SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Egy napig meztelenül feküdtem az ágyban, mert senki sem segített felöltözni..." - Egy 24 éves édesanya küzdelme az endometriózissal és a PCOS-sel

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-05-13
Bucsi-Kovács Boglárka vagyok, 24 éves, egy 3,5 éves kisfiú büszke édesanyja. - Vidáman kezdi mesélni történetét Bogi, pedig megjárta a poklok poklát. Gyakorlatilag élete nagyrészét orvosok között, nem pedig családjával és a kisfiával töltötte. Mégis ő az, aki erőt ad másoknak. Aki mindenkinek segít, hogy időben eljusson orvoshoz, vagy lelkileg támaszt nyújt. Hamarosan egy saját Facebook csoportja is lesz, ahol anyukáknak szeretne segíteni.
"Egy napig meztelenül feküdtem az ágyban, mert senki sem segített felöltözni..." - Egy 24 éves édesanya küzdelme az endometriózissal és a PCOS-sel

Kicsi kora óta folyamatosan fájt a hasa, cisztái, állandó húgyúti fertőzése, többszöri vesegyulladása is volt, és a nőgyógyászati problémája sem múlt el. Sőt. Fogamzásgátló tablettát kellett szednie, hogy beálljon a vérzése, emellett esett teherbe. Az orvosok korábban azt mondták neki, hogy a szüléssel megoldódhatnak a bajai, de ez nem így lett. Boginál endometriózist, PCOS-t és inzulinrezisztenciát is diagnosztizáltak, többször is komoly műtéten esett át, kisfiát pedig hosszú ideig nem láthatta. Augusztus óta folyamatos vérzése van, megállás nélkül, emiatt intravénásan kapott vasat, és ha a jelenlegi kezelések nem segítenek rajta, idővel szükség lehet méh és petefészek eltávolító műtétre.

Bogi műtét után Fotó: Bucsi-Kovács Boglárka

Fiatalos, lendületes és vidám. Ezek a szavak jutnak eszembe róla a beszélgetésünk alapján. Mindössze 24 éves, de már megjárta a poklok poklát. Galgagyörkön, egy kis faluban él férjével és 3,5 éves kisfiukkal, Ábellel. A közösségi médiában különféle anyukás csoportokban folyamatosan posztol az egészségügyi problémáiról, a műtéteiről és az állapotáról, valamint arról, hogyan éli meg kisfia hiányát. Szeretne erőt adni másoknak és felhívni a figyelmet arra, hogyha baj van, akkor minél előbb forduljunk orvoshoz, semmiképp se halogassuk. Bogi története következik.

Bogi kórházban
Fotó: Bucsi-Kovács Boglárka

”Nos, az én életem nem olyan könnyű mese, mint aminek kívülről látszik... Viszonylag hamar, 11 éves koromban lettem nagylány. 13 éves koromban aztán hirtelen nyilalló fájdalmak jelentkeztek a hasamban” – kezdi mesélni történetét a 24 éves édesanya.

”Egészen addig nem foglalkoztatott a téma, amíg nem görnyedtem a kanapén órákat, sokszor este, mikor eljött a tv-zés vagy a pihenés ideje. Anyukám javaslatára több orvost is felkerestünk, de ők mind megnyugtatóan azt nyilatkozták, hogy "semmi bajom", csak növök.”

Bogi panaszai azonban nem múltak. Sőt. Egyre erősebbek lettek. Rengetegszer gyanakodtak nála vakbélgyulladásra és hiába járt folyton kivizsgálásra, nem derült fény arra, hogy mi okozza a problémáit.

”Teltek ismét az évek, megismerkedtem az első szerelmemmel. A fiú rengetegszer látott szenvedni a kanapén, látott szenvedni görnyedve szinte mindenhol és nem fért a fejébe, hogy én "tini" koromra miért szenvedek ennyit... Aztán 16 évesen egyszer egy nap a Kistarcsai kórház SBO-ján találtam magam, ahol a petefészkemben egy elég nagy cisztát találtak.”

Kötelező kontrollvizsgálatra kellett járnia, de nem lett jobb az állapota, ezért egy orvos felírt neki fogamzásgátló tablettát, elsősorban a cisztái és a rendszertelen vérzése miatt. Félévente járt kontrollra, közben 3 évig húgyúti fertőzéssel küzdött, háromszor volt vesegyulladása 40 fokos lázzal és 3-4 csillagos laborértékekkel. Mint mondja, ezekben az években nagyjából 20 féle antibiotikumot szedett.

Bogi esküvője Fotó: Bucsi-Kovács Boglárka

”Egyszer a háziorvosom azt mondta, szüljek egy gyereket és minden panaszom elmúlik. Mondtam neki, "Na, de Doktor Úr, fiatal vagyok..." Aztán megismertem a leendő férjem... Hirtelen egyik nap fogamzásgátló gyógyszer mellett sem jött meg a menstruációm, pedig mindig pontos volt. Csináltunk egy tesztet. POZITÍV! Nem hittük el...”

Kiderült, hogy az antibiotikum gyengíthette a fogamzásgátló tabletta hatásosságát. Kisfia, Ábel 2017.10.30-án 19 óra 30 perckor mindössze 2 óra alatt, természetes úton jött világra, 2710 grammal és 50 cm-rel.

Bogi szülés után Fotó: Bucsi-Kovács Boglárka

”Az a boldogság és gyönyör, amit ott láttam, az egy végtelen csoda... Minden fájdalmat elmulasztott. Gyönyörű szülésem volt! 2019 augusztusában azonban egyik napról a másikra brutális erős jobb oldali, alhasi fájdalmakat kezdtem érezni. Először azt gondoltam, csak tréfa és majd elmúlik. Aztán napról napra egyre csak erősödő volt az egész. Féltem, hogy ismét visszajön minden, ami azelőtt volt.”

Bogi azt mondja, 1 hónapig csúnya darabos fekete folyása volt. Hol a sebészetre küldték vakbélgyulladás gyanúval, hol a nőgyógyászatra valami komoly nőgyógyászati bajjal. Később láza is lett és egyre rosszabbul érezte magát. 5 kórházban volt 2 hónap alatt, eredménytelenül.

Boginál felmerült az endomentriózis gyanúja, emellett pedig a Chron-betegség és a vakbélgyulladás is, ezért a kezelőorvosa azonnal kórházba küldte.

”Mindeközben megérkezett az országba a Covid járvány, így eléggé necces volt bármi is. De akihez elmentem, ő beleegyezett a diagnosztikus LSK műtétbe, amit azoknak javasolnak, akik régóta szenvednek hasi fájdalmakkal és nem tudják a pontos diagnózist. A műtét napján pont lezárták az országot, így látogatási tilalom volt minden kórházban. A műtét során megállapították, hogy sok-sok összenövésem volt a húgyhólyagnál és a vastagbélnél. (Ezután alávetettem magam 2 gasztroenterológia és 1 colonoscopia beavatkozásba is, eredménytelenül.)”

Családja nem mehetett be hozzá a kórházba. Boginak kisfia hiánya fájt a legjobban.

”Az életem nagy részét sajnos orvosokkal töltöttem, aminek sok részét már a kisfiam is átélte. Nagyon sajnáltam szegény kisgyereket, hogy, mióta megszületett a sok feszültséget, tanácstalanságot és minden negatív dolgot látta rajtam és a családunk többi tagján is, hisz mindenki nagyon aggódott és aggódik értem a mai napig. Sokszor volt olyan hét, hogy 3-szor mentem Budapestre orvosokhoz. Ebből az időből a gyerkőcömet, ha 1-2 órára láttam, sokat mondok.”

Bogi és családja Fotó: Bucsi-Kovács Boglárka

A fiatal édesanya ráadásul elmondása szerint a műtét után embertelen körülmények között volt.

”Egész déltől másnap reggelig, amíg annyira nem lettem jól, hogy fel tudjak kelni, meztelenül feküdtem az ágyban, senki nem segített felöltözni... Illetve még vizet sem adni, plusz egy pár szem kekszet sem kaptam.... Sajnos ez volt a legrosszabb műtétem az eddigi 3 közül, mert itt draint és katétert is kaptam. Brutális volt a helyzet. És ez fájt a legjobban.”

A hasa ugyanúgy fájt a műtét után még 6 héttel is, ezért nagy pánikban keresett egy másik nőgyógyászt, Dr. Szuromi Andrást, aki megállapította, hogy a fiatal édesanyának PCOS-e és inzulin rezisztenciája is van. Diétát és sportot javasoltak neki. Mint mondja, már egy éve hetente jár Budapestre különféle kivizsgálásokra. Az állapota pedig nemhogy javulna, csak romlik.

Bogi kórházban
Fotó: Bucsi-Kovács Boglárka

”Az első műtétemtől számítva fél éven belül jött a második. 15-15 helyen szúrták meg a petefészkeimet és égették el a sok "cisztát".

Bogi azt mondja, az életét augusztus óta az állandó vérzés is megkeseríti. Az orvosok azt mondták neki, hogy ezt a PCOS+IR okozhatja. 2021 márciusában ismét megműtötték, a második műtét után 2,5 hónappal.

”A diagnózis: mélyen infrantáló III. stádiumú endometriózis+adenomiózis. A méhem 25%-a rossz. Sok-sok összenövésem volt még ezek mellett. A vérzés sajnos azóta sem szűnt meg, állandó jelleggel van, emiatt a vasam teljesen lecsökkent, így ismét kellett kapnom intravénás vaskészítményt. Az orvosom javaslatára "utolsó eséllyel" egy méhen belüli IUD-t helyezett fel, vagyis ez egy hormonális spirál, hátha fog használni a vérzés miatt. Viszont a PCOS állapotot és az inzulinrezisztenciát ettől függetlenül nem fogja eltüntetni.”

Bogi jelenleg vár, hogy hogy lesz tovább. Bízik benne, hogy nem kell kivenni a méhét és a petefészkeit idő előtt, de az orvosai nem sok jóval kecsegtetik. Sőt.

”Csak 24 éves vagyok, és mindenki azt mondja, hogy nagyon fiatal vagyok ilyen sok betegséghez, ilyen sok fájdalomhoz, műtéthez és vérzéshez is. Ha továbbra sem fog múlni a vérzés és a spirál sem fog használni, akkor méhkivétel lesz sajnos a vége. Szomorú vagyok nagyon.

Bogi bízik abban, hogy minden jóra fordul egyszer, és mint mondja, neki is boldog élete lesz. Szeretné bepótolni a kimaradt időt kisfiával. Bátran néz majd szembe az eltávolító műtéttel is, hiszen tudja, hogy semmit sem veszíthet, mert már van egy gyönyörű kisfia, akit mindennél jobban szeret. Az emberek felé pedig egyetlen üzenete van.Bogi
Fotó: Bucsi-Kovács Boglárka

Ne halasszatok semmiféle kivizsgálást, beavatkozást, ha érzitek, hogy tényleg fáj valamitek vagy bajban vagytok! Sosem lehet tudni, mikor van komolyabb baj! Hamarosan nyílik egy Facebook csoportom, amibe anyukák jelentkezését várom, hogy egymáson segíthessünk illetve sok ötletet, tanácsot adjunk! Jelöljetek be nyugodtan Facebookon! Illetve nagyon szívesen várom addig is a sztorikat, mindent a következő e-mail címre, hátha addig is tudok bármiféle ötletet adni bárkinek is: bogica1918@gmail.com.

Szeretnék kiemelni két orvost, akiknek végtelenül hálás vagyok:

Dr. Szuromi András szülész-nőgyógyász, PCOS+IR specialista: neki köszönhetek eddig a legtöbbet, csodás, nagyon kedves és precíz

Dr. Gurvitz Yair radiológus: végtelen rendes, odaadó és már olyan, mintha a testvérem lenne, hatalmas köszönet mindenért”

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja