SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ennyi alvásra van szükségük a gyerekeknek - táblázat életkor szerint

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-09-12
Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány vizsgálata szerint nem csak a túl kevés, hanem a túl sok alvás is bajt jelenthet.
Ennyi alvásra van szükségük a gyerekeknek - táblázat életkor szerint

Az alapítvány 300 alvással foglalkozó tanulmány átvizsgálása után fogalmazta meg ajánlásait. Az ideális alvásmennyiség meghatározása mellet feltüntette a még elfogadható mennyiségeket is. Eredményeiket a Sleep Health című lapban tették közzé.


Hány óra alvásra van szükségünk?


Ideális alvásmennyiség korosztályonként
 

Korosztály Minimum Ideális Maximum
0-3 hó 11-13 óra 14-17 óra 18-19 óra
4-11 hó 10-11 óra 12-15 óra 16-18 óra
1-2 év 9-10 óra 11-14 óra 15-16 óra
3-5 év 8-9 óra 10-13 óra 14 óra
6-13 év 7-8 óra 9-11 óra 12 óra
14-17 év 7 óra 8-10 óra 11 óra
18-25 év 6 óra 7-9 óra 10-11 óra
26-64 év 6 óra 7-9 óra 10 óra
65 év felett 5-6 óra 7-8 óra 9 óra

 

Hogyan segíthetjük a helyes alvási szokások kialakulását?

Az első fél évben sok baba csak mozgás (hordozás, babakocsizás) közben képes elaludni, mivel ez emlékezteti őket leginkább az anyaméhre. Ebben az időszakban ez még rendben is van, 6 hónapos kor után azonban már szükségük van a nyugodt mélyalvásra, ezért ilyenkor már meg kell tanulniuk az ágyukban is aludni.

Ha eddig nem tettük volna meg, a második félévben próbáljunk meg egy fix időpontot találni a fektetésre, és a nappali alvások ritmusát is igyekezzünk kiismerni és alkalmazkodni hozzá. Az időpontok nincsenek kőbe vésve – forró nyári napokon életszerűtlen este 7-kor ágyba dugni a csecsemőt, mikor annál korábban nem is tudjuk a meleg miatt kivinni a levegőre.


Mennyi idős korig van szükség a napközbeni szunyókálásra?

A babák körülbelül hathónaposan szoknak rá a két napközbeni alvásra, 1-1,5 éves kortól pedig egyszer alszanak egy hosszabbat ebéd után. Hogy erről mikor szoknak le, nagyon gyerekfüggő. Miközben sok szülő számol be arról, hogy már a 3 évesét sem lehet letenni ebéd után, az óvodákban még mindig foggal-körömmel ragaszkodnak a kötelező 2 órás csendes pihenőhöz. Más gyerekeknek éppen az okoz problémát, hogy mikor iskolába kerülnek, még mindig igényelnének egy kis szunyókálást napközben, erre azonban – hacsak a szülő haza nem viszi őket korábban – nincs lehetőségük.

A délutáni alvásnak nincsen ajánlott felső korhatára. Manolisz Kallisztratosz athéni szakember a Kardiológusok Európai Társaságának 2015-ben Londonban megrendezett találkozóján elmondta: kutatásai szerint a délutáni pihenő csökkenti a magas vérnyomás valószínűségét, ezáltal kevesebb az esély a szívbetegségekre is.


A kialvatlanság következményei

A kialvatlanság a teljesség igénye nélkül a következő problémákat okozhatja:

  • Elhízás: Aki rendszeresen 6 órát vagy kevesebbet alszik, annak szervezetében megnő a gherlin nevű hormon termelése, amely következtében leküzdhetetlen vágyat fog érezni a magas szénhidráttartalmú ételek iránt.
  • Cukorbetegség: Egy 2012-es tanulmány szerint a keveset alvó fiatalok körében a leggyakoribb az inzulinrezisztencia, amely a diabétesz előszobájának tekinthető.
  • Stroke: A 6 órát vagy kevesebbet alvók körében négyszeresére nő a stroke kockázata.
  • Rövid és hosszú távú memóriaproblémák
  • Koncentrációzavar, amely figyelmetlen közlekedéshez és akár súlyos balesetekhez is vezethet.
  • Daganatok: Egy 2010-es tanulmány szerint a kevés alvás növeli a béldaganat kialakulásának valószínűségét.
  • Szívbetegségek: A keveset alvók 48 százalékkal (!) nagyobb valószínűséggel lesznek érintettek valamilyen szívbetegségben, így körükben kimagasló a korai halálozások aránya.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: PublicDomainPictures / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja