SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egzotikus utazás egzotikus betegségek nélkül

Családinet [cikkei] - 2018-06-30
Vietnám, Mexikó, Srí Lanka, Fülöp-szigetek...
Egzotikus utazás egzotikus betegségek nélkül

Csupán néhány a gyönyörű, egzotikus úti célok közül. A fehér homokos tengerpart, a megelevenedő történelem, a titokzatos és vad tájak az év minden időszakában turisták ezreit vonzzák. Ám a feledhetetlen utazás komoly veszélyeket is rejthet magában, ha nem tájékozódunk kellőképp a célország egészségügyi helyzetéről és a kötelező vagy javasolt védőoltásokról.

"Ha egzotikus országba szeretnénk utazni, nem csupán a látnivalókról érdemes tájékozódnunk, hanem arról is, hogy milyen körülmények várnak majd ránk. Bizonyos dolgok ugyanis nálunk természetesek, mint például a csatornázás és vízellátás vagy a fejlett egészségügyi ellátás, ám közel sem biztos, hogy egy elmaradottabb országban mindez adott. Ebből adódóan az étellel vagy a vízzel könnyen elkaphatunk bizonyos betegségeket, de vannak olyan fertőző betegségek is, amelyeket rovarok vagy más állatok terjesztenek. Tájékozódjunk időben, készüljünk fel az utazásra ebből a szempontból is", mondta dr. Jelenik Zsuzsanna, a Budai Egészségközpont infektológus szakorvosa.
 

Melyek a leggyakoribb trópusi betegségek?

Vannak olyan betegségek, amelyek ellen gyermekkorunkban megkaptuk a védőoltást, például a kanyaró, mumpsz, tetanusz, gyermekbénulás vagy diftéria. Ezek az oltások azonban nem nyújtanak életre szóló védettséget, ezért nem árt egy emlékeztető oltás utazás előtt.

Az éghajlati adottságok és a nem megfelelő higiéniás viszonyok miatt

  • hepatitisz A-val,
  • hastífusszal,
  • szalmonellával

fertőződhetünk meg, amelyekért leggyakrabban a szennyezett víz és étel felelős.
 

Cseppfertőzéssel terjed a gennyes agyhártyagyulladás kórokozója, a kanyaró vírusa és az influenza.


A rovarok vagy egyéb állatok által terjesztett betegségek közé tartozik a:

  • malária,
  • sárgaláz,
  • Dengue-láz,
  • Zika-vírus fertőzés,
  • a kullancs-encephalitis vírusa,
  • veszettség
     

Jótanácsok utazóknak:

Indulás előtt minimum hat héttel javasolt kezdeni a felkészülést, ugyanis bizonyos védőoltások ennyi idő alatt fejtik ki hatásukat. Bár az internetről számtalan információ begyűjthető, érdemes utazási medicinában járatos szakembert felkeresni, ahol a legfrissebb járványügyi helyzetnek megfelelő felvilágosítást és oltást adják az adott térségbe utazóknak.

Bizonyos fertőzések, mint például a malária ellen védekezhetünk gyógyszerekkel, az éjszakai pihenőhely szúnyogmentesítésével (szúnyogháló) és rovarriasztóval. A maláriánál is nagyobb területen honos Dengue-lázat terjesztő, nappal aktív szúnyog csípésének elkerülésére a rovarriasztó és a megfelelő ruházat szolgálhat.

Egy egyszerű hasmenés is veszélyes, de mindenképp kellemetlen lehet, amelyet leggyakrabban a nem megfelelő higiénia, szennyezett ivóvíz vagy étel okoz. A félig átsült hús, a nyers zöldség, saláta, a mosatlan gyümölcs, a hosszú ideig tárolt étel lehet a fertőzés forrása. A lemosható, lehámozható gyümölcsök, a frissen főtt ételek biztonságosak.

Az utcai étkezdék nem feltétlenül kockázatosak, hiszen Ázsiában a lakosság túlnyomó része így étkezik, de az úszópiacokon való kóstolgatást érdemes elkerülni. Az evőpálca használata és a kézfertőtlenítés csökkenti a fertőzés esélyét.

Európa néhány országát kivéve a csapvíz helyett palackozott vizet érdemes fogyasztani, fogmosáskor is azt használni. A szállodák jégkocka-automatája biztonságos, másutt - egyszerűbb kávézókban, büfékben, utcai árusoknál - a hűsítőkben, koktélokban, kávéban felszolgált jégkocka fertőzés veszélyét rejti.

Az életvitelt, napi tevékenységet korlátozó hasmenés esetén kérjünk helyi orvosi segítséget. Ők az ott honos kórokozóknak megfelelő kezelést adják.

Aki utazása alatt szexuális kalandoktól sem zárkózik el, annak az óvszer használata mellett ajánlott a nemi úton terjedő betegségekről is némi ismerettel rendelkeznie.

Vízparton, magaslati régiókban az UVA/UVB sugárzás káros hatása is erőteljesebb. A bőr védelme magas faktorú krémmel, napszemüveg és kalap viselése, a direkt napsütés kerülése a déli órákban mind fontos eszközei a leégés, napszúrás elkerülésének.

Indexkép: pexelsasadphotography
Forrás: morpho.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja