SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

5 tipp a nyári gyomorbántalmak elkerülésére - erre figyelj a gyerek etetésénél

Családinet [cikkei] - 2018-07-02
A szünetben is figyeljünk oda a picik gyomrára!
5 tipp a nyári gyomorbántalmak elkerülésére - erre figyelj a gyerek etetésénél

A nyári időszakban hajlamosak vagyunk megengedőbbek lenni étrendünk minőségét illetően. Azonban a vakációt elrontó betegségek elkerüléséhez érdemes a vonzó gyorsételek és önfeledt strandolások forgatagában is fokozottan figyelni, mi kerül a picik gyomrába.
Dr. Karoliny Anna, a Czeizel Intézet gyermek gasztroenterológusának tanácsai segítenek a panaszmentes üdülés megvalósításában.
 

Figyeljünk a bőséges folyadékbevitelre!

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel a hőségben a gyermekek egészségmegőrzésének alapvető feltétele. Ha huzamosabb ideig a szabadban, napon tartózkodunk, ügyeljünk arra, hogy a kicsik folyamatosan igyanak néhány kortyot - cukros üdítők helyett lehetőleg ásványvizet -, a kiszáradás ugyanis különösen nagy veszélyt jelent a nyári hónapokban. A hidratált szervezet ráadásul a gyomorfertőzésekkel is könnyebben megbirkózik.
 

Óvatosan az egzotikus finomságokkal!

Bármilyen csábító is, külföldi, főként egzotikus nyaralás alatt soha ne együnk utcán árult nyers halakat, tenger gyümölcseit! Baktérium vagy vírus által fertőzött étel könnyen okozhat gyomorhurutot, ezért csak ellenőrzött, megbízható vendéglátóhelyen ismertessük meg a család legkisebb tagjait a helyi gasztronómiával.

Ha nem vagyunk biztosak a folyóvíz minőségében, kizárólag palackozott ásványvizet igyunk és a piacon vásárolt gyümölcsöt, zöldséget is azzal mossuk meg. Ügyeljünk a jégkockára is: kétes minőségű vízből készült hűsítő miatt könnyen bajba kerülhetünk!
 

Nyáron is fontos az egészséges étkezés!

Nehéz nemet mondani, ha csemeténk a strandon lángosért vagy hamburgerért ácsingózik. A gyomorrontások elkerüléséhez azonban fontos egyensúlyban tartani a zsíros gyorsételek és a könnyedebb fogások arányát.

"Melegben az az ideális, ha nehéz ételek helyett az egészségesebb ebédet részesítjük előnyben: lehetőleg friss zöldségekből készült salátával, könnyű húsokkal. Egy kis fantáziával akár szezonális gyümölcsökből is varázsolhatunk ínycsiklandozó desszertet", javasolja a szakértő.
 

Figyeljünk az ételek szavatosságára, megfelelő tárolására!

A hőségben szigorúan figyeljünk a készételek, hús-és tejtermékek szavatosságára és minőségére. A szalmonellafertőzés megelőzése érdekében a maradék ebédet azonnal tegyük hűtőbe, tojást tartalmazó élelmiszert, salátákat pedig csak megbízható helyen vásároljunk. Saját készítésű menü esetében is érdemes a tojást megmosni felhasználás előtt, utazáshoz pedig soha ne csomagoljunk tojásos, felvágottas, majonézes szendvicset!
 

Ne vegyük félvállról a strandolás után jelentkező rosszullétet!

A strandok, tavak vizében a fürdőzőknek köszönhetően nyáron elszaporodnak a vírusok, baktériumok. A játék közben lenyelt víz könnyen lázzal, hasmenéssel, hányással járó bélhuruthoz vezethet.

"A kis beteg tünetei normál esetben - megfelelő hidratálás mellett - néhány nap alatt maguktól is elmúlnak, de kifejezett tünetek, itatási nehezítettség, elesettség, aluszékonyság esetén feltétlenül forduljunk orvoshoz!", figyelmeztet a Czeizel Intézet gasztroenterológusa.

Indexkép: pxhere
Forrás: redlemon

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja