettesben ebédelni a párunkkal. Mindenki jól jár, a nagyi az imádott unokával van, mi pedig végre tényleg kikapcsolódhatunk.

Csajos/Pasis programok

Ha sok időt töltesz el az anyukáddal vagy az anyósoddal, akkor miért ne léphetnétek le nyaralás közben is egy-két órára? Apa addig vigyáz a csemetére, ti pedig vásárolhattok, koktélozhattok, vagy felfedezhetitek a várost. Ugyanez igaz az apa-fiú párosra is, amíg ők elmennek horgászni vagy hajózni, addig Te a gyerekkel építheted a homokvárat a tenger partján.

Megoszthatjátok az élményeket

Ugye Te is tudod, hogy amint hazajöttök, kétórás beszámolót kell tartanotok arról, hogy merre jártatok, mit csináltatok, és meg kell mutatnod mind a 2000 képet, amit a nyaraláson csináltál. Ha veletek mennek, ezt kikerülhetitek, és így ők is felfedezhetik veletek a világot.

Olcsóbb minden

Sok szálloda/apartman ad kedvezményt, ha nem csak hármasban mentek nyaralni, hanem négyesben vagy ötösben. A nagyobb gyerek már aludhat a mamával vagy a papával közös szobában, és akkor Ti is végre pihenhettek egy picit, és nem kell hajnalban kelnetek.

Örömet szereztek a szüleiteknek

Talán ez az egyik legnagyobb előnye: egy közös nyaralással hatalmas örömöt csempészhetsz az idős szülő életébe, aki ezt - az esetek többségében - maximálisan meg is érdemli.


Negatív hatások

Nem vagytok soha egyedül

Bármit csináltok, a megszokott családi légkör nem lesz ugyanolyan, mintha csak magatok lennétek - ez rendkívül zavaró is lehet, főleg, ha más a habitusa, mint nektek. Hozzá kell igazodni, ha fáradt, hozzá kell igazodni, ha valami nem tetszik neki, és figyelembe kell venni azt is, ha esetleg valamilyen egészségügyi problémája van. Ti pihenni mentek, és nem azért, hogy folyamatosan azt csináljátok, amihez éppen a mamának vagy a papának kedve van.

Elvárja, hogy vele foglalkozz

Ez leginkább az özvegy szülőknél szokott előfordulni, hogy teljesen rátelepednek a fiukra/lányukra, miután elvesztették szeretett társukat. Ez ideig-óráig elviselhető, de amikor már nyaralás közben is számonkér, hogy mikor reggeliztek már, vagy éppen megjegyzi, hogy nem kéne azt a harmadik süteményt is megenned, mert az utóbbi időben meghíztál, az elég idegesítő tud lenni.

Mindenen spórolni akar

Sok nyugdíjas nem tudja elengedni a spórolós életmódot még a nyaralás ideje alatt sem. Ebből szintén konfliktus lehet, hiszen Ti tényleg csak jól akarjátok magatokat érezni, és az erre szánt pénzt elkölteni a lehető legjobb módon. Nem azért mentetek el pihenni, hogy a filléreket számolgassátok, és ezt neki is meg kell értenie.


Van-e valami megoldás?

Meg kell tapasztalni, hogy milyen együtt. Van, akinek nagyon beválik, és rendszert csinál abból, hogy a nagyszülőkkel nyaral, de van olyan is, aki már egy nap után hazahozná a mamát/papát. Ezt nektek kell eldönteni, de mindig a Ti jólétetek, a Ti pihenésetek legyen az elsődleges szempont.

Persze, egy sajnálatos haláleset felrázhatja a család életét, és ilyenkor Te is ott próbálsz segíteni, ahol tudsz. De a halál mindenki számára tragédia, Neked is, Neki is, az egész családnak fel kell ezt dolgoznia. Együtt azért talán mégis csak könnyebb...

Érdemes előre lefektetni a "szabályokat" - úgy kerülhetjük el a leginkább a konfliktusokat, ha már az elején leszögezzük, mik a családi szokásaink, miből nem szeretnénk engedni. Ugyanígy a nagyszülő is mondja el, mi az, amihez mindenképp szeretne ragaszkodni a nyaralás alatt. Ha a család délben kelős fajta, a nagyi viszont már reggel 6-kor készen áll, szóljunk neki előre, hogy nem kérünk hajnali ébresztést - segíthetünk azonban olyan programot vagy társaságot találni a számára, amivel lefoglalhatja magát addig, amíg felébred az imádott unoka.

A határaidat Te szabod meg: ne hagyd, hogy a nyaralás úgy teljen el, hogy alig várjátok már a végét.

Ha néha úgy éreznéd, hogy a terhedre van a nagyszülő a nyaralás során, egy dolog azért jusson eszedbe. A kisgyerekes nyaralás sem egy leányálom a szülők számára, pláne a dackorszak közepén - ők mégis mindig magukkal vittek és szeretettel bántak veled pici korodban akkor is, ha néha felbosszantottad őket a családi nyaralás során.

Indexkép: Benjamin Elliott képe az Unsplash.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
A szerkesztő ajánlja