SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Életbe lépett az 1864-es abortusztilalom Arizonában

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-04-10
Amíg az 1864-es tilalmat nem érvényesítik, addig Arizonában a terhesség 15. hetéig lehet legálisan abortuszt végrehajtani. Az 1864-es tilalom értelmében azonban már illegálissá válik egy terhes nő "vetélésének elősegítése". A törvény szerint csak akkor engedélyezett az abortusz, ha a nő életének megmentése érdekében történik. Sem a nemi erőszak, sem a vérfertőzés nem képez kivételt.
Életbe lépett az 1864-es abortusztilalom Arizonában

/Kiemelt képünk illusztráció: a kép Varsóban, Lengyelországban készült 2020. október 26-án/
 

Életbe lépett az 1864-es abortusztilalom Arizonában

Az elmúlt hónapokban lángolt fel újra az abortuszjogok körüli vita

Az arizonai legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy az 1864-es, szinte minden abortuszt tiltó törvényt újra életbe fogja léptetni. 14 napig még azonban nem kötelezi betartásra az államot, ezért még kérhetik a törvény felfüggesztését egy állami bíróságon - minderről a Guardian számolt be. 

Az 1864-es abortusztilalmat egyébként akkor fogadták el, amikor Arizona még nem volt állam. Végrehajtását az amerikai legfelsőbb bíróság 1973-as Roe v. Wade ítélete után évtizedekig szüneteltették. Az abortusz szigorítása 2022-ben kezdődött az Egyesült Államok több államában.

Arizonában az elmúlt hónapokban lángolt fel újra az abortuszjogok körüli vita, civilek elkezdtek aláírást gyűjteni annak érdekében, hogy az állam alkotmányban rögzítse az abortuszhoz való jogot. 

A szervezők szerint már most megvan annyi aláírás, amennyi a népszavazás kezdeményezéséhez szükséges. Ha sikerül nekik és az alkotmány kimondja majd, hogy az embereknek joguk van az abortuszhoz, akkor a terhesség 24. hete előtt az állam nem próbálhatja meg korlátozni ezt a jogot. 

Roe v. Wade bukása óta több államban is volt abortusszal kapcsolatos szavazás, és eddig mindegyikben az abortuszjogok támogatói nyertek. 

Az 1864-es, az abortuszt szinte teljesen betiltó törvényt az arizonai legfelsőbb bíróság azonban most újra életbe lépteti. A 14 napos türelmi idő pedig arra ad lehetőséget az érdekvédelmi csoportoknak, hogy kérjék a törvény újbóli felfüggesztését, ami a tényleges hatályba lépést elodázhatja.
 

Sem a nemi erőszak, sem a vérfertőzés nem jelent kivételt

Kris Mayes, Arizona demokrata párti főügyésze azt mondta, hogy egyetlen orvost vagy nőt sem fog felelősségre vonni az 1864-es tilalom alapján.

"A mai döntés egy olyan törvény újbóli bevezetéséről szól, amely arra az időre nyúlik vissza, amikor Arizona még nem volt állam, polgárháború folyt, és a nők még csak nem is szavazhattak, úgy vonul majd be a történelembe, mint államunk szégyenfoltja” – nyilatkozta Mayes.

A kormányzó tavaly átfogó rendeletében tiltotta meg a megyei ügyészeknek, hogy az abortuszt kérő nők és az azt végző orvosok ellen büntetőeljárást indítsanak. Ez az intézkedés a legfelsőbb bíróság döntése miatt támadható lesz a bíróságon a jövőben. 

Amíg az 1864-es tilalmat nem érvényesítik, addig Arizonában a terhesség 15. hetéig lehet legálisan abortuszt végrehajtani. Az 1864-es tilalom értelmében azonban már illegálissá válik a terhes nő "vetélésének elősegítése”. A törvény szerint csak akkor engedélyezett az abortusz, ha a nő életének megmentése érdekében történik. Sem a nemi erőszak, sem a vérfertőzés nem jelent kivételt.

Indexkép (illusztráció): Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja