A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Apának lenni könnyebb, mint anyának? - Sok apa lelkébe gázolt bele egy Libero reklám

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-07-19
"Anyának lenni nem könnyű. Ha az lenne, akkor az apák is meg tudnák csinálni" - hirdette egy azóta törölt Instagram posztjában az egyik legnépszerűbb pelenkamárka, a Libero. De vajon miért könnyebb apának lenni, mint anyának? Kevesebb feladata és felelőssége van egy apukának, mint egy anyukának? Miért lenne egy férfi kevésbé kompetens szülő, mint egy nő?
Apának lenni könnyebb, mint anyának? - Sok apa lelkébe gázolt bele egy Libero reklám

Miért káros társadalmi szempontból a Libero kijelentése?

Közfelháborodást keltett a Libero Instagram posztja, miszerint anyának lenni sokkal nehezebb, mint apának. A kommentelők szerint a kijelentés degradáló a férfiakkal és apukákkal szemben, a férfiakat úgy állítja be, mintha képtelenek lennének jól ellátni szülői kötelességeiket.

A társadalom hozzáállása az apukákkal szemben egészen más, mint az anyukákkal szemben, hiszen az apukák felé jóval kevesebb elvárás van a gyereknevelés tekintetében. Bőven elég, ha dolgozik és "eltartja a családot", s ha emellett még néha játszik kicsit a gyerekekkel, akkor tökéletes apuka szerepben tetszeleghet.

A hasonló posztok, viccek csak megerősítik a férfiakat abban, hogy ők képtelenek lennének ugyanabban a mértékben részt venni a szülői feladatokban, mint a párjuk, hiszen gyereket nevelni csak az anyukák képesek.

Azoknak az apukáknak, akik tényleg mindent megtesznek a családjukért, hihetetlenül önbizalom-romboló lehet egy-egy ilyen kijelentéssel találkozni, és teljesen elbizonytalaníthatja őket abban, hogy valóban elég-e az, amit csinálnak. Ezzel szemben azok az apukák, akik kibúvót keresnek a szülői feladatok alól, tökéletes megerősítést kapnak: minek erőlködni, hiszen úgyis csak az anya képes mindent megcsinálni, mi, férfiak nem értünk ehhez.


A nők szerepe a társadalmi nézet kialakulásában

A patriarchátusban kevés szerepet szántak a nőknek, és kevés dologban lehettek egyenlőek a férfiakkal. Érthető, hogy ezt valahogyan kompenzálni szerették volna, és szerettek volna valamiben jobbak lenni a férfiaknál. Valamiben, ami csak az övék, és amit csak ők tudnak megcsinálni. Adta magát a feladat: az anyaság.
 

A gyerekszülés volt az egyetlen dolog, amit a férfiak képtelenek voltak megtenni, így a nők igyekeztek a gyereknevelésben és a vele járó feladatokban minél jobbnak lenni. Ez volt az egyetlen dolog, ami megmaradt nekik, erre pedig szép lassan felépült a háztartásbeli, gondoskodó feleség és anyuka szerepe.

A férfiak természetesen nem bánták ezt, sőt, bátorították, hiszen a nők így minden más dologból kimaradtak. A dolgozó nők korának beköszöntével azonban több feladat hárul a nőkre, és mindenkiben felmerül a kérdés:
 

Ha mindkét fél dolgozik, miért a nőre marad a házimunka és a gyereknevelés?

Nos, ehhez nagyban hozzájárulnak a Libero által is közzétett kis viccek, miszerint a férfiak úgysem képesek gyereket nevelni vagy házimunkát végezni, ebben csak a nők jeleskedhetnek. Sok anyukától hallhatunk hasonlókat, és rengeteg ilyen posztot láthatunk a közösségi oldalakon. Ilyen például az "amikor apa öltözteti fel a babát" feliratú kép, ami általában egy kócos, félrecsúszott ruhákban lévő gyereket ábrázol, lehetőleg koszosan, mérgesen, és a pelenka is fordítva van rajta. Számtalan hasonló kép van még a házimunkával kapcsolatban is, például az "amikor apa tereget ki", ami a szárítóra dobált ruhákat ábrázolja, vagy az "amikor apa főz", ami egy romba dőlt konyhát ábrázol.
 

Az apukákból való gúnyt űzés azonban egyáltalán nem a nők malmára hajtja a vizet.

Megveregetheti ugyan a saját vállát az anyuka, és bezsebelheti a dicséreteket, amiért képes mindent egyedül megcsinálni, azonban minden teherrel egyedül fog maradni.


Apa is tud pelenkázni, etetni és altatni is

Dolgozó anyukaként az emberek mindig szükségét érzik megkérdezni tőlem: na és hol van ilyenkor a gyereked? Amikor még nem járt bölcsődébe, az apukájával volt, aki akkoriban éppen otthon volt. Amikor ezt közöltem a kérdezőkkel, mindig az ájulás kerülgette őket, és olyan kérdéseket kaptam, mint az

"Otthon merted vele hagyni?", "El tudja látni?", "Ki ad neki enni?", "Ki rakja tisztába?", "De ugye anyukád átmegy napközben segíteni?", "Hogy bírja?"

Ezeken a kérdéseken meglehetősen meglepődtem, a válaszom pedig mindig ugyanaz volt: a lányom apja egészséges ember, neki is két lába és két keze van, mint nekem. Ő is tisztába tudja tenni, meg tudja etetni, sőt, el is tudja altatni a gyereket. Fizikailag teljesen ép, sőt, jobb erőben van, mint én, és nem tudok róla, hogy mentálisan bármiben akadályozva lenne, kifejezetten okos férfinak ismertem meg, nem látom hát okát annak, amiért kevésbé jól tudná ellátni a gyereket, mint én. A gyerek nagyon jól elvan vele, jót játszanak.

A válaszomat mindig döbbenten fogadták a kérdezők, azon viszont senki nem döbben meg, ha egy anyuka csinálja meg ugyanezeket a dolgokat nap mint nap. Ezt a jelenséget mindenhol megfigyelhetjük:

ha csak megemlítjük azt, hogy néha apa is szokta pelenkázni a gyerkőcöt, rögtön ódákat zengnek arról, milyen csodálatos apuka, az anyukákkal szemben viszont ez egy alap elvárás.

Az apukák degradálása, inkompetensnek titulálása tehát társadalmi szintű probléma, amin a hasonló kis viccek egyáltalán nem segítenek. A Libero azóta törölte az említett Instagram posztot. Hozzászólásban közölték, hogy nem állt szándékukban degradálni vagy megbántani egy apukát sem, és elnézést kértek a történtekért.

Indexkép: Depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja