A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A lelki egyensúly valódi mércéje: Ne félj egyedül lenni!

K. Guszti Ágnes [cikkei] - 2020-11-27
Az elmúlt pár évben az egyedül töltött idő értéke nagyot csökkent az átlagember szemében. A legtöbben igyekszünk minden egyes ébren töltött pillanatukban társasággal körülvenni magunkat. Lehet szó valós vagy virtuális társaságról, úgy kapaszkodunk hozzájuk, mint egy kezdő ejtőernyős ugrás után az ernyő zsinórjához. De miért nem jó egyedül lenni? Miért félünk tőle ennyire?
A lelki egyensúly valódi mércéje: Ne félj egyedül lenni!

A legtöbb háztartásban bevált gyakorlat, hogy ha valaki egymaga van otthon, az máris bekapcsolja a TV-t vagy a rádiót. Az nem számít, hogy senki sem nézi és hallgatja a műsort, a lényeg, hogy legyen valamilyen háttérzaj. Hogy lehet az, hogy a harsogó reklámok, az erőszakos filmek és a borzalmas esti hírek duruzsolása megnyugtatja azt, aki aláfestő zeneként hallgatja őket? Miért kell a TV kiabálásával, az üzenetértesítések csipogásával körbebástyáznunk magunkat rögtön, ha senki sincs a közelünkben?

Nem szeretünk egyedül maradni a gondolatainkkal…

Nem szeretünk egyedül maradni velük, mert félünk, hogy a saját magunkkal való szembesülés fájdalmas lehet. A problémákat, kételyeket, kísértő sejtelmeket el lehet nyomni a lüktető zene, a kimerülésig tartó munka vagy az üzenetküldözgetés zajával, lehet a szőnyeg alá söpörni őket, de mindannyian tudjuk, hogy egy idő után elfogy a hely a szőnyeg alatt is.

Különbség van aközött, ha valaki egyedül van, és ha valaki magányos. A magány utolérhet egy szórakozóhely kellős közepén is, nem csak egy lakatlan szigeten. Az egyedül eltöltött idő után pedig ugyanúgy feltöltődve érezheted magad, mint a barátokkal végigbulizott péntek este után.

A minőségi én-időre igenis szükség van! Egyre kevésbé számít természetesnek az, ha valaki szembe mer nézni a problémáival, ha mer lassítani egy kicsit. Érdekes módon mások problémáival mindig sokkal jobban tisztában vagyunk, mint a saját nehézségeinkkel és gyengeségeinkkel.

A valódi kiegyensúlyozottság záloga a jó önismeret, saját magunkat pedig csak akkor ismerhetjük meg igazán, ha nem mindig kifelé figyelünk: a TV-re, a közösségi médiára, a kihagyhatatlan pletykákra, a munkahelyi fennforgásra, hanem ügyelünk arra, hogy néha befelé is tekintsünk. Arról nem is beszélve, mennyi szeméttől óvjuk meg magunkat, ha időnként kikapcsoljuk a tévénket és a telefonunkat.

Ne félj egyedül lenni! Egyszer-kétszer minden héten tölts egy kis időt a saját magad társaságában, sétálj egy nagyot vagy kocogj egy jót társak és okoseszközök nélkül! Ez már egy lépést jelent a kiegyensúlyozottság felé vezető úton, az önismeretbe fektetett idő és energia pedig mindig megtérül.

Kép: Jill Wellington fotója a Pexels oldaláról

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja