A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Hagyom, hadd sírja álomba magát" - milyen altatási módszert alkalmazzunk babáknál?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-08-13
20 perc rohangálás, 10 perc könyörgés, 10 perc sírás... Ez nem valami elvesztett focimeccs forgatókönyve, hanem egy átlagos másfél éves altatása. Ismerősök tömkelege ad tanácsot azzal kapcsolatban, hogy vajon milyen a tökéletes altatás, azonban mint sok más esetben, itt is mindenkinek más válik be. Nézzük, hogy milyen módszerekkel lehet elaltatni egy maximum 3 éves kisgyermeket!
"Hagyom, hadd sírja álomba magát" - milyen altatási módszert alkalmazzunk babáknál?

A kisbaba, kisgyermek altatása

Mielőtt bármibe belefognál

Az altatás egy hosszabb folyamat, amit nem sajátít el egyik pillanatról a másikra a gyerek. Gondoljunk csak bele a helyzetébe: pár hónapja van a világon, egy, maximum két embert ismer fel, és annyi újdonság éri, hogy nehezére esik mindent feldolgoznia. Természetes, hogy éjjel és délután is jár a kis agya, de szerencsére vannak olyan módszerek, amik segíthetnek neki az ellazulásban.

Megfelelő környezet megteremtése

Az alvási rituálé első és legfontosabb pontja a megfelelő környezet. Túl meleg a szoba? Nem fog tudni elaludni. Túl hideg? Akkor sem. Túl világos? Szintén gondot okozhat. Túl hangos? Ismét egy negatívum. Amíg nem jössz rá arra, hogy milyen környezeti hatások pörgetik fel a kisbabád, addig teljesen felesleges bármilyen módszerrel is próbálkozni. Érdemes kísérletezni és megtalálni a számára ideális pozíciót, hőmérsékletet és időpontot.

Növekedési ugrás és a fogzás is hátráltathatja

Ha megvan a tökéletes hőmérséklet, be is sötétítettél, megvan a jó pozíció, énekelsz, ringatod, vagy bármi mást csinálsz vele már egy órája, de nem alszik el, akkor az nem a Te hibád. Valószínűleg fáj valamije, vagy éppen növekedési ugráson van túl, esetleg a járás– vagy beszédfejlődés zavart be az életébe. Ilyenkor egy kicsit türelmesnek kell lenned, és megértened azt, hogy ez most bizony több időt fog igénybe venni. Nyugi, egyik sem tart örökké, 1-2 nap, maximum 1 hét az egész, de kivétel erősíti a szabályt. Fontos, hogy ilyenkor se ess át a ló túloldalára, hanem áldozz rá plusz időt és energiát az alvásra.


Altatási módszerek – mi szól mellettük és mi szól ellenük?

Vannak olyan módszerek, amik elavultnak minősülnek a szülői közösségben, ám a mai napig alkalmazzák őket, hiszen anyáik vagy nagyanyáik szerint ők is így aludtak el, miért ne próbálhatná ki őket bármelyik újdonsült anyuka?

"Sírni hagyni" módszer

Valószínűleg mindenki hallott már erről a megosztó altatási metódusról. Sokan vannak, akik kipróbálják, és akiknél be is válik, de az esetek többségében ez az, amit tényleg el kéne felejtenie minden szülőnek. A módszer lényege, hogy amikor már viszonylag álmos a baba, akkor beteszik a kiságyába és kimennek a szobából. Lehet, hogy 5 percig sír, lehet, hogy fél óráig, a lényeg, hogy nem szabad bemenni hozzá, mert egyszer úgyis elfárad, és elalszik. Felnőttként is, ha valami bánt bennünket, és esetleg sírnánk, az a legjobb, ha megvigasztalnak. Egy kisgyereknek az anyukája és az apukája a mindene, így nem meglepő, ha nem tud nélkülük azonnal elaludni.

Ferber-módszer

A sírni hagyni módszer egy, kicsit talán elfogadhatóbb fajtája a Ferber módszer, amit szintén anyukák tömkelege alkalmaz, mégis a közvélemény nagyrésze elavultnak tekinti. Az altatás lényege, hogy miután letettük a babát a kiságyába, elmegyünk a szobából, majd egy bizonyos idő múlva megyünk csak vissza hozzá, akár sír, akár nem. Ilyenkor egy kedves simogatással, puszival, pár szóval biztosítjuk gyermekünket a szeretetünkről, majd újra elhagyjuk a szobáját. Ezután, ha hiányol bennünket, csak hosszabb idő múlva megyünk vissza, és ezeket az időtartamokat egyre csak növeljük. Nagyon fontos, hogy nem lehet a babát kivenni a kiságyából, ugyanis akkor kezdhetjük az egészet elölről. Előnye, hogy éreztetjük vele a jelenlétünket, viszont hátránya, hogy konkrét megnyugtatás, testkontaktus nem történik. Ezt a módszert 7 hónaposnál idősebb gyerekek esetében lehet kipróbálni, de vannak ennél is hatékonyabb verziók.

Ringatás/Éneklés/Mesemondás

Mindenki ismerni mindegyiket, legtöbbeknél beválik, ám egy idő után váltani kell róla, mert különböző problémák merülhetnek fel. Ringatás esetén ízületi és derékpanaszok jöhetnek elő, így ezt egy bizonyos súlyhoz kötve alkalmazzuk. Amíg a baba tényleg könnyen mozgatható (maximum 7 kiló), addig bátran alkalmazzuk a ringatást, vagy a szoptatós fotelben való hintázást. Sok csecsemő nyugszik meg ringatásra, vannak azonban olyanok, akik nem tudják ezt elviselni. Esetükben a simogatás, vagy csak szimplán a hátra helyezett kéz is sokat segíthet.

Mesemondás és éneklés esetén a folyamatos megújulás, vagy sok esetben az ismétlés a kulcs. Lehet, hogy egy éjjel 10-szer is el kell énekelnünk a kedvenc dalát, vagy 5-ször el kell mesélnünk a számára legfontosabb mesét, de az is előfordulhat, hogy mindig újat kér majd. Készüljünk fel több verzióval, bízzuk a kreativitásunkban, és találjunk ki saját dalokat vagy meséket. Szőjük bele a napi történéseket, ezáltal számára is könnyebb lesz feldolgozni azokat.

Székes módszer

Ez a metódus a fokozatosságot helyezi előtérbe, nem egyik pillanatról a másikra hagyjuk a babát egyedül aludni, hanem 2-3 hetes gyakorlás leteltével. Lényege, hogy miután letudtuk az alvási rutint, a kisgyermeket az ágyába helyezzük, és egy széket teszünk az ágya mellé, amire leülünk. Amint elalszik, kimegyünk a szobából, de ha felébred, akkor visszaülünk és megvárjuk, míg újra álomba szenderül. Minden egyes nap kicsit távolabb visszük a széket az ágyától, majd 2-3 hét múlva már csak az ajtaja elé tesszük le, és onnan figyeljük az eseményeket. Előnye, hogy a baba tudja, hogy jelen van apa vagy anya, hátránya, hogy premier plánban kell végighallgatni a gyerek sírását, ami mindkettőjük számára megterhelő lehet.

Alvásidő meghatározása módszer

Ez talán a leghumánusabb és legkönnyebben elsajátítható metódus, ami bármilyen korosztályban alkalmazható. Sok szülő van gondban azzal, hogy látja már a gyerekén, hogy fáradt, ám így is maratoni altatásokat visz véghez, mert a számára ideális 7 óra helyett a gyerek csak 8, fél 9 fele alszik el. Egyik félnek sem jó, anyuka aludna már, a gyerek pedig még aktív, így fennáll a túlpörgés veszélye.

Egy pár napig érdemes megfigyelni, hogy pontosan mikor alszik el a gyermek. Ez lehet, hogy csak fél 9, vagy akár 9 lesz, de a saját nyugalmunk érdekében alkalmazkodjunk hozzá. Amikor már van egy jól bevált időpont, akkor próbáljuk meg negyedórával előbb ágyba tenni a babát. Ez még nem zavarja meg őt, viszont nekünk 15 perccel több időnk marad akár fürdésre, akár pakolásra, vagy csak szimplán az alvásra. Ha hozzászokott ehhez is, jöhet az újabb negyedóra, és ezt addig csináljuk, amíg el nem értük a kívánt altatási időpontot. Nem drasztikus, fokozatosan van bevezetve, és mindenki számára könnyű.

Te melyiket alkalmazod a mindennapokban?

Indexkép: Jelekke Vanooteghem képe az Unsplash.com-ról

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja