SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egyre nagyobb és vörösebb lett a bőrpír Kata lábán, kiderült, hogy Lyme-kórja van - Idén is kullancsinvázió várható

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-04-22
Fejfájás, szédülés, hányinger, fényérzékenység, hőemelkedés. Ezek voltak az első tünetek Katánál. Meg persze a kullancs helyén lévő folt, ami napról napra egyre nagyobb és pirosabb lett. Orvoshoz fordultak. A szakember pedig azt mondta, hogy várjanak. Hogy pontosan miért és mennyi ideig lehet várni egy Lyme-kór gyanúval, milyen más betegségeket terjeszthet a kullancs, hogy távolítsuk el és mely tüneteket kell komolyan venni arról Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna gyerekorvost kérdeztük.
Egyre nagyobb és vörösebb lett a bőrpír Kata lábán, kiderült, hogy Lyme-kórja van - Idén is kullancsinvázió várható

Kata története

Edit lánya, a 19 éves Kata tavaly május 29-én, egy füves strandon volt barátaival. Aznap este vette észre, hogy kullancs van a lábszárán.

Kivettük. Egészben. Még mozgott is. Június 10.- én kezdett el láthatóan pirosodni a kullancscsípés helyén, körül a bőre. Napról napra egyre nagyobb és vörösebb lett a bőrpír. Június 12- én kezdett el a lányom rosszul lenni. Fejfájás, szédülés, hányinger. Fényérzékenység. Hőemelkedés. A körzeti orvossal szinte az első gyanús jelnél konzultáltam. Azt javasolta, hogy várjunk. Vártunk. – kezdi mesélni a történteket az édesanya.

Lyme-kór jele: kullancscsípés okozta bőrpír
Hantos Edit képe

Hozzáteszi, hogy ő már ekkor sejtette, hogy Lyme-kóros a lánya. Mint mondja, amikor Kata már nagyon rosszul volt, akkor elkezdődött az antibiotikumos kezelése.

”Az antibiotikumot 3 hétig kapta. Sokáig megmaradt a fejfájás és a fényérzékenység. Néha még most is jelentkezik. 1-2 nap és elmúlik.”

Az édesanya azt mondja, a néhány maradványtünetet leszámítva már teljesen jól van a lánya.

”Természetesen aggódtam érte, de tudtam, hogy mi ez, milyen tünetekkel jár. Mi a kezelése és a lehetséges szövődményei. Lefutása. A legnehezebb az egészben az, hogy nem lehet segíteni a fizikai tüneteken. Azok elmúlnak idővel.”

Az édesanya azért mesélte el a történetüket, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a Lyme-kór, bármennyire is félünk tőle, egy jól kezelhető, nem halálos betegség, de fontos, hogyha gyanús tüneteket tapasztalunk, akkor forduljunk orvoshoz. A szakember pedig ilyenkor nem véletlenül javasolja azt, hogy várjunk: sok olyan folt lehet ugyanis a bőrön, amit nem kullancs okoz, ha pedig 5 cm-nél kisebb a folt, és az nem növekszik, akkor az biztosan nem Lyme-kór. Vagyis amíg nincs pontos diagnózis, addig nem érdemes elkezdeni az antibiotikum kúrát.

 

Megelőzés

Mint minden betegség esetében, a kullancsok által terjesztett betegségek esetében is az első és legfontosabb a megelőzés. A kullancs enchephalitis, vagyis a kullancs által terjeszett agyvelőgyulladás ellen van védőoltás, amit Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna gyerekorvos kifejezetten ajánl. Mint mondja, az oltás 1 éves kor felett ajánlott és célszerű azt szezonon kívül adni, hogy a megfelelő védettség kialakulhasson. A Lyme-kór ellen azonban jelenleg nincs védőoltás, néhány praktikával azonban védekezhetünk a kullancscsípés ellen.

Kisgyerek a kertben
vikvarga képe a Pixabay-en

"Kullanccsal nemcsak a túrák alkalmával, hanem akár egy kerti játék során is találkozhatunk, ezért a zárt ruházatra, értem ez alatt a hosszú zoknit és hosszú nadrágot, érdemes figyelni. Kaphatók különféle kullancsriasztók is, ezek valamennyit segíthetnek, de ezek sem adnak 100%-os védelmet. Azt javaslom, hogy a kinti tartózkodás után este, fürdés után nézzük át a gyermeket." – árulja el Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna.

A gyerekorvos arra is felhívja a figyelmet, hogy gyakran a kullancs olyan kicsi, hogy szinte nagyító kell hozzá, ezért alapos vizsgálatot kell végezni. Továbbá, mint mondja, a kullancsok nemcsak a csupasz bőrön, hanem a hajas fejbőrön, a fül mögött vagy a hajlatokban is képesek a megkapaszkodni. Vagyis ezeket a helyeket is érdemes alaposan átnézni.

 

Eltávolítás

"Ha kullancsot találunk, akkor semmi más dolgunk nincs, minthogy vegyük ki. Lehetőleg úgy tegyük ezt meg, hogy nem kell előtte fertőtleníteni, mert minden manipuláció, ami az élő kullancsot megzavarja, az arra készteti, hogy beleöklendezze a testváladékát a vérkeringésbe. Ez pedig egy rizikófaktora lehet például egy fertőződésnek." – mondja a szakértő.

kullancs
Catkin képe a Pixabay-en

Vagyis a kullancsot egy határozott mozdulattal, megfelelő kullancskiszedő csipesszel érdemes megfogni, és egy mozdulattal kihúzni.

"Nem kell csavargatni, nyomkodni, előtte semmivel bekenni. Ha bennszakad a szájszerve, az nem baj, a testnedvek ugyanis nem ott vannak, hanem a testében, azzal majd az immunrendszer megbirkózik." – hangsúlyozza a gyerekorvos, aki azt mondja, hogy a kullanccsal sincs különösebb teendő, nem javasolja például, hogy vigyük be kullancsambulanciára.

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna szerint egy pozitív kullancs ugyanis ijedségre adhat okot, ugyanakkor sok esetben hiába fertőzött a kullancs, betegség nem alakul ki, mert az immunrendszerünk megküzd a kórokozóval.

 

Kullancs által terjesztett betegségek

A négy legfontosabb betegség a Lyme-kór, a kullancsencephalitis, a TIBOLA és a nyúlpestis. Ezek közül most az első kettőről, vagyis a két leggyakoribb kullancs által terjesztett betegségről lesz szó.

kullancsveszély
13smok képe a Pixabay-en

Lyme-kór

Bakteriális fertőzés, jellegzetes korai bőrtünete a kokárda formájú folt. Lappangási ideje 1 nap és 1 év között van.

Diagnózis felállítása

A gyerekorvos szerint a  Lyme-kór magától is meg tud gyógyulni, de ha van egy egyértelmű klinikai tünet és kullancs is volt a gyerekben, akkor a betegséget egyértelműen kezelni kell.

"Azonban nem az a fontos, hogy minél előbb el tudjuk kezdeni kezelni. Foltok, csípések, rengeteg más okból is lehetnek a gyerek bőrén. Nem mindegy, hogy egy nem Lyme-kórra egy három-négy hetes antibiotikum kúrát csinál-e végig a gyermek. Ilyen esetekben inkább várakozunk, akár 3-6 napot is, ugyanis a biztos diagnózisra törekszünk. Ennyit nyugodtan lehet várni vele, megvizsgáljuk, hogy hogyan változnak a foltok. Ennek megfelelően döntünk a kezelésről."


​​​​​​​
Hantos Edit képe

A szakértő azt mondja, a Lyme-kórra jellemző foltok folyamatos növekedést mutatnak a csípés helyén és 5 cm-nél nagyobb átmérővel rendelkeznek. Kezdetben ez lehet ovális folt, később ölt kokárda jelleget.

"Nem is kell ilyen esetben vérvizsgálatot csinálni, hanem a klinikai tünetek alapján lehet kezelni a gyereket."

Kezelés

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna azt mondja, a Lyme-kór egy jól kezelhető betegség, az esetek többségében maradványtünetek nélkül gyógyulnak meg a gyerekek. A betegség több hetes antibiotikum kúrával gyógyítható.

Kullancs enchephalitis

kullancs
Erik Karits képe a Pixabay-en

Egy idegrendszeri gyulladás, ami akár halálos is lehet. A jó hír azonban az, hogy van ellene védőoltás. 1 éves kor fölött ajánlott, célszerű szezonon kívül adni.

”Agyvelőgyulladást okozhat, és mivel ez egy vírusos fertőzés, nincs rá oki terápiás lehetőség. Lappangási ideje nagyjából 1 hét. Kezdetben magas lázzal, fejfájással, hányással, szédüléssel jelentkezhet, később eszméletzavar és bénulás is felléphet, súlyos esetben intenzív terápia, gépi lélegeztetés is szükségessé válhat.”

A gyerekorvos azt mondja, gyakran a gyógyulás után idegrendszeri maradványtünetek maradhatnak vissza, akár maradandó bénulást is okozhat.

 

Indexkép: Hantos Edit képe

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja