A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit tehetünk, hogy ne feketedjenek el a gyerek fogai? - 6 fontos tudnivaló a gyermekkori fogmosásról

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-09-16
Mennyi idősen kezdjük a fogmosást? Reggeli előtt vagy után végezzük? Tényleg árt a fluorid a gyermekeknek? Kérdések, amelyek minden szülőben felmerülnek.
Mit tehetünk, hogy ne feketedjenek el a gyerek fogai? - 6 fontos tudnivaló a gyermekkori fogmosásról

Kérdések és válaszok a fogmosásról

 

Mennyi idősen kezdjük a fogápolást?

Onnantól, hogy az első fogacskák megjelennek. Pici korban még az ujjainkra tekert gézlappal, esetleg fültisztító pálcikával szedhetjük ki az ételmaradékot a baba fogai közül, legkésőbb 3 éves korra azonban már mindenképpen szerezzük be az első fogkefét. Ezt először csak fürdés közben, ismerkedés céljából adjuk a gyerek kezébe. Iskolás korig, de ha szükségét látjuk, később is felügyeljük a műveletet, és ha a gyermek nem volt elég alapos, fejezzük be mi a fogainak a tisztítását!

 

Milyen fogkrémet használjunk? Igaz, hogy a fluorid nem ajánlott a gyerekeknek?

A fluorid szükséges a fogak épségének megőrzéséhez és a szuvasodás elkerüléséhez, lenyelni azonban káros a szakemberek szerint. Ezért amíg a kicsi nem tudja kiköpni, érdemes fluoridmentes vagy natúr készítményt választani.

A gyerekfogkrémek amúgy is csökkentett fluoridtartalommal rendelkeznek, és az ízük sem olyan erős, mint a felnőtteknek szánt változatoké. Sok gyerek még iskolás korában is idegenkedik a felnőtt fogkrémek ízétől.

 

Mikor látogassuk meg először a fogorvost?

Vannak, akik azt javasolják, hogy már az első születésnap környékén érdemes felkeresni a fogorvost. Később félévente jelenjünk meg kontrollon. A félelem, amellett, hogy hátráltató tényező, még felesleges is, a tejfogak tömése nem fáj.

Később, ha az óvodai vagy iskolai szűrővizsgálaton lyukas fogat találnak a gyermeknél, mihamarabb el kell vinni a rendelésre. A gondos pedagógusok kérni is fogják a kezelést igazoló papírt.


Mit tehetünk, hogy ne feketedjenek el a gyerek fogai?

Rendkívül kellemetlen látvány az elöl csupa fekete foggal rendelkező gyermek. A jelenséget a nemzetközi szakirodalom „cumisüveg-szindrómának” (nursing bottle syndrome) nevezi. Attól alakul ki, ha a cukros tea vagy üdítő hosszú időn keresztül érintkezik a tejfogakkal, rendszerint úgy, hogy a gyerek órákon keresztül a szájában tartja a cumisüveget vagy a csőrös itatót. Ezért ne adjunk a kicsinek cukros üdítőt, vagy ha mégis, kizárólag pohárból kapja!


Reggeli előtt vagy után mossunk fogat?

Talán elsőre meglepőnek tűnik, de a szakemberek a reggeli előtt történő fogmosás mellett teszik le a voksukat. Ennek magyarázata a következő: az éjszaka folyamán újratermelődnek a baktériumok, amelyek a reggelivel keveredve (főleg, ha az cukros) savas közeget hoznak létre, és felpuhítják a fogzománcot. A reggelit követő fogmosással ezt az éppen sérülékeny állapotban lévő zománcot pusztítjuk. Ha azonban étkezés előtt mosunk fogat, a baktériumoknak már nem lesz lehetőségük elkeveredni az ennivalóval.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: jennyfriedrichs / pixabay

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja