SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fogápolás és szájüregi egészség a terhesség alatt

Családinet [cikkei] - 2024-05-13
 [X]

A várandósság során számos egészségügyi szűrésre és ellenőrzésre kell járnod, így csábító lehet a gondolat, hogy legalább a fogászati szűrővizsgálatoktól megszabadulj ebben az időszakban. Ám a fogorvost ilyenkor sem szabad halogatni, sőt! A terhesség miatt ugyanis megnő bizonyos fogászati problémák kockázata, ezért kiemelten fontos, hogy ilyenkor se hanyagold el a fogászati viziteket, illetve a megfelelő, gondosan kivitelezett szájhigiéniai gyakorlatot.
Fogápolás és szájüregi egészség a terhesség alatt

A szájhigiénia fontossága várandósság idején

A szervezet számos változáson megy keresztül a terhesség alatt a hormonális változásoknak köszönhetően. Ahogy az ösztrogén- és a progeszteronszint emelkedése felelős lehet az olyan tünetekért, mint a hányás és az émelygés, ezek a változások a foglepedék okozta érzékenységre is hatással lehetnek, ami gyakran terhességi ínygyulladást okoz a kismamáknál.

Ezen kívül a reggeli rosszullétekkor jelentkező hányásban lévő sav roncsolhatja a fogzománcot, amihez még az is hozzájárul, hogy a várandósok ilyenkor hajlamosabbak kevésbé ügyelni a fogmosásra a hányinger miatt.

A terhesség ráadásul az étvágyat is megváltoztathatja, így előfordulhat, hogy bizonyos ételek után sóvárogsz. A probléma csak az, hogy nem valószínű, hogy egészséges ételeket kívánsz meg. Ha azonban állandóan cukros vagy magas szénhidráttartalmú rágcsálnivalók után nyúlsz, fennállhat nálad a fogszuvasodás kockázata is.

Fogászati kezelések terhesség esetén

A fogászati röntgenvizsgálat és bizonyos fogászati beavatkozások biztonságosan elvégezhetők a terhesség alatt. Állapotodtól függően azonban fogorvosod javasolhatja, hogy egyes kezeléseket halasszatok el legalább a második trimeszterig. Ez akkor fordulhat elő, ha tömésre vagy gyökérkezelésre van szükséged, amelyek érzéstelenítést igényelnek, és növelhetik a vetélés kockázatát az első trimeszterben.

A rendszeres fogápolás mellett szükség lesz fogkő-eltávolításra is, ami nem árt a babának, viszont a lepedék okozta terhességi ínygyulladást kezelheti. Ha a terhesség alatt mégis parodontális betegség alakul ki nálad, és a fogorvos nem tudja megmenteni a meglazult fogat, a második trimeszterben már sor kerülhet foghúzásra. Ezt követően a fogorvos megbeszéli veled a fogpótlás lehetőségeit, de ilyenkor már foghéj is szóba kerülhet egyéb sérült fogak esetén.

fogászati kezelések a terhesség alatt
fotó: freepik / TriangleProd

Teljeskörű fogászati ellátás profi szakemberekkel – Fehérvári Dental

Ha fogászati kezelésre van szükséged, válaszd a Fehérvári Dental kiváló fogorvosait. Az innovatív budai fogászat 1997-­es megalakulásuk óta arra törekszik, hogy pácienseit a lehető legmagasabb színvonalú és teljes körű ellátásban részesítse. Specialistáik a fogászat minden területét lefedik, így a bonyolult, több fogszakorvost igénylő kezelések is helyben megoldhatók. Csapatuk profi és összehangolt működése a teljes ellátási folyamat során a szakorvosi konzultációktól az adminisztratív teendőkig – mindenhol megmutatkozik, így biztonságban érezheted magad akkor is, ha tartasz a fogorvosi vizitektől.

A fogászat kialakításában és technikai felszereltségében is magas színvonalat képvisel. Háromszintes klinikájukon 3 modern kezelő és egy képalkotó diagnosztikai helyiség (panoráma röntgen, teleröntgen, CBCT, intraorális) is található.

Nyitókép: freepik / stockieimage

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
A szerkesztő ajánlja