SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Csak ülök, és nézem a tájat" - Hogyan hat ránk két óra természetben töltött idő?

- 2020-08-06
Gyakran hallhatjuk, hogy az egészséges életmód alapja a kiegyensúlyozott, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag táplálkozás és mozgásban gazdag életmód. Nos, úgy tűnik, hogy mindezek kiegészíthetőek egy újabb javaslattal: hetente töltsünk el legalább két órát a szabadban!
"Csak ülök, és nézem a tájat" - Hogyan hat ránk két óra természetben töltött idő?

Kutatók ugyanis azt találták, hogy mindössze heti két órányi természetben való időtöltés jelentős mértékben képes befolyásolni az egészséget és a jóllétet még akkor is, ha szimplán heverészünk a fűben, és nézzük a békés tájat.

Saját bőrünkön tapasztalhattuk már a szabadidős tevékenységek jótékony hatását. Kiegyensúlyozottabbakká válunk, ellazulunk, a figyelmünk koncentrálttá válik, ami növeli a fizikai és mentális jóllétünket is. A Nature folyóiratban megjelent cikkben arra világítottak rá, hogy nem mindegy, mennyi időt vagyunk a szabadban. A kutatásban résztvevő 20 000 személy fizikai és mentális jóllétét, illetve a természetben eltöltötött idejüket egyszerre vizsgálva azt találták, hogy a két óra egy olyan minimum érték, amelynél már láthatóan magasabb jóllétről és jobb egészségről számoltak be a kutatási alanyok, azonban ezt az időt átlépve már nem találtak jelentős növekedést résztvevők egészségi állapotában.

A vizsgálat érdekessége, hogy a pozitív hatásoknak nem előfeltétele a fizikai aktivitás, például természetjárás, ugyanis a jobb egészségi állapot azoknál is kimutatható volt, akik passzívan töltöttek hetente legalább két órát (egybefüggően vagy részletekben) a szabadban. Az is láthatóvá vált, hogy a természetben eltöltött két óra mindenkinél pozitív eredményt hozott, függetlenül attól, hogy a személy idős, fiatal, egészséges, betegségben szenvedő, fogyatékkal élő volt, anyagilag jó vagy rossz helyzettel rendelkezett, városi vagy vidéki életmódot folytatott.

Dr. Mathew White, a kutatás vezetője szerint a hangsúly a nyugalmon van. Az emberek többsége napi szinten számos olyan ingernek van kitéve, amik meghaladják a befogadóképességüket. A természet lehetőséget ad a lenyugvásra és a sok-sok információ elengedésére vagy befogadására. Kint, a szabad levegőn nincsenek elvárások, átadhatjuk magunkat egy adott tevékenységnek, amely hatására úgy relaxáluk, hogy még csak nem is tudunk róla.

Ha csak az aktualitást nézzük, jól látható, hogy a minket körülvevő világ tele van feldolgozandó információkkal, kérdőjelekkel a jövőt illetően, amelyek különösen nyomasztóak tudnak lenni. Sokszor azt érezhetjük, hogy mókuskerékbe szorulva tengetjük a napjainkat, ahonnan nehéz kitörni. Így mindenkinek azt javaslom, hogy töltsön minél több, de legalább két órát :) a szabadban, és ha csak percekre is, de próbáljuk magunkat átadni a madárcsicsergős természetnek, hogy a folyton dolgozó agyunk így nyerhessen egy kis szabadságot.

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán. 

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 7köznapi pszichológia
Kép: Free-Photos / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

A Szkizofrénia Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e komoly mentális betegséggel küzdők gondjaira, csökkentse a velük szembeni megbélyegzést, és elősegítse irányukba a társadalom megértését és támogatását.
Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

A szívelégtelenség több mint 64 millió embert érint világszerte1, és ahhoz képest, mennyire gyakori betegség, rengeteg hiedelem és félelem övezi. Hamis feltételezésekre hagyatkozni azonban rendkívül veszélyes lehet, amelyek mind a betegség megelőzését, mind pedig a páciensek gyógyulását, illetve partnerként történő együttműködését hátráltathatják. Az alábbiakban összegyűjtött néhány fontos tévhit megcáfolásával mindezt elkerülhetjük.
Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót. 2021-ben a koronavírus-járvány alatt a lakosság egyharmada vett igénybe okoseszközöket, egészséggel kapcsolatos szenzorokat, applikációkat, jelenleg ez a szám 50 százalék, derül ki a Semmelweis Egyetem Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből. A mesterséges intelligencia (AI) alapú egészségügyi megoldások is egyre ismertebbek.
A szerkesztő ajánlja