SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Csak ülök, és nézem a tájat" - Hogyan hat ránk két óra természetben töltött idő?

- 2020-08-06
Gyakran hallhatjuk, hogy az egészséges életmód alapja a kiegyensúlyozott, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag táplálkozás és mozgásban gazdag életmód. Nos, úgy tűnik, hogy mindezek kiegészíthetőek egy újabb javaslattal: hetente töltsünk el legalább két órát a szabadban!
"Csak ülök, és nézem a tájat" - Hogyan hat ránk két óra természetben töltött idő?

Kutatók ugyanis azt találták, hogy mindössze heti két órányi természetben való időtöltés jelentős mértékben képes befolyásolni az egészséget és a jóllétet még akkor is, ha szimplán heverészünk a fűben, és nézzük a békés tájat.

Saját bőrünkön tapasztalhattuk már a szabadidős tevékenységek jótékony hatását. Kiegyensúlyozottabbakká válunk, ellazulunk, a figyelmünk koncentrálttá válik, ami növeli a fizikai és mentális jóllétünket is. A Nature folyóiratban megjelent cikkben arra világítottak rá, hogy nem mindegy, mennyi időt vagyunk a szabadban. A kutatásban résztvevő 20 000 személy fizikai és mentális jóllétét, illetve a természetben eltöltötött idejüket egyszerre vizsgálva azt találták, hogy a két óra egy olyan minimum érték, amelynél már láthatóan magasabb jóllétről és jobb egészségről számoltak be a kutatási alanyok, azonban ezt az időt átlépve már nem találtak jelentős növekedést résztvevők egészségi állapotában.

A vizsgálat érdekessége, hogy a pozitív hatásoknak nem előfeltétele a fizikai aktivitás, például természetjárás, ugyanis a jobb egészségi állapot azoknál is kimutatható volt, akik passzívan töltöttek hetente legalább két órát (egybefüggően vagy részletekben) a szabadban. Az is láthatóvá vált, hogy a természetben eltöltött két óra mindenkinél pozitív eredményt hozott, függetlenül attól, hogy a személy idős, fiatal, egészséges, betegségben szenvedő, fogyatékkal élő volt, anyagilag jó vagy rossz helyzettel rendelkezett, városi vagy vidéki életmódot folytatott.

Dr. Mathew White, a kutatás vezetője szerint a hangsúly a nyugalmon van. Az emberek többsége napi szinten számos olyan ingernek van kitéve, amik meghaladják a befogadóképességüket. A természet lehetőséget ad a lenyugvásra és a sok-sok információ elengedésére vagy befogadására. Kint, a szabad levegőn nincsenek elvárások, átadhatjuk magunkat egy adott tevékenységnek, amely hatására úgy relaxáluk, hogy még csak nem is tudunk róla.

Ha csak az aktualitást nézzük, jól látható, hogy a minket körülvevő világ tele van feldolgozandó információkkal, kérdőjelekkel a jövőt illetően, amelyek különösen nyomasztóak tudnak lenni. Sokszor azt érezhetjük, hogy mókuskerékbe szorulva tengetjük a napjainkat, ahonnan nehéz kitörni. Így mindenkinek azt javaslom, hogy töltsön minél több, de legalább két órát :) a szabadban, és ha csak percekre is, de próbáljuk magunkat átadni a madárcsicsergős természetnek, hogy a folyton dolgozó agyunk így nyerhessen egy kis szabadságot.

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán. 

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 7köznapi pszichológia
Kép: Free-Photos / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja